Ha túl nagy a zaj – Így segít az utólagos hangszigetelés

 Ha túl nagy a zaj – Így segít az utólagos hangszigetelés
Forrás: Getty

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Sokaknak gondot jelenthet a nem megfelelő hangszigetelés, hiszen egy hangosan tévéző szomszéd, az utcáról beszűrődő járművek hangja vagy a folytonos kutyaugatás. Minden ember másként érzékeny a hangokra, emiatt a hangszigetelés nagyon szubjektív téma. Bár erre a problémára is vannak pontos mérőszámok és betartandó építési előírások, mindenkinek a személyes érzékenysége dönti el, hogy szükség van-e otthonában utólagos megoldásokra.

A cikk támogatója a felujitasom.hu

Léghangok és testhangok

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Alapvetően kétféle hangtípust különböztetünk meg. A léghangok azok a zajok, amiket szinte bármi vagy bárki kelthet, ami vagy aki a „működése során” hangot ad ki. Ilyen például a tévé, a rádió, a gyereksírás, a hangos beszéd, a kutyaugatás és a tavaszi lakásfelújítással együtt járó flexelés is.


A léghangok ellen a legjobb megoldás, ha a zajforrás oldalán szigetelünk. Ha a hanghullámok jelentős részét elnyeli valamilyen szigetelőanyag, mielőtt az a szilárd anyaghoz érne, akkor az jelentősen csillapodik.


A testhangok azok az épületszerkezetbe bejutó (vagy ott keletkezett) rezonanciák, amelyek például a szoba padlóján, mennyezetén vagy falán hanggá válnak. Ilyen például a becsapódó liftajtó, a falban szaladó vízvezetékben folyó víz, valamelyik szomszédtól átszűrődő basszus hangja. Ezeknek a hangoknak az utólagos csillapítása már nehezebb feladat, mert itt nem elég csupán a határos falat szigetelni. A leghatásosabb egy olyan hanggátló szerkezetet alkalmazni, amely fizikailag nem kapcsolódik a szigetelendő falfelülettel, azaz légrést kell hagyni a kettő között.

OLVASS TOVÁBB

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Otthon

Közös fal hangszigetelése

A közös fal hangszigetelése azért jelenthet kihívást, mert általában nem a zajforrás keltőjét zavarja a zaj – pedig nyilván ott lenne a legpraktikusabb a szigetelés –, ráadásul a tökéletes kivitelezés sem könnyű.

Kép
Otthon

Ezzel a dohányzóasztallal Schumi talán még futamot is nyert

Egy Formula–1-es Ferrari V10-es motorjából készült a különleges asztal, állítólag Schumacher és Barrichello is használta.

Kép
Szórakozás

Ronaldo újra az élen, Messi csak harmadik – ők a legjobban kereső sportolók

A szaúdi szerződés és a személyes szponzorációk nagyon jól hoznak Cristiano Ronaldónak, de a második helyen már nem focista áll.

Kép
Szórakozás

Opera-énekesnő és kém egy személyben: Margery Booth története

A bátor nő többször az életét kockáztatta, hogy információkkal szolgáljon Angliának.

Kép
Szórakozás

A Szabadítsátok ki Willyt! bálnájának igaz története

Keiko élete kevésbé alakult boldogan, mint ahogy azt a film után elképzeltük.

Kép
Szórakozás

Évszázadok után derülhetett fény a Mona Lisa titkára

A világ talán legismertebb festménye egyben az egyik legrejtélyesebb is, hiszen sem azt nem tudni, kit ábrázol, sem azt, mit látunk a háttérben.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!