Ez történik, ha megkóstolsz egy 320 ezres whiskyt

Macallan
Forrás: Rene Johnston / Getty Images

Tech

A vérnyomásmérők harca: Leteszteltük a Huawei Watch D2 okosórát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Megnéztem, hogy ha egy 60 ezer forintos üveg is nagyon jó, mit tudhat hozzá képest egy ötször annyiba kerülő.

A whiskyzés erősen hasonlít a svájci óraiparra. Eleve elvárás, hogy a márkanévhez tartozzon egy kellően távoli dátum - jelen esetben 1824 -, ez már önmagában ad egy presztízst. A nagy múlt azért is fontos kérdés, mert míg egy sörfőző a legutóbbi főzetet egy-két hónap múlva már kóstolhatja, egy-egy whiskynél az érlelés 10-20 évig is tarthat, tehát ennyit kell várni a visszacsatolásra, ennyi idő telik el, mire megtudod, jól végezted-e a dolgod. Ehhez képest a borász évente próbálkozhat újra az előző évi tapasztalatokkal felvértezve - a whisky-t főző mesternek az élete során nincs ennyi dobása. A Macallan mutogathatja a csodálatos, 2018-ban megnyitott, a skót tájba belesimuló új lepárlóját, az ott készülő italokat nagyjából tíz év múlva fogjuk kóstolni.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Az új lepárló
forrás: View Pictures / Getty Images
Az új lepárló

A történelmi múlt mellett egy-egy márka presztízsében nagyon sokat számítanak a különböző árverési eredmények - a Macallan számára ez is pipa, hiszen 2019-ben egy palack 60 éves Macallan 1926-ot világrekordot jelentő 1,5 millió fontért ütöttek le. Érdekesség, hogy az azt megelőző csúcsot is egy Macallan tartotta.

Ezek az ízzel nehezen összefüggésbe hozható számok azért is érdekesek, mert ahogyan a luxusóráknál, egy csúcskategóriás whiskynél sem úgy jön ki a fogyasztói ár, hogy az éves működési költséget meg az elvárt profitot leosztják a legyártott palackok számával, hanem az árat egyszerűen kitalálják.

Balra a 12 évig érlelt, jobbra a 18 éves
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN
Balra a 12 évig érlelt, jobbra a 18 éves

Nem az italt árazzák be, hanem a vevőt, hogy mennyit fizetne azért, hogy az ugyanezt az italt fogyasztók közé tartozzon. Azokban a körökben ez státuszszimbólum, üzenetértéke van, hogy az üzletfélnek milyen palackból töltesz. Ez az a szint, amit jellemzően ajándékba szoktak venni. Ahhoz viszont, hogy el lehessen érte kérni a pénzt, elengedhetetlen, hogy jó legyen.

Egy whisky íze az alapanyagokon, a lepárlás technikáján és az érlelésen múlik - az utóbbinál jön be a képbe a spanyol szál, ugyanis a Macallan harminc éve ugyanazzal a spanyol borászattal dolgozik partnerségben, akik pedig ugyanazzal a hordókészítő manufaktúrával szerződnek évtizedek óta, akik pedig kizárólag kétféle tölgyet használnak: a spanyol-francia határról származó európai tölgyet és az Ohio államból származó amerikait, amikben aztán két és fél évig bort tartanak, majd utána küldik őket Skóciába, hogy whisky kerüljön beléjük.

A két szélsőt kóstoltam, a középső tétel milliós érték
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN
A két szélsőt kóstoltam, a középső tétel milliós érték

Mivel a whiskynél elsősorban a technológia és az érlelés határozza meg az ízt, a különböző területekre jellemző fajtajegyek nincsenek kőbe vésve. Skóciának hat fő whisky-vidéke van, a Macallan a Speyside régióból jön, de ez inkább érdekesség, hiszen a borral ellenben itt a terroir alapján nem lehet megmondani előre a fő tulajdonságokat.

Az érlelés során a hordóból különböző ízek oldódnak ki - a fának a saját aromái vegyülnek az előtte benne tartott italéval - éppen ezért hatalmas divatja van a hordók csereberélésének a borászok, sörfőzők és a lepárlók között, hiszen újabb ízeket és aromákat nyerhetnek természetes úton. A kóklerek azok, akik a nagyon markáns ízeket külön keverik hozzá, és természetesnek hazudják őket - ezzel egy időben megharcoltak a borászatok, a whisky-készítők, sőt, újabban a specialty kávésok is egyre többet beszélnek az utólagos aromázásról, mint tisztességtelen gyakorlatról. Sportértéke ugyanis annak van, ha az ízek természetesen kerülnek az italba, ezért is ennyire kardinális kérdés a hordó.

