A BMW művészeti projektjét jövőre elindítják Le Mans-ban

BMW M Hybrid V8
Forrás: BMW

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A Dallarával közösen fejlesztett versenyautó különleges dekort kap, aztán megpróbálják megnyerni vele a legrangosabb 24 órást.

A BMW-nél közel ötvenéves hagyománya van annak, hogy időről időre egy-egy kiválasztott művésszel terveztetik meg egy-egy aktuális csúcsmodell festését. Dolgozott már a BMW Art Cars-nak keresztelt projekten Andy Warhol és Jeff Koons is, idén pedig az etióp-amerikai festőnőt, Julie Mehretut kérték fel, hogy dobja fel a BMW M Hybrid V8-at, mellyel a következő Le Mans-i 24 óráson fognak rajthoz állni.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
BMW M Hybrid V8
forrás: BMW
BMW M Hybrid V8 és Julie Mehretu

Az els BMW Art Car 1975-ben született, miután Alexander Calder amerikai szobrász tervét Hervé Poulain autóversenyző bevitte a BMW-hez. Az ötlet elnyerte a vezetők tetszését, és abban az évben Poulain a Calder-féle dekorban versenyzett a 3.0 CSL-lel Le Mans-ban. 1977-be aztán Roy Lichtenstein egy Group5-ös GT versenyautónak megépített BMW 320 E21-et festett meg, majd jött a leghíresebb BMW Art Car, az 1979-es M1, melyet Andy Warhol dekorált.

art car
forrás: BMW
Esther Mahlangu által dekorált 525i

Az első nő, aki BMW Art Cart tervezett a dél-afrikai Esther Mahlangu volt, aki egy 525i-t dolgozott át 1991-ben. Az idén bemutatott versenyautó a 20. BMW Art Car, amellyel jövőre a BMW 25 év kihagyás után visszatér Le Mans-ba, ahol utoljára 1999-ben rajtoltak el a V12 LMR versenyautóval, és szerezték meg a gyár egyetlen összesített győzelmét (kisebb kategóriában többször is nyertek).

Mehretu ihletgyűjtési céllal már elkísérte a BMW csapatát a Daytona Beach-i 24 órás versenyre, a műtermében pedig már bent áll az autó 1:5-ös méretarányú modellje, hogy el tudja kezdeni a tervezést.

BMW M Hybrid V8
forrás: BMW
BMW M Hybrid V8

A BMW M Hybrid V8 dedikáltan pályaversenyzésre épített autó, melynek a fejlesztésében az olasz Dallara volt a BMW partnere. A villanymotorral megtámogatott, 8200-ig forgó V8-assal szerelt hajtás összteljesítménye 640 lóerő, és az eddig kikerült adatok alapján minden esély megvan rá, hogy 2024-ben eredményesen szerepeljenek Le Mans-ban.

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Életmód

Öt stressznyelv létezik: a tiéd vajon melyik?

A szeretetnyelvekről már mindenki hallott, de adja magát, hogy akkor stressznyelv is létezik. Te hogyan kezeled a feszültséget?

Kép
Életmód

Potencianövelő ételek a férfiasság fokozásához

A férfiasság fokozása természetes módon? Lehetetlennek tűnik, ugye? Pedig némi étrendváltoztatással lehetséges.

Kép
Tech

Darth Vader vagy a Halálcsillag vigyázzon a telefonodra?

A Star Wars-nap alkalmából megérkeztek a Casetify témába vágó tokjai.

Kép
Szórakozás

Hivatalos: Ez minden idők 10 legjobb filmje - több százezer szavazat érkezett!

Ha még nem láttad ezeket, akkor muszáj lesz! Íme minden idők 10 legjobb filmje a nézők szerint!

Kép
Jármű

Nem hibrid, nem turbós: régi vágású sportkocsi az új Ferrari

A 12Cilindri neve nem hazudik: ez egy olyan tizenkét hengeres, szívómotoros sportautó, amiért igazán lehet imádni a márkát.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!