Rosszul vagy a repülőn? Ez a 8 dolog segíthet

Rosszullét a repülőn
Forrás: anyabercut / Getty Images

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A rosszullét mindig kellemetlen, de egy repülőgépen talán még inkább, hiszen nincs hová menekülni.

Aki jól bírja az utazást, talán elképzelni sem tudja, milyen kellemetlenségeket élnek át azok, akiket ilyenkor rosszullét gyötör. De persze bárkivel előfordulhat, hogy valami olyat evett, esetleg egy enyhébbnek tűnő betegsége pont a legrosszabbkor, a buszon, esetleg a repülőgépen súlyosbodik. Érdemes persze különválasztani a dolgot, mert magának az úgynevezett utazási betegségnek is lehet tünete a hányinger, az émelygés, szédülés, rossz közérzet, fáradtság és tompaság, de más okokból is felléphet akár fejfájás, hasmenés, fülzúgás – akár a levegőben is.

Nyilván ilyen helyzetben a kezelés is nehézkesebb, hiszen nem tudunk csak úgy leszállni, megszüntetni a zavaró körülményeket, és szakemberhez is nehezebben fordulhatunk. A HuffPost több szakorvost is megkérdezett, mit tehetünk.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ne bámuljunk képernyőket

Különösen az kerülje az ilyesmit, aki tudja magáról, hogy utazási betegségben szenved. Akár a telefonunk nyomkodásáról van szó, akár a repülő tévéjének figyeléséről, inkább mellőzzük. Helyette aludjunk, ha nem tudunk, hallgassunk zenét, podcastot vagy hangoskönyvet. Ha ablaknál ülünk, nézzünk kifelé.

Hidratáljunk megfelelően

Hányinger vagy gyomorpanaszok esetén a kiszáradás csak tovább rontja a tüneteket. Lassan és óvatosan igyunk, de mindenképpen vizet, ne pedig szénsavas üdítőket. Ez egyébként fejfájásra és szédülésre is megoldást jelenthet, hiszen észre sem vesszük sokszor, mennyire kiszáradunk a repülő kabinjában.

Együnk egy keveset

Rosszullét esetén sokszor ez az utolsó, ami eszünkbe jutna, de van, amikor segít egy kevés kenyér vagy rágcsálnivaló. A krónikus problémákkal küzdők külön készülhetnek is effélékkel az útra. A cukorbetegeknek pedig természetesen erősen ajánlott egyébként is felvértezni magukat.

Vigyünk magunkkal gyógyszert

Ez egy nagy odafigyelést igénylő téma, hiszen szem előtt kell tartani a légitársaságok előírásait. Mindenesetre az állandó gyógyszerek a kezelőorvos által előírt mennyiségben nem jelentenek gondot.

Maradjunk ülve

Hacsak nem igényel gyakori mosdólátogatást az egészségügyi problémánk, jobb, ha inkább ülve maradunk. Ha felállunk, azzal gyakran ronthatunk a helyzeten, sőt az elesést és így a komolyabb sérüléseket kockáztatjuk.

Szóljunk a légikísérőknek

Noha ezek a dolgok eleve kellemetlenek, és könnyen váltanak ki szégyenérzetet is, mégis az a legjobb, amit tehetünk, ha jelezzük problémáinkat a stewardesseknek. Ők akár egy pohár vízzel, akár valamiféle gyógyszerrel is a segítségünkre lehetnek. És kevésbé lepődnek majd meg, ha véletlenül súlyosbodnak a tüneteink.

Ügyeljünk a vérrögökre

Különösen akkor fontos ez, ha korábbi betegségeink vagy alap egészségügyi állapotunk miatt veszélyeztetettek vagyunk, vagy ha gyakran ülünk végig hosszú utakat. Időnként érdemes kicsit felállni és megmozgatni a tagjainkat, valamint jelezni erre vonatkozó igényünket a légikísérőknek is.

Ha lehet, betegen maradjunk otthon

Amennyiben nem utazási betegségről, vagy hirtelen fellépő, váratlan megbetegedésről van szó, hanem mondjuk meglévő bakteriális, esetleg vírusfertőzésről, eleve nem jó másokat megfertőzni. Krónikus betegségek esetén erősen ajánlott a kezelőorvossal konzultálni, míg például a másnaposság is kimondottan kerülendő állapot, ha utazni készülünk.

Videók

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Jármű

10 híresség, akik teljesen hétköznapi autókat használnak

Nem minden sztár igényli a luxusautókat, van, aki beéri egy teljesen átlagossal is.

Kép
Életmód

Így hat az egészségedre az olvasás - már pár oldal is sokat segít

Köztudott, hogy az olvasásnak vannak pozitív hatásai fizikai és lelki téren is, ehhez pedig kutatások alapján nem kell mást tenni, mint napi fél órát a könyveknek áldozni az időnkből.

Kép
Tech

3D-nyomtatott ujjakat kapott a férfi, aki még gyerekként szenvedett balesetet

A negyvenéves Mo Ali az Open Bionics segítségének köszönhetően képes újra használni a kezét.

Kép
Tech

Milyen szaga van a világűrnek?

Természetesen elég nehéz helyzetben lennénk lehúzott szkafanderrel a világűrben, azonban így is van pár lehetőségünk arra, hogy megállapítsuk, milyen szaga is lehet a kozmosznak.

Kép
Szórakozás

Bűnösnek vallotta magát a színarany vécét ellopó férfi

A Blenheim kastélyból vitték el Maurizio Cattelan szobrát, de az akcióval egyéb károkat is okoztak.

Kép
Stílus

Ezek voltak a Watches & Wonders legstílusosabb óraújdonságai

Látványos vagy technikai szempontból izgalmas órákból most sem volt hiány a genfi rendezvényen. Ebből válogattunk.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!