Egy bölényt is agyonüt - teszt: Cubot King Kong Star

Cubot King Kong Star
Forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Ez a kínai telefon brutális lett: ütés- és vízálló ház, nagy kijelző, négynapos akkumulátor, rendes kamera és hardver.

Kellemetlenül modoros angol cikkekben szokott előkerülni a conversation starter jelző, ami arra utal, hogy az adott tárgyban van valami plusz, amire az emberek rá fognak kérdezni. Na, ez a telefon egy akkora conversation starter, hogy alig fér a zsebedbe, ugyanis bárki meglátja, kiesik belőle, hogy te jó ég, mi ez a rettenet, ha ezt leejted betörik a padló!

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Valóban, a kínai Cubot strapatelefonja nyugodtan tekinthető túlélőeszköznek, amivel szükség esetén egy kafferbivalyt is agyon lehet verni.

Kép
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN

Amikor új telefont kerestem, az árkategória beállítása után két paramétert adtam meg: nagy képernyőt és nagy akkumulátort szeretnék. (Van ez a remek oldal, mindenkinek ajánlom, aki telefont keres, ezer szempont alapján lehet szűrni: méret, tárhely, processzor, kamera, stb..., utána pedig a kiválasztott készülékeket össze lehet hasonlítani)

A nagy képernyő számomra egyszerűen jó dolog: elég nagy kezem van, így nem okoz gondot a használata, viszont a telefon nálam munkaeszköz, sokszor nézek rajta videót, gyakran jegyzetelek mobilon, és rájöttem, hogy nincs olyan, hogy túl nagy. 6,5 coll alatt egyszerűen nem érdekel a kérdés. A Cubot King Kong Star képátmérője 6,78 hüvelyk, FHD kijelző, illetve a hátulján van egy 1,09 hüvelykes extra képernyő, amiről lesz még szó.

A hátsó kijelzőn megjelennek az értesítések, de a képernyő feloldása nélkül léptethetünk a zenében, olvashatjuk le az időt, az akkumulátor állapotát, vagy éppen iránytűként is használhatjuk
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN
A hátsó kijelzőn megjelennek az értesítések, de a képernyő feloldása nélkül léptethetünk a zenében, olvashatjuk le az időt, az akkumulátor állapotát, vagy éppen iránytűként is használhatjuk

Ami viszont valóban brutálissá teszi, az a 10 600 mAh-s akkumulátor, melyet akár 33 W-tal is tölthetünk - a töltési áramerősség nem kiemelkedő, a 10 000 mAh feletti akku viszont igen: ezzel négy napot simán le lehet hozni sűrű használat mellett is. Ettől viszont a telefon kimondottan vastag lett, amire még rájön az ütés- és vízálló burkolat. A 18 centis hosszhoz és majdnem kilenccentis szélességhez közel kétcentis vastagság tartozik, a súlya pedig kis híján 400 gramm. Nem féltégla, hanem egy egész.

Kép
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN

Ez a telefon tehát nagy és súlyos.

Amikor kibontottam a dobozából, elsőként az szaladt át az agyamon, hogy ez azért mégiscsak túlzás.

A vastagsága és a súlya megszokható, de azért ez a duplája a társadalmilag elfogadottnak, ezért érdemes őszintén megfontolni, hogy valóban szükséged van-e ekkora akkumulátorra.

A zsebben hordva nem zavaró, de egy öltönynadrágban már nem ül olyan harmonikusan, mint egy farmerben, a kabát vagy zakó belső zsebébe beejtve pedig olyan, mintha fegyvert próbálnál rejtegetni. Ahogyan csákányt sem viszel az operabálba, ez is tájidegen lesz. Ez még a kisebb gond, ennél a méretnél már olyan problémával is szembesülni fogsz, hogy a legtöbb autós telefontartó egyszerűen nem tartja meg: a mérete még csak-csak, de a súlyával már nem igazán boldogulnak.

Fém ház, gumírozott sarkokkal, fém gombokkal
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN
Fém ház, gumírozott sarkokkal, fém gombokkal

A dizájn is elég ipari, az egésznek van egy erős célszerszám érzete, a hátfal nyomtatott áramkörös dekorja is ezt erősíti. Az ergonómia egyébként nem vészes, mindhárom gomb (bekapcsolás és a hangerő) a telefon jobb oldalán található, jobb és bal kézben tartva is jól kezelhető - előbbi esetben a hüvelykujjhoz, utóbbiban pedig a mutatóujjra esnek.

A bal oldalán van a SIM tálcája, ami kettő nano SIM kártya mellé egy micro SD kártyát is tud fogadni, tehát a háttértár bővítéséhez nem kell lemondani a dual SIM lehetőségéről, ha kevésnek bizonyulna a 256 GB tárhely.

Kép
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN

Ami figyelemre méltó, és a súlyban és a tartósságban is visszaköszön, az a fém ház, amit masszív gumírozás véd. A hátlapi kijelző egy látványos, de mérsékelten hasznos extra, a kameraszigetbe épített 1,09 collos, 240 x 240-es felbontású LCD kijelzőn megjelennek az értesítések, nyomon követhető az akkumulátor szintje (elégedetten lehet konstatálni, hogy három napja látott utoljára töltőt, és még mindig 30% körül van), az idő, vezérelhető róla a zenelejátszás vagy akár iránytűként is lehet használni.

