20 éve repült utoljára, most Lego lett a Concorde-ból

Lego Concorde
Forrás: Lego

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A repülés történetében mindössze két szuperszonikus utasszállító létezett, a Concorde volt az egyik.

A francia Aérospatiale és a brit BAC együttműködésével készült Concorde-ot általában az első szuperszonikus utasszállító repülőgépként szokták emlegetni, azonban ez nem ennyire egyértelmű. Valójában a szovjet Tupoljev Tu–144 1968 decemberében repült először, míg a Concorde csak 1969 márciusának elején, és a hangsebességet is hamarabb lépte át. Mindenesetre a Concorde 1976. január 21-én teljesítette első menetrend szerinti repülését, Londonból Bahreinbe, valamint Párizsból Rio de Janeiróba párhuzamosan indult el két gép.

Ugyan a Concorde nem volt éppen túl kényelmes, cserébe üzemeltetése és jegyárai is drágák voltak, mégis szerették az utasok, szívesen dolgoztak rajta a légikísérők is. Több mint húsz éven át megbízhatóan és balesetmentesen szolgáltak a gépek, egészen az ezredfordulóig. 2000-ben az Air France 4590-es járata Párizsból New Yorkba tartott, de nem sokkal a felszállás után lezuhant, és egy hotelbe csapódott. A fedélzeten száz utas és kilencfős személyzet tartózkodott, mindannyian életüket vesztették, és a szállodában is meghalt négy ember. Ez volt a Concorde történetének egyetlen halálos balesete – mint később kiderült, a kifutópályán egy másik gépről leszakadt alumíniumdarabtól defektet kapott, egy leváló gumidarab kilyukasztotta az egyik üzemanyagtartályt, az lángra kapott. A pilóták pedig leállították emiatt az egyik hajtóművet, ám így nem tudtak megfelelő repülési sebességet elérni.

Az eset kivizsgálását követően a Concorde-okon biztonsági változtatásokat végeztek, de valamelyest csökkent az utasok bizalma. Ezt súlyosbította még a kerozinárak emelkedése, a korosodó repülőgépek karbantartási költségeinek emelkedése, valamint a 2001. szeptember 11-i terrortámadás miatt bekövetkező keresletcsökkenés a légi közlekedésben. Végül 2003-ban előbb az Air France, majd a British Airways is kivonta a forgalomból a típust. Október 24-én repültek vele utoljára menetrend szerint, november 26-án pedig immár utasok nélkül szállt le az utolsó Concorde a Filton repülőtéren.

A búcsú húszéves évfordulójáról a Lego is megemlékezik. Az Icons sorozat bővült ugyanis egy Concorde-dal, amely igen részletesre sikerült. A készletben 2083 építőelemet találunk, ebből áll össze a 105 centiméter hosszú és 15 centi magas gép, 43 centiméteres szárnyfesztávolsággal. Orrkúpja le- és felhajtható, mint ahogyan az igazi gép – akkoriban újdonságnak számító – droop nose megoldása, nem hiányzik a kiegészítő hátsó futómű sem, valamint az utasteret is bejárhatjuk a maga összesen 100 utasülésével és a mellékhelyiségekkel együtt.

A csomag szeptember hetedikétől lesz kapható, a VIP-tagok pár nappal hamarabb is hozzáférhetnek. Viszont egyáltalán nem számít olcsónak a maga 81490 forintos árával.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Nézd meg alaposabban:

Galéria / 8 kép

Lego Concorde

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Szórakozás

Leonardo DiCapriónak is vannak kedvenc filmjei, nem is akármilyenek!

Az Oscar-díjas színésznek érdemes lehet adni a szavára.

Kép
Jármű

Negyven éve nem mozdult, most feltámadhat ez a garázslelet Mustang

Ha van amerikai autó, amelyre nagyon lehet vágyni, akkor a Mustang biztosan egy ezek közül. Talán még ilyen állapotban is.

Kép
Szórakozás

Daniel Radcliffe elmondta, melyik Harry Potter karaktert játszaná el

A hét filmben ő alakította a címszereplőt, de ha most kellene választania, van két szereplő, akinek a bőrébe szívesen bújna.

Kép
Életmód

Alabamában már börtön jár a laboratóriumi húsokért

Mind a gyártásuk, mind a forgalmazásuk törvénybe ütközik, elég komolyan büntetik.

Kép
Szórakozás

Amit szinte senki sem szúrt ki! 9 ikonikus filmjelenet, amit egész egyszerűen egy másik filmből másoltak

Nem is gondolnánk, hogy a filmgyártás történetében számos olyan jelenet van, amit már több alkotásban is láttunk!

Kép
Szórakozás

Marco Rossi kihirdette: itt a keret az Európa-bajnokságra

Nagy meglepetések nincsenek, de két kérdőjel azért még akad a magyar csapat Eb-keretében.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!