A CD annyira haldoklik, hogy a vinyllemez beelőzte

Victrola lemezjátszó
Forrás: Victrola Record Players / Unsplash

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

1987 óta először történt ilyen, a vinyl igazi reneszánszát éli.

Néhány évvel ezelőtt rám tört a késztetés, hogy márpedig nekem lemezjátszó kell. Miközben Teslát szerettem volna, a nagyszülőktől kikönyörögtem a náluk már nagyon régóta nem használt RFT Ziphonát, ami mondjuk gyári állapotban, saját hangszóróival kissé dobozhangon szól. Párhuzamosan vettem egy kollégista sráctól egy kicsit pimpelt Videotont. Lemez is van jócskán, többségében hatvanas-nyolcvanas évek közötti rock és blues. Valamiért aztán mégse hallgattam sokat ezeket az utóbbi időben, az viszont feltűnt, hogy a legtöbb műszaki bolt kínálatába visszaszivárogtak a lemezjátszók.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Lemezbolt
forrás: Julio Rionaldo / Unsplash
Lemezbolt valahol Indonéziában

Mondjuk van is mit lejátszani velük, ugyanis az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetségének (RIAA) éves beszámolója szerint tavaly a vinyllemezek eladásai durván megelőzték a CD-ket: 41 millió kelt el előbbiből, utóbbi megállt 33 milliónál. Persze amerikai számokról van szó, de az igen beszédes, hogy 1987 óta először fordult elő, hogy nem CD-ből ment el több. Miközben ez a műfaj egyre inkább haldoklik, és 18 százalékos volt a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, addig a vinyl reneszánszát éli, az értékesítések tizenhat esztendeje folyamatosan emelkednek, a belőlük származó bevételek 17 százalékkal nőttek egy év alatt. Ez az összes kézzel fogható zenehordozó – azaz nem stream vagy letöltés – árának háromnegyedét teszi ki.

Queen válogatásalbum
forrás: Taras Zaluzhnyi / Unsplash
Queen válogatásalbum a sor elején

De nemcsak a tengerentúlon jellemző ez a folyamat. Nemrég az Entertainment Retailers Association (ERA) hozta nyilvánosságra, hogy az Egyesült Királyságban is hasonló a helyzet, de egyértelműen emelkedő pályán vannak a vinylek Németországban, Japánban, illetve Dél-Koreában is. Az okok összetettek. A vájt fülűek szerint szebben szólnak, részletgazdagabbak ezek a felvételek, másoknak meg simán csak a nosztalgiát jelenti, fiatalkorukat idézi ez a fajta zenehallgatás.

Taylor Swift lemeze
forrás: Jovan Vasiljević / Unsplash
Napjaink előadói közül Taylor Swift vinyljei a legkeresettebbek

A 2022-es – amerikai – toplista élén egyébként Taylor Swift áll, az ő lemezeiből 1,7 millió talált gazdára. A legnépszerűbb új, Midnights című albuma lett 945 ezerrel, de hat másik is bekerült a legjobb negyvenbe. A friss Swift-albumot a második helyen Harry Stilestól a Harry's House, a harmadikon Olivia Rodrigótól a Sour zárta a tavalyi esztendőt. Michael Jackson Thrillere a kilencedik, a Beatles Abbey Roadja a tizedik volt. Az offline marketinggel foglalkozó Oppizi kutatása szerint új lendületet kapott az Oscar-jelölt életrajzi filmmel Elvis Presley is. A cég tíz népszerű amerikai előadó eladásait vizsgálta, náluk a Király az első helyezett, összesítve már 320 millió fizikai adathordozón értékesített albumnál jár, amiből 212 millió volt vinyl.

Elvis és Beatles lemezek
forrás: Mick Haupt / Unsplash
Elvis és a Beatles népszerűsége egyaránt töretlen

Az viszont szintén jól látszik az RIAA adataiból, hogy az összes fizikai zenehordozó még együtt is csak tizenegy százalékát teszi ki a vásárlásoknak. Ha azt hinnénk, a letöltések szárnyalnak, nagyot tévedünk, mivel ennek a módszernek csupán három százalék a részesedése – megint más kérdés persze az illegális letöltés. A bevétel legnagyobb része, 84 százaléka a stream szolgáltatásokból ered. A maradék két százalékot a Synch hozza be, vagyis amikor valamilyen képpel – legyen az fotó, film, tévésorozat, reklám, satöbbi – kombinálva fogyasztják a zenét.

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!