Igazából elfér a kézben, ha viszont hanyatt fekve az arcodra ejted, az fájni fog
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN
Igazából elfér a kézben, ha viszont hanyatt fekve az arcodra ejted, az fájni fog

A hátsó segédkijelző körül található a 100 megapixeles főkamera lencséje, a vaku ledje, a 24 megapixeles éjjellátó kamera és az 5 megapixeles makrokamera. A 100 megapixeles főkamera meglepően jó, a képe részletgazdag, tiszták és élénkek a színek, látszik, hogy ezt a feladatot komolyan vették, de a képek színvonala azért látványosan elmarad egy kamerára kihegyezett csúcstelefon szintjétől, illetve a képalkotást kizárólag nappali fotózásra optimalizálták, ahogy romlanak a fényviszonyok úgy nyílik szét az olló mondjuk egy iPhone 15-höz képest.

Az éjjellátó kamera két infravörös led visszaverődő fényét érzékeli, ez nem a művészi fotózáshoz való, rögtönzött éjjellátónak viszont kiváló, illetve vaksötétben is tudunk vele képet rögzíteni. Az előlapra egy 32 megapixeles szelfikamera került, ami várakozáson felüli, rossz fényviszonyok között is vállalható a képe.

Kép
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN

A 6,78 hüvelykes Full HD+ kijelző nem a mostani, drágább eszközökben megszokott AMOLED panel, hanem egy egyszerűbb, IPS LCD egység, de az olcsóbb megoldás ellenére élénk színekkel, 1080 x 2460-as felbontással és remek betekintési szöggel rendelkezik. Akinek jó szeme van ehhez, az a feketék mélységén látja, hogy ez nem egy félmilliós, de még csak nem is egy 300 ezres telefon kijelzője, de a fényereje ettől függetlenül is megfelelő. A 90 Hz-es frissítési ráta is jól hangzik, sok strapatelefon képernyője csak 60 Hz-es frissítéssel bír, ezzel javítva az akkumulátoridőt, de 10 ezer mAh mellett nincs szükség ilyen trükkökre. Ezen a 120 ezer forint körüli árszinten ez egy jó kijelzőnek számít. A hangszórók teljesítménye viszont legfeljebb átlagos.

Egy ütés- és vízállóként hirdetett telefonnál a tartósság kulcsfontosságú: a Cubot King Kong Star az IP68 és az IP69K tanúsítványával igen biztató, tehát nemcsak vízálló, hanem -35°C és 75°C között is megbízhatóan működik. Ezeken felül megkapta a MIL-STD-810G tanúsítványt is, ami egy katonai szabvány, és azt vizsgálja, hogy a készülék ellenáll-e különböző környezeti stresszhatásoknak, mint a vibráció, az ütések, a páratartalom vagy a nagy tengerszint feletti magasság.

A vízállóság miatt a töltőcsatlakozó és a SIM ürege is gumírozott fedelet kapott
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN
A vízállóság miatt a töltőcsatlakozó és a SIM ürege is gumírozott fedelet kapott

Ma már nehéz gyenge hardverrel rendelkező telefont választani, a King Kong Star MediaTek Dimensity 700 chipje önmagában nem kiemelkedő, de ebben az ársávban mindenképpen megsüvegelendő, hogy a készülék támogatja az 5G-t. A 12 GB RAM mellett nem okoz gondot több alkalmazás együttes futtatása, illetve van lehetőségünk arra, hogy további 12 GB virtuális RAM-mal bővítsük a kapacitást, ami annyit jelent, hogy a tárhelyből 12 GB-ot lecsípve azt az eszköz RAM-ként hasznosítsa. Mivel a telefon bővíthető Micro SD kártyával, ezt meglépni nem nagy áldozat.

Kép
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN

A Cubot King Kong Star a specifikációt, a robusztusságot és az árat nézve simán tűnik best buy-nak. Jól hangzik a víz- és ütésállóság és a nagy akkumulátor, viszont érdemes végiggondolni, hogy szükséged van-e ezekre, vagy inkább egy hordható méretű eszköz kell, ami mellé belefér, hogy egy-két naponta feltedd töltőre.

Mivel sokat vagyok vízparton, és tavasztól őszig jellemzően motorral járok mindenhova, a strapabíróság és a vízállóság előny, viszont nem hiszem, hogy a hosszú akkuidőnek valaha hasznát veszem. Egy vékonyabb, feleekkora aksis változat, valamivel olcsóbban egészen biztosan jobb vétel.

Galéria / 19 kép

Teszt: Cubot King Kong Star

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Szórakozás

A nézők döntöttek: ennek a sorozatnak a legjobb a főcímzenéje

Klasszikus, modern és animációs kategóriában ment a verseny, aztán jött a szuperdöntő.

Kép
Életmód

Egyszerű és elkerülhető a hiba, amitől sárgák lehetnek a fogaid

Ha rendszeresen mosod a fogaidat, és még a technikád is rendben van, talán ez lehet az oka az elszíneződésnek.

Kép
Szórakozás

Mint a maffiát, olyan volt otthagyni a Bon Jovit

Richie Sambora beszélt arról, hogyan szállt ki a zenekarból.

Kép
Szórakozás

Valóságos kincset rejt a középkori hajóroncs

A régészek Svédország partjainak közelében bukkantak rá János dán király egyik hajójának maradványaira.

Kép
Életmód

Jalapeñós tequilát dobott piacra George Clooney

A Cindy Crawforddal közös ital igen izgalmasnak hangzik.

Kép
Életmód

Heti AKCIÓ: A TikTok kedvenc parfümjeit most szuper áron szerezheted be

A parfümválaszték szerencsére elég széles, de még így is vannak olyan illatok, amik közönség-, azaz jelen esetben TikTok-kedvenceknek mondhatók.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!