Rosszul vagy a repülőn? Ez a 8 dolog segíthet

Rosszullét a repülőn
Forrás: anyabercut / Getty Images

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A rosszullét mindig kellemetlen, de egy repülőgépen talán még inkább, hiszen nincs hová menekülni.

Aki jól bírja az utazást, talán elképzelni sem tudja, milyen kellemetlenségeket élnek át azok, akiket ilyenkor rosszullét gyötör. De persze bárkivel előfordulhat, hogy valami olyat evett, esetleg egy enyhébbnek tűnő betegsége pont a legrosszabbkor, a buszon, esetleg a repülőgépen súlyosbodik. Érdemes persze különválasztani a dolgot, mert magának az úgynevezett utazási betegségnek is lehet tünete a hányinger, az émelygés, szédülés, rossz közérzet, fáradtság és tompaság, de más okokból is felléphet akár fejfájás, hasmenés, fülzúgás – akár a levegőben is.

Nyilván ilyen helyzetben a kezelés is nehézkesebb, hiszen nem tudunk csak úgy leszállni, megszüntetni a zavaró körülményeket, és szakemberhez is nehezebben fordulhatunk. A HuffPost több szakorvost is megkérdezett, mit tehetünk.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ne bámuljunk képernyőket

Különösen az kerülje az ilyesmit, aki tudja magáról, hogy utazási betegségben szenved. Akár a telefonunk nyomkodásáról van szó, akár a repülő tévéjének figyeléséről, inkább mellőzzük. Helyette aludjunk, ha nem tudunk, hallgassunk zenét, podcastot vagy hangoskönyvet. Ha ablaknál ülünk, nézzünk kifelé.

Hidratáljunk megfelelően

Hányinger vagy gyomorpanaszok esetén a kiszáradás csak tovább rontja a tüneteket. Lassan és óvatosan igyunk, de mindenképpen vizet, ne pedig szénsavas üdítőket. Ez egyébként fejfájásra és szédülésre is megoldást jelenthet, hiszen észre sem vesszük sokszor, mennyire kiszáradunk a repülő kabinjában.

Együnk egy keveset

Rosszullét esetén sokszor ez az utolsó, ami eszünkbe jutna, de van, amikor segít egy kevés kenyér vagy rágcsálnivaló. A krónikus problémákkal küzdők külön készülhetnek is effélékkel az útra. A cukorbetegeknek pedig természetesen erősen ajánlott egyébként is felvértezni magukat.

Vigyünk magunkkal gyógyszert

Ez egy nagy odafigyelést igénylő téma, hiszen szem előtt kell tartani a légitársaságok előírásait. Mindenesetre az állandó gyógyszerek a kezelőorvos által előírt mennyiségben nem jelentenek gondot.

Maradjunk ülve

Hacsak nem igényel gyakori mosdólátogatást az egészségügyi problémánk, jobb, ha inkább ülve maradunk. Ha felállunk, azzal gyakran ronthatunk a helyzeten, sőt az elesést és így a komolyabb sérüléseket kockáztatjuk.

Szóljunk a légikísérőknek

Noha ezek a dolgok eleve kellemetlenek, és könnyen váltanak ki szégyenérzetet is, mégis az a legjobb, amit tehetünk, ha jelezzük problémáinkat a stewardesseknek. Ők akár egy pohár vízzel, akár valamiféle gyógyszerrel is a segítségünkre lehetnek. És kevésbé lepődnek majd meg, ha véletlenül súlyosbodnak a tüneteink.

Ügyeljünk a vérrögökre

Különösen akkor fontos ez, ha korábbi betegségeink vagy alap egészségügyi állapotunk miatt veszélyeztetettek vagyunk, vagy ha gyakran ülünk végig hosszú utakat. Időnként érdemes kicsit felállni és megmozgatni a tagjainkat, valamint jelezni erre vonatkozó igényünket a légikísérőknek is.

Ha lehet, betegen maradjunk otthon

Amennyiben nem utazási betegségről, vagy hirtelen fellépő, váratlan megbetegedésről van szó, hanem mondjuk meglévő bakteriális, esetleg vírusfertőzésről, eleve nem jó másokat megfertőzni. Krónikus betegségek esetén erősen ajánlott a kezelőorvossal konzultálni, míg például a másnaposság is kimondottan kerülendő állapot, ha utazni készülünk.

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Stílus

Shoppingszemle: 10 szuper nyári ing 10 ezer forint alatt

Ezek között az ingek között könnyen lehet, hogy találsz majd olyan darabokat, amiket viszonylag gyorsan el is tudsz helyezni a mindennapjaidban.

Kép
Szórakozás

10 borzongató horrorjáték, ami leginkább a frászt hozta ránk

Sokan még feltelepíteni sem merték őket!

Kép
Szórakozás

Godzilla Minus One - Egy film, nemcsak szörnyrajongóknak

A laikus közönség és a kritikusok is elismerően beszélnek a moziról.

Kép
Stílus

Ennél egyszerűbben márpedig nem lehet nyakkendőt kötni

Ha egyszer megkötötted, azóta is arra vigyázol, nehogy kibontódjon, akkor ez a videó neked is szól.

Kép
Jármű

Ez nem SUV: terepjáró

A G Merci már elesett, de mi a helyzet a Land Rover Defenderrel? Vajon meg tudott maradni igazi terepjárónak?

Kép
Szórakozás

Toplista: Minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei - több százezer szavazat alapján!

A krimi és a thriller a legnépszerűbb filmes műfajok a világon. De vajon melyek minden idők legjobb sorozatgyilkosos filmjei?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!