Amszterdam – itt az idő elmerülni a holland kulináris élmények tengerében

Amszterdam – itt az idő elmerülni a holland kulináris élmények tengerében
Forrás: PR

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Ha Hollandia, akkor nevetésre ingerlő sütemény, virágözön, más országokba, például Izlandra telepített méhcsaládok – ilyen és ehhez hasonló asszociációk bukkannak fel a leggyakrabban. De vajon még mi az, amit feltétlenül érdemes tudni, ismerni erről az izgalmas világról, például az ízlelőbimbók „szemüvegén” át? Mutatjuk!

Íme, a top öt finomság, amit nem érdemes kihagyni!

Ha már az Amsterdamba szóló repülőjegy megvan, akkor következhet a tervezés. Mik azok az ételek, amik egyetlen tányérról sem hiányozhatnak? Akadnak egészen meghökkentő variációk is, míg a nem mindennapi tálalás sem ritka. Első olvasatra bizonyos gasztronómiai ajánlások határozottan furcsának, sőt finoman szólva kevéssé vonzónak tűnnek, de érdemes egy kis bátorsággal felszerelkezni, mert a bevállalós hozzáállásért cserébe az ízélmények garantálhatóak.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Hétköznapi összetevő kicsit sem hétköznapi formában?

Így igaz! A top első és második a hering, ami nem nevezhető sem extrának, sem extravagánsnak, mégis, ahogy a hollandok fogyasztják, az roppantul távol áll attól, ami megszokottnak mondható. Konkrétan az elkészítése már mindent elárul a falatozás mikéntjéről, mivel a hering teljesen nyers. A legjobb hátradöntött fejjel beleereszteni a szájba a csúszós halat, harapni belőle egy nagyot, és lenyelni, ami aztán a hollandok elmondása alapján lubickolhat a gyomorban. A kevésbé merészek zsemlébe is tehetik a heringet, amihez egyébként kockára vágott vöröshagyma és csemege uborka is dukál.

Kép
forrás: PR

Az édesszájúaknak sincsen félnivalójuk!

A Stroopwafels Hollandia egyik legkedveltebb desszertje, ami két vékony tésztaréteg közé csempészet karamellből áll. Nincsen benne semmi nyers, vagy váratlanul sikamlós, úgyhogy a kevésbé vagányok is örömmel kóstolhatják. Ez a top három.

Ha pedig az Isztambul repülőjegy már sorban áll a megvásárlásra, azaz a következő úti cél a török főváros, akkor érdemes az édes ízért felelős ízlelőbimbókat felkészíteni az élményekre, mert a rengeteg friss alapanyag mellett – beleértve a húsokat, gyümölcsöket, zöldségeket - az édességek is roppantul kedveltek, például huros, baklava.

A húsrolád bűvöletében

A Frikandel leginkább virsliszerű húsroládra hasonlít. Általában melegen tálalják zsemlében, ketchup, vagy valamilyen mártogatós kíséretében, de sokan a zsemlét nyugdíjazzák inkább, és akárcsak itthon a kolbászhoz, mustár, ketchup szegődik társul.

Ami Amerikában fish and chips, az Hollandiában Kibbeling

Teljesen természetes, hogy a friss halak fogyasztásának óriási hagyománya van, ez hozzátartozik a holland mindennapokhoz. Az is magától értetődik, hogy majdnem minden sztárfogásnak megvan a hollandosított verziója. A Kibbeling leegyszerűsítve rántott halfilé. Eredetileg a tőkehal fejrészéből készül, viszont az utóbbi időben annyira elszaladtak az árak, hogy már a tőkehal egész részét felhasználhatják erre a nemes célra. A krumpli alapesetben nem jár mellé, szóval ha a fish and chips élmény megtapasztalása az elsődleges cél, akkor rendelésnél nem ildomos kihagyni az amúgy Hollandiában szintén közkedvelt sült krumplit.

Kép
forrás: PR

Mindent visz a zöldséges egyveleg

A Stamppot darabos krumplipüréből és valamilyen hozzá választott zöldségből (spenót, kelkáposzta, karalábé, hagyma) áll. Jó esetben mártás is jár hozzá, ekkor jó ötlet a pürébe egy kis lyukat vájni, ami aztán feltölthető az íncsiklandó szósszal. A vegetáriánusok egyik kedvelt fogása ez így, ebben a variációban, de nyilván a húsimádók sem maradhatnak ki az élvezetéből, ezért füstölt kolbásszal vagy baconszalonnával is tálalják, csak hogy tényleg mindenki megtalálhassa a számítását! És ez csak öt azon kultikus holland ételek közül, amik megkóstolásra méltóak.

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Szórakozás

Ezeknek az állatoknak a legdurvább a harapása

Nem szerencsés a közelükben lenni, ha dühbe gurulnak!

Kép
Stílus

Időtálló és könnyen variálható! Ryan Gosling inge még most is tuti választás lehet

Ryan Gosling inge még bőven belefér ebbe a hőfokok között csapongó időszakba.

Kép
Jármű

Bitang különkiadással búcsúzik az Alfa ikerturbós V6-osa

A Giuliából és a Stelvióból is elkészült a Quadrifoglio Super Sport, de egyikből sem gyártanak túl sokat.

Kép
Életmód

Fokozzák a korai halálozás rizikóját az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Harminc éven át vizsgálták a pácienseket, de nem mindegyik feldolgozott élelmiszer bizonyult egyformán veszélyesnek.

Kép
Szórakozás

Jeremy Clarkson lett a legvonzóbb brit férfi – újra

Elég meglepő eredmény született, a 64 éves műsorvezető zsinórban másodszor végzett az élen.

Kép
Stílus

A Jacob & Co. bokszolós órájától eldobod az agyad

A csöppet sem visszafogott, erősen limitált szériás karórával Tyson Fury és Olekszandr Uszik meccsére hangolnak.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!