Obsidian: hibrid szuperjacht, amely alig szennyez?

Feadship Obsidian
Forrás: Feadship

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Elektromosan 35 tengeri mérföldet tud megtenni 10 csomós sebességgel a Feadship Obsidian, közben az átlagnál sokkal kevesebb szén-dioxidot ereget.

A szuperjachtokkal kapcsolatban az egyik leggyakoribb kritika, hogy elképesztő mértékű légszennyezésért felelősek – már amellett, hogy sok esetben már a vételáruk megszerzése is kétes tevékenységekhez köthető. A The Guardian tavalyi cikkében idézett becslések szerint egy helikopterleszállóval, állandó személyzettel és úszómedencékkel is rendelkező hajó évente úgy 7000 tonna szén-dioxidot bocsát ki. Ez durván ezerötszázszorosa egy átlagos családi autó emissziójának. Persze más káros anyagokkal is számolni kell a levegőminőség szempontjából, de a szén-dioxid az egyik leggyakoribb hivatkozási pont.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Feadship Obsidian