Lehet-e fedettpályás műfaj a sörfesztivál?

csapolás
Forrás: InstyleMen / Zomborácz Iván

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Kiküldött szakértői stábunk megtekintette a VII. Indoor Sörfesztivált, és kiderítették, lehet-e arénasport a sörkóstolásból.

Még az elején érdemes tisztázni, hogy a sörfesztivál, mint műfaj, eredendően fedett, csak éppen nem téglafalak, gerendák és födém közé-alá szuszakolták, hanem sátorba, ezzel csökkentve az időjárásnak kitettséget, elvégre az észak-német ősz kellemetlenebb, mint a hazai. Ám maga az őszi sörfesztivál intézménye sincs kőbe vésve, a sátorban közösségi sörözés alapműve, az Oktoberfest sem valami praktikus okból zajlik októberben, nincs köze az árpa vagy a maláta betakarításához, hanem egyszerűen akkor házasodott 1810-ben Lajos herceg és Terézia Sarolta száz hercegnő, akik hatalmas bulival és lóversennyel ünnepelték a nászt - az eredetileg az olimpiák szellemét idéző buliból aztán kiestek a sportok és előtérbe került a sör, az ötvenes évektől pedig kizárólag a sátras ivásról szól. Igazából a sátor is régebbi elem, mint a lóverseny elhagyása, 1910-ben már 12 000 férőhelyes sátorban ünnepeltek, lovat pedig a háború után csak a 150. évfordulóra (1960) vittek, és azóta se hiányzott senkinek.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Sörfesztivál
forrás: InstyleMen / Zomborácz Iván
Szó szerint tömeg

Sportszakmailag tehát a sörfesztivál inkább fedett sport, mint szabadtéri, bár gyanús, hogy az Indoor Sörfesztivál szervezői nem a tradíciót látták meg, hanem a piaci rést: télen nincs hasonló rendezvény, viszont az alkoholra nagyböjt alatt is van igény. Először 2016-ban hozták - szó szerint - tető alá a bulit, akkor még a Gellért szállóban, majd az Intercontinentalt is megjárva idén a Marriottban kötöttek ki.

Ha már a piaci rés szóba került: egészen elképesztő tömeg gyűlt össze, ráadásul beigazolódott, hogy a sör szeretete generációtól és társadalmi hovatartozáson átívelő hobbi, lezser huszonévesektől a corporate harmincasokon és a negyvenes rockereken át a kockás öltönyös, csokornyakkendős idős úrig minden csoport képviseltette magát.

csapolás
forrás: InstyleMen / Zomborácz Iván

A tömeg méretéhez képest a hely szűknek bizonyult, és sajnálatosan kevés volt a támasztható felület. Leülési lehetőség csak mutatóban volt, de az hiányzott kevésbé, elvégre a kocsma sem az ücsörgésről szól. A kocsma ugyanis hagyományosan a munka befejezése és a hazaérkezés közti állomás, ahova az ember csak beugrik egy sörre, esetleg megbeszélni a napi témákat, majd megy tovább a dolgára. Éppen ezért az autentikus, a szó klasszikus értelmében vett kocsma például nem is kell, hogy sokáig nyitva legyen, hiszen aki mulatni vágyik, az utána tovább megy egy úgynevezett bárba.

Mit adnak a pénzedért?

A belépőjegy a helyszínen 12 990 forintba került, aki viszont előre gondolkozott, annak csak 9900-et kellett fizetnie, aki viszont már tavaly ősszel elhatározta, az 7990 megúszta, amiért ajándék korsót és korlátlan kóstolási lehetőség járt - ez azt jelenti, hogy a helyszínen az 1-2 decis adagokért már nem kell fizetni, egyszerűen csak körbe kell járni, és végiginni a kínálatot.

Kép
forrás: InstyleMen / Zomborácz Iván

Bőven 100 féle sörből lehetett választani, a nagyüzemi cseh, német, belga és magyar söröktől egészen a klasszikus, a hazai sörkultúrában erős jelenléttel bíró kraft főzdékig, mint amilyen a Monyó vagy a Fehér Nyúl.

A felfedezés

Nem hogy 100, de ötven sör értő végigkóstolása is megugrohatatlan feladat, úgyhogy gyakorlott fogyasztóként először a referenciapontok beállítását tűztem ki célul - vagyis már ismert és kedvelt alapízekkel kalibrálni magam - utána pedig felkeresni az újdonságokat. Az utóbbiból meglepően kevés volt, a megjelent főzdék jellemzően az ismert és jól bejáratott lineuppal készültek, és a kísérletezős, merészebb koncepciókat otthon hagyták. Így a legnagyobb felfedezettem ezúttal nem sör lett, hanem egy sörkorcsolya, a sörtörköly.

sörtönköly
forrás: InstyleMen / Zomborácz Iván
A sörtörköly kiváló rágcsa

A sörtörköly a cefre leszűrése után maradó szilárd anyag, lényegében a maláta hátramaradó része, ami alapvetően hulladék, leginkább állatok takarmányozására használják, viszont készülhet belőle nagyon kellemes ízű rágcsa is, melyet egyelőre még csak B2B forgalmaznak kocsmáknak, de idővel remélhetően eljut a boltokba is, mert kétfős fókuszcsoportunk kutatása alapján minden szempontból ideális sör mellé.

Nagy megfejtéssel nem tudtunk előállni: beltéri sörfesztivál formátuma már hét év alatt kellően kiforrott, áldásos módon sikerült elhagyni a zenét is - az ember sör mellett beszélgetni szeret, nem üvölteni -, csak több könyöklőt és bátrabb kiállítókat kívántunk a végén.

Videók

Kép
Jármű

Lehet takarékos, ami ekkora? – Teszt: Honda CR-V e:HEV AWD Advance

A Honda szinte mindent belecsomagolt a CR-V-be, amire manapság a legtöbb autóvásárló vágyhat: itt egy jó nagy SUV vagány formatervvel, kényelmes belsővel, hibridhajtással. De mit tud a valóságban, és mennyire lehet takarékos egy kis villannyal megtámogatva egy 1,8 tonnás óriás?

Kép
Életmód

Két éve vonaton él a 17 éves német srác

A fiatal Lasse Stolley szoftverfejlesztőként dolgozik, de így mindig oda megy, ahová éppen kedve van.

Kép
Életmód

Lehet, hogy mindig is rosszul zuhanyoztál?

A tisztálkodás legjobb módja mindig a legegyszerűbb, a szakember szerint kár is kísérletezni.

Kép
Tech

Jön a svájci bicska, amiből hiányzik a kés

A Victorinox érdekes lépésre szánta el magát, de azért nem kell félni, maradnak a hagyományosabb változatok is.

Kép
Szórakozás

Amikor a csodalámpa nem mese: milliókat nyert egy pár

Egy kincskereső játékba szálltak be, amelynek végén rá is találtak a hatalmas nyereménnyel járó lámpásra.

Kép
Szórakozás

10 párharc a fociban, ami túlmutat a puszta rivalizáláson

Már hetekkel a meccs előtt izzik a levegő a csapatok háza táján

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!