Stílusos, de megosztó lett az első elektromos Alfa Romeo

Alfa Romeo Milano
Forrás: Alfa Romeo / Stellantis

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A Milano nevű hobbiterepjáró az olasz márka első olyan modellje, amelyből készül tisztán villanyos, de azért lesz még hibrid is.

Az Alfa Romeót mindig is azért imádtuk, mert gyönyörű autókat gyártottak, a sportosság szinte kódolva van a márka gyökereibe – sokszor az éppen aktuális szlogenjük is ezt hangsúlyozza, mint mondjuk a Cuore Sportivo, azaz a sportos szív. Egy ilyen gyártónál érthető módon hatalmas figyelem övezi, ha valami másba, szokatlanba vágnak, így természetesen az első tisztán elektromos autójukat is aggódva, ugyanakkor izgatottan vártuk. Hát megérkezett, és úgy hívják, hogy Milano.

Az olaszok egy kompakt hobbiterepjáróval bővítették most a palettát, a Milano az E-CMP padlólemezre épül, amely a Stellantis-csoportnál számos kis és alsó-közepes modellnek szolgál alapjául, említhetjük például az Opel Corsa-e-t, a Mokka-e-t, a Peugeot e-208-at vagy e-2008-at, sőt a Jeep Avenger EV-t is. Ami a külsejét illeti, az Alfák új formanyelvének első hírnöke ez a típus, ezzel együtt az eredmény, biztos vagyok benne, megosztó.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Alfa Romeo Milano Elettrica
forrás: Alfa Romeo / Stellantis
Ez az Alfa Romeo Milano Elettrica orr-része

Mert bár a márkához híven lendületes és vagány a dizájn, azért az borítékolható, hogy az Alfák orrának oly lényeges elemét, a scudettót, tehát az igen hangsúlyos szerepet betöltő középső hűtőrácsot nem fogja mindenki szeretni. Különösen a full-villanyos változaté szokatlan a műanyagba belevágott logóval, a hibridé már jóval közelebb állhat a szívekhez, különösen a régi stílusú tipográfiával. A fényszórók formája is meglehetősen érdekes, ám a lefelé nyúló részt letakarva nekem kicsit megidézi a csodaszép 159-est. Ami még feltűnhet: a rendszám középre került, ellentétben a megszokott, oldalra eltolt megoldással.

A beltérben is vannak érdekes, a szem számára nem szokványos részletek, ilyen mindjárt az egészen furcsa formájú középső rész a 10,25 colos központi kijelzővel. Ezt amúgy a sofőr felé fordították. A kormány mögött – ma már-már természetes módon – virtuális műszeregységről olvashatjuk le a legfontosabb információkat. Amennyire a képekről lejön, az anyaghasználattal aligha lesz bárkinek problémája, a 400 literes csomagtartó is aránylag tágasnak nevezhető.

Alfa Romeo Milano Ibrida
forrás: Alfa Romeo / Stellantis
Így néz ki az Alfa Romeo Milano Elettrica

Ami viszont még a scudettónál is jobban megosztja az alfások közösségét, az egészen biztosan az autóhoz elérhető hajtáslánc-kínálat. Míg az első Alfa-SUV-ból, a Stelvióból a kétliteres turbós benzines jelenti a belépőt, de van V6-os (a Quadrifoglio), sőt még dízel is, a kisebb Tonaléból pedig 1,5-ös és 1,6-os turbó-benzinesek, valamint 1,3-asra épülő hibrid, addig itt teljesen más az irány. Lehet Elettrica vagy Ibrida, tehát full elektromos vagy hibrid.

Kicsit jobban kibontva: Elettricából 156 lovas az alapmodell, 240 lóerős a csúcsot jelentő Veloce. Mindkettőbe 54 kilowattórás akkucsomagot építenek, ez a gyengébbik Milano esetében 410 kilométeres WLTP-hatótávot ígér, de ha kizárólag városban furikázunk, akár 590-et is ki lehet sajtolni belőle. Tízről nyolcvan százalékra szűk fél óra alatt tölthető a megfelelő töltővel.

Alfa Romeo Milano beltér
forrás: Alfa Romeo / Stellantis
A beltér képekről minőséginek tűnik

Az Ibrida pedig egy 1,2 literes, háromhengeres, változó geometriájú turbófeltöltővel ellátott benzinmotorra épül – igen, ízlelgessük csak a háromhengeres Alfa gondolatát. Jó-jó, nem példátlan az ilyesmi, a 33-asban volt például 1,8-as háromhengeres dízel, de azért ez akkor is irtó fura. Ezt a Miller-ciklusú egységet egy 21 kilowattos, a hatgangos duplakuplungos váltóba épített villanymotor és 48 voltos lítium-ion akku egészíti ki, tehát igazából egy enyhe hibrid rendszerről beszélhetünk. Ez a verzió 136 lovas, és lesz belőle Q4, automatizált összkerékhajtás-vezérléssel.

A villanyautózást megkönnyítheti az EV Routing szolgáltatás – lényegében egy online navigáció, amely segít megtervezni az utat a szükséges töltések közbeiktatásával. A My Alfa Connect okostelefonos csatlakoztatási lehetőség bizonyos funkciók (zárás-nyitás, világítás ellenőrzése) távolról is lehetővé teszi, az E-Controllal pedig hűteni-fűteni, indítani-leállítani vagy éppen töltést ütemezni is tudunk. A Hey Alfa virtuális személyi asszisztensbe integrálták a ChatGPT-t, tehát a mesterséges intelligenciát kihasználva kaphatunk segítséget.

Persze nagyon ígérik a kiemelkedő vezetési élményt is, de ezt majd meglátjuk, amikor kijönnek az első független tesztek.

Nézd meg jobban az Alfa Romeo Milanót a galériában:

Galéria / 49 kép

Alfa Romeo Milano

Megnézem a galériát

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Szórakozás

Kaszkadőr? Minek! Ezek a színészek bevállaltak pár durva mutatványt

Elhivatottságukat hűen tükrözi, hogy mellőzik a kaszkadőrök segítségét a legveszélyesebb jelenetek forgatása közben is.

Kép
Életmód

A férfiak harmada nem elégedett a péniszméretével

Ráadásul ez gyakran nem tényleges méretproblémákra vezethető vissza, hanem testképzavarra.

Kép
Stílus

Csodásan elegáns kronográf az idei Concorso d’Eleganzára

Az A. Lange & Söhne pazar órával készült a világ talán leghíresebb és legpatinásabb autó-szépségversenyére.

Kép
Jármű

Két másodpercen belül gyorsul százra az MG prototípusa

Az EXE181-et egy 65 évvel ezelőtti kísérleti autó inspirálta – az sem volt éppen lassú.

Kép
Szórakozás

Szívmelengető az ok, amiért Tom Felton nem nézi a Harry Pottert

Nem arról van szó, hogy már a forgatás alatt meggyűlölte volna ezeket a filmeket. Épp ellenkezőleg.

Kép
Jármű

Autórevizor: Így vernek át, ha autót rendelsz

Csütörtökön napközben megcsörrent a telefonom. Aznap kb. a harmincadik hívás volt, és még nem volt dél. Hullafáradt voltam, hajtós volt a hét. Vidékről hívott egy hölgy, pénteken mennének megnézni/átvenni Budapestre egy korábban megrendelt autót. És az utolsó előtti pillanatokban úgy gondolták, jó ötlet lenne átvizsgáltatni. Mint az alábbiakból kiderül, életük egyik legjobb döntését hozták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!