Elsőnek a 12 évig érlelt Single Maltba kortyolok bele. Már pár csepp is megtölti a számat, sőt az egész arcüreget. Nem extrémen erős, 40%-os, az alkohol csak az alapot adja meg, mint rockzenében a dob - arra lehet aztán építkezni a többi hangszerrel. A ritmusgitár szerepét a tölgyfa tölti be, a pohár fölé hajolva egyből ugyanaz az illat csap meg, mint amikor rátolom a 40 éve száradó tölgyfapallót a körfűrészre.

A bal oldali, világosabb a 12 évig érlelt
forrás: Zomborácz Iván / InStyle MEN
A bal oldali, világosabb a 12 évig érlelt

Nevetségesnek tartom, amikor egy pohár italról úgy áradoznak, mint egy parfümbe mártott költeményről, eltartott kisujjal, fennkölten izolálva a komponenseket, de ennek tényleg van mélysége - nem konkrétan csokit, aszalt gyümölcsöt és karácsonyi fűszereket érzek, ezek az ízek csak valahogyan az érzékelés peremén lebegnek, mint a fal túloldalán ütvefúró szomszéd térde mellé támasztott rádió ciripelése. Jelen van, de nincs benne semmi tolakodó, figyelni kell, ha el akarod csípni a tiszta whisky íz mellett. Végig azt érzem, hogy ebbe nem kell jég, nem kell behűteni, ez így maga a program, a főétel. És egyben el is gondolkozom azon, hogy

ha ez az 50-60 ezer forintos kategória, akkor mit adhat a 18 évig érlelt whisky, palackonként 320 ezerért?

Már a színe is más, egy két árnyalattal sötétebb, vörösebb - a szín és az árnyalat egyébként szintén a hordótól függ, amiben érlelték. Beleszagolva már kevésbé a tölgyfát érzem, sokkal inkább a bort. Az alkoholtartalma is markánsabb, 43%, és édesebb, a gyümölcsösség dominál benne. Ezzel sem hódoltak be az olcsó hatást keltő, mindent betakaró füstösségnek, és egyértelműen gazdagabb az ízvilága, mint a 12 évig érleltnek. Ha az a főétel volt, ez maga a komplett vacsoramenü előétellel és desszerttel, ha az egy felkészült jazz quartet, akkor ennél a malátát filharmonikusok kísérik.

Mind a kettőnek megvan a helye, de utoljára mégis a fiatalabból ittam: hétköznap kora délután valahogyan jobban csúszott az egyszerűbb mondanivaló, és végül a tölgyfa ízével a nyelvem alatt léptem ki az őszi napsütésbe.

Videók

Tech

A vérnyomásmérők harca: Leteszteltük a Huawei Watch D2 okosórát

Kép
Stílus

Marlon Brando esetében is működött! Jason Momoa farmerja megér egy próbát

Jason Momoa egy régi farmert kapott elő, ami egykoron a lázadó, laza stílust testesítette meg.

Kép
Életmód

Na, ki a legboldogabb a világon – már megint?

Talán nem túl meglepő, hogy az északi országok újra taroltak, hazánk eredménye nem jó, de nem is tragikus.

Kép
Jármű

Rég volt már Cybertruck-visszahívás? Hát itt van újra!

Ezúttal egy elszabaduló alkatrész okozhat gondokat – főleg más közlekedők számára.

Kép
Szórakozás

Ne feledd! Még mindig szavazhatsz az InStyle Men of the Year 2025 jelöltjeire!

Tíz izgalmas kategória, negyvenegy kiemelkedő, példaértékű jelölt: te döntesz, hogy kik kapják a díjakat!

Kép
Tech

Zseniális grafika: ez a 25 éves klasszikus most fenomenálisan néz ki

Az, hogy régi klasszikusokat újra kiadnak, nem egy eget rengető hír. Az Amerzone esetében viszont a grafika hatalmas fejlődésen ment keresztül.

Kép
Szórakozás

Gary Oldman 10 legemlékezetesebb alakítása

Ha az "ezerarcú színész" jelzőre gondolunk, azonnal Gary Oldman jut az eszünkbe.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!