Rosszul vagy a repülőn? Ez a 8 dolog segíthet

Rosszullét a repülőn
Forrás: anyabercut / Getty Images

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A rosszullét mindig kellemetlen, de egy repülőgépen talán még inkább, hiszen nincs hová menekülni.

Aki jól bírja az utazást, talán elképzelni sem tudja, milyen kellemetlenségeket élnek át azok, akiket ilyenkor rosszullét gyötör. De persze bárkivel előfordulhat, hogy valami olyat evett, esetleg egy enyhébbnek tűnő betegsége pont a legrosszabbkor, a buszon, esetleg a repülőgépen súlyosbodik. Érdemes persze különválasztani a dolgot, mert magának az úgynevezett utazási betegségnek is lehet tünete a hányinger, az émelygés, szédülés, rossz közérzet, fáradtság és tompaság, de más okokból is felléphet akár fejfájás, hasmenés, fülzúgás – akár a levegőben is.

Nyilván ilyen helyzetben a kezelés is nehézkesebb, hiszen nem tudunk csak úgy leszállni, megszüntetni a zavaró körülményeket, és szakemberhez is nehezebben fordulhatunk. A HuffPost több szakorvost is megkérdezett, mit tehetünk.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ne bámuljunk képernyőket

Különösen az kerülje az ilyesmit, aki tudja magáról, hogy utazási betegségben szenved. Akár a telefonunk nyomkodásáról van szó, akár a repülő tévéjének figyeléséről, inkább mellőzzük. Helyette aludjunk, ha nem tudunk, hallgassunk zenét, podcastot vagy hangoskönyvet. Ha ablaknál ülünk, nézzünk kifelé.

Hidratáljunk megfelelően

Hányinger vagy gyomorpanaszok esetén a kiszáradás csak tovább rontja a tüneteket. Lassan és óvatosan igyunk, de mindenképpen vizet, ne pedig szénsavas üdítőket. Ez egyébként fejfájásra és szédülésre is megoldást jelenthet, hiszen észre sem vesszük sokszor, mennyire kiszáradunk a repülő kabinjában.

Együnk egy keveset

Rosszullét esetén sokszor ez az utolsó, ami eszünkbe jutna, de van, amikor segít egy kevés kenyér vagy rágcsálnivaló. A krónikus problémákkal küzdők külön készülhetnek is effélékkel az útra. A cukorbetegeknek pedig természetesen erősen ajánlott egyébként is felvértezni magukat.

Vigyünk magunkkal gyógyszert

Ez egy nagy odafigyelést igénylő téma, hiszen szem előtt kell tartani a légitársaságok előírásait. Mindenesetre az állandó gyógyszerek a kezelőorvos által előírt mennyiségben nem jelentenek gondot.

Maradjunk ülve

Hacsak nem igényel gyakori mosdólátogatást az egészségügyi problémánk, jobb, ha inkább ülve maradunk. Ha felállunk, azzal gyakran ronthatunk a helyzeten, sőt az elesést és így a komolyabb sérüléseket kockáztatjuk.

Szóljunk a légikísérőknek

Noha ezek a dolgok eleve kellemetlenek, és könnyen váltanak ki szégyenérzetet is, mégis az a legjobb, amit tehetünk, ha jelezzük problémáinkat a stewardesseknek. Ők akár egy pohár vízzel, akár valamiféle gyógyszerrel is a segítségünkre lehetnek. És kevésbé lepődnek majd meg, ha véletlenül súlyosbodnak a tüneteink.

Ügyeljünk a vérrögökre

Különösen akkor fontos ez, ha korábbi betegségeink vagy alap egészségügyi állapotunk miatt veszélyeztetettek vagyunk, vagy ha gyakran ülünk végig hosszú utakat. Időnként érdemes kicsit felállni és megmozgatni a tagjainkat, valamint jelezni erre vonatkozó igényünket a légikísérőknek is.

Ha lehet, betegen maradjunk otthon

Amennyiben nem utazási betegségről, vagy hirtelen fellépő, váratlan megbetegedésről van szó, hanem mondjuk meglévő bakteriális, esetleg vírusfertőzésről, eleve nem jó másokat megfertőzni. Krónikus betegségek esetén erősen ajánlott a kezelőorvossal konzultálni, míg például a másnaposság is kimondottan kerülendő állapot, ha utazni készülünk.

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Életmód

Ezek a helyek Európa rejtett gyöngyszemei – magyar is van köztük

Nemcsak a legismertebb és legfelkapottabb helyszínek nyújthatnak nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget.

Kép
Jármű

Camaróval akadtak fel a lépcsőn az ügyefogyott autótolvajok

Egy Chevy Camaróval rongyoltak be a szalon ajtaján, hogy onnan egy Dodge Challenger Hellcatet vigyenek el.

Kép
Szórakozás

Sauron szeme Legóként is mindent lát

Gigantikus készletből építhetjük meg Mordor legmagasabb tornyát, amely szobánk látványos dísze lehet.

Kép
Életmód

Rossz hír a csokiról: elszállt a kakaó ára – de miért?

Számos probléma játszik közre abban, hogy ilyen helyzetbe került az iparág. A csokoládé biztosan nem lesz olcsóbb.

Kép
Szórakozás

El se hisszük! Sztárok, akik idén már 60. születésnapjukat ünneplik

Sokukon nem is látszik az öregedés! Íme azok a sztárok, akik 2024-ben ünneplik 60. születésnapjukat.

Kép
Jármű

Autóápolási tippek: így tartsd autódat makulátlan állapotban

Az autód az életed fontos része, így természetes, hogy szeretnéd, ha mindig makulátlan állapotban lenne. De mit tehetsz ezért?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!