Ezt árulja el rólad a kézfogásod!

Kézfogás
Forrás: Rock Staar / Unsplash

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A kézfogás az egyik legkifejezőbb kommunikációs eszköz, épp ezért sokat elárul rólunk, jellemünkről, másokhoz fűződő viszonyunkról, és nem utolsósorban az első benyomást is nagy mértékben befolyásolja.

Szögezzük le, ahány kultúra, annyi szokás, és igaz ez az emberi kapcsolatokra is, így messzemenő következtetéseket nem tudunk levonni egy pár másodpercig tartó kontaktus alapján. Érdemes azonban odafigyelni, mivel testbeszédünkhöz hasonlóan nemcsak magunkról alakítunk ki képet akarva akaratlanul is, de ha odafigyelünk, információt kaphatunk mások szándékairól, ahogy az egymás közt kialakult alá-fölérendeltségi viszonyról is.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ki nyújtsa először a kezét?

Különböző nemek esetén természetesen mindig meg kell várnia egy férfinak, hogy a nő nyújtsa a kezét, és hasonlóan elegáns gesztus az is, ha a kezdeményezés lehetőségét az idősebb félre bízzuk. Társadalmi színtéren a legjellemzőbb, hogy a magasabb rangú ember nyújt kezet az alacsonyabb rangúnak, így tartva meg egy általános hierarchiára épülő rendszert.

Ezt semmiképp ne csináld!

Valószínűleg mindenki volt már olyan helyzetben, hogy kifejezetten kellemetlenül érezte magát egy kézfogás során. A szélsőségek elkerülése a legfontosabb, így nem érdemes más kezét olyan erősen megszorítani, hogy szinte már ropognak az ujjai, mert ez agresszivitást, túlzó dominanciát tükröz. A másik véglet az úgynevezett "döglött hal" kézfogás, ahol az erőtlenül, már-már ernyedten nyújtott kéz szintén negatív érzéseket vált ki, befolyásolható jellemet, gyenge energiaszintet takar. Egy rövid, de határozott kézfogás stabil jellemre utal, viszont a hosszan, kellemetlenül sokáig rázott kéz ránk telepedő érzést vált ki.

Eddig egyszerű, na de mi a helyzet a kevésbé szembetűnő jellemzőkkel?

A kézfogásnak is van pszichológiája, így az sem mindegy, hogy a tenyerünk melyik irányba néz, milyen irányba döntjük, hiszen mindennek van tudatalatti jelentéstartalma. Jól megfigyelhető, hogy általában a domináns személy kezdeményezi a mozdulatot lefelé fordított tenyérrel, amivel azt sugallja, hogy ő akarja átvenni az irányító szerepet. Ehhez az úgynevezett uralkodó magatartáshoz azonban kell egy behódoló fél is, aki felfelé fordított tenyérrel fogadja a másik fél karnyújtását.

Mi van akkor, ha két domináns fél fog kezet?

Ebben a helyzetben az alá-fölérendeltségi viszony megszűnik, mert bár mindketten szeretnék úgy forgatni a másik kezét, hogy az behódolást jelentsen az illető számára, végül az egyenlőség jegyében tenyerük függőleges formát vesz fel, a kezek szorítása erőteljessé válik, ami kölcsönös tiszteletről árulkodik.

Miért fontos a szemkontaktus?

A kézfogás minőségét alapvetően rombolhatja le, ha szemünket lesütve, a másik fél tekintetét épp elkapva rázunk kezet, mivel ez határozatlanságot, megbízhatatlanságot tükröz. A másik szemébe való tiszteletteljes nézés viszont őszinte szándékot sugall, épp úgy, ahogy egy kedves, de nem eltúlzott mosoly is.

Milyen tehát egy jó kézfogás ?

Természetesen helyzet- és szituációfüggő a dolog, hiszen teljesen máshogy viselkedünk a barátaink társaságában és máshogy a munkahelyen, de alapvetően kijelenthető, hogy nem kell túlmisztifikálni a dolgot. Egy tisztességes kézfogásnak egyszerűnek kell lennie. Ha például egy állásinterjún járunk, sosem "nyúlunk mellé", ha a másik fél szemébe nézünk, függőlegesen fordított tenyérrel határozottan, de nem túl erősen kezet rázunk, hiszen az első benyomás alapjaiban határozza meg a rólunk kialakított képet. Nyilvánvalóan nem történik tragédia, ha félresikerül egy kézfogás akármilyen banális dolog következményeként is, azonban ha odafigyelünk, minden helyzetben képesek vagyunk olyan üzenetet átadni egy kézmozdulattal, ami pozitív visszacsatolást eredményez, valamint jó stílusról árulkodik. És hát ne feledjük az ismert mondást: "A stílus maga az ember".

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Szórakozás

Ronaldo újra az élen, Messi csak harmadik – ők a legjobban kereső sportolók

A szaúdi szerződés és a személyes szponzorációk nagyon jól hoznak Cristiano Ronaldónak, de a második helyen már nem focista áll.

Kép
Szórakozás

Opera-énekesnő és kém egy személyben: Margery Booth története

A bátor nő többször az életét kockáztatta, hogy információkkal szolgáljon Angliának.

Kép
Szórakozás

A Szabadítsátok ki Willyt! bálnájának igaz története

Keiko élete kevésbé alakult boldogan, mint ahogy azt a film után elképzeltük.

Kép
Szórakozás

Évszázadok után derülhetett fény a Mona Lisa titkára

A világ talán legismertebb festménye egyben az egyik legrejtélyesebb is, hiszen sem azt nem tudni, kit ábrázol, sem azt, mit látunk a háttérben.

Kép
Életmód

Középvezető vagy? Ezért fogsz hamar kiégni

Ezekben a munkakörökben minden irányból jön a nyomás, amit nehéz hosszabb távon elviselni.

Kép
Szórakozás

Bizarr okból nyalogatta folyton a száját Heath Ledger Jokere

Az ausztrál színész Batman ősellenségeként örökké emlékezetes alakítást nyújtott, most pedig kiderült pár érdekes részlet.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!