20 éve repült utoljára, most Lego lett a Concorde-ból

Lego Concorde
Forrás: Lego

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A repülés történetében mindössze két szuperszonikus utasszállító létezett, a Concorde volt az egyik.

A francia Aérospatiale és a brit BAC együttműködésével készült Concorde-ot általában az első szuperszonikus utasszállító repülőgépként szokták emlegetni, azonban ez nem ennyire egyértelmű. Valójában a szovjet Tupoljev Tu–144 1968 decemberében repült először, míg a Concorde csak 1969 márciusának elején, és a hangsebességet is hamarabb lépte át. Mindenesetre a Concorde 1976. január 21-én teljesítette első menetrend szerinti repülését, Londonból Bahreinbe, valamint Párizsból Rio de Janeiróba párhuzamosan indult el két gép.

Ugyan a Concorde nem volt éppen túl kényelmes, cserébe üzemeltetése és jegyárai is drágák voltak, mégis szerették az utasok, szívesen dolgoztak rajta a légikísérők is. Több mint húsz éven át megbízhatóan és balesetmentesen szolgáltak a gépek, egészen az ezredfordulóig. 2000-ben az Air France 4590-es járata Párizsból New Yorkba tartott, de nem sokkal a felszállás után lezuhant, és egy hotelbe csapódott. A fedélzeten száz utas és kilencfős személyzet tartózkodott, mindannyian életüket vesztették, és a szállodában is meghalt négy ember. Ez volt a Concorde történetének egyetlen halálos balesete – mint később kiderült, a kifutópályán egy másik gépről leszakadt alumíniumdarabtól defektet kapott, egy leváló gumidarab kilyukasztotta az egyik üzemanyagtartályt, az lángra kapott. A pilóták pedig leállították emiatt az egyik hajtóművet, ám így nem tudtak megfelelő repülési sebességet elérni.

Az eset kivizsgálását követően a Concorde-okon biztonsági változtatásokat végeztek, de valamelyest csökkent az utasok bizalma. Ezt súlyosbította még a kerozinárak emelkedése, a korosodó repülőgépek karbantartási költségeinek emelkedése, valamint a 2001. szeptember 11-i terrortámadás miatt bekövetkező keresletcsökkenés a légi közlekedésben. Végül 2003-ban előbb az Air France, majd a British Airways is kivonta a forgalomból a típust. Október 24-én repültek vele utoljára menetrend szerint, november 26-án pedig immár utasok nélkül szállt le az utolsó Concorde a Filton repülőtéren.

A búcsú húszéves évfordulójáról a Lego is megemlékezik. Az Icons sorozat bővült ugyanis egy Concorde-dal, amely igen részletesre sikerült. A készletben 2083 építőelemet találunk, ebből áll össze a 105 centiméter hosszú és 15 centi magas gép, 43 centiméteres szárnyfesztávolsággal. Orrkúpja le- és felhajtható, mint ahogyan az igazi gép – akkoriban újdonságnak számító – droop nose megoldása, nem hiányzik a kiegészítő hátsó futómű sem, valamint az utasteret is bejárhatjuk a maga összesen 100 utasülésével és a mellékhelyiségekkel együtt.

A csomag szeptember hetedikétől lesz kapható, a VIP-tagok pár nappal hamarabb is hozzáférhetnek. Viszont egyáltalán nem számít olcsónak a maga 81490 forintos árával.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Nézd meg alaposabban:

Galéria / 8 kép

Lego Concorde

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Szórakozás

Meghalt a kosárlegenda, akiről az NBA-logót mintázták

A Los Angeles Lakers legendája, Jerry West 86 éves volt.

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Kép
Stílus

A hírességek jó ideje nem tudják megunni! 2024 nyarán érdemes beszerezned egy ilyen nadrágot

Ez a korábban elhanyagolt darab manapság az egyik legfelkapottabb trend a férfi ruhák terén.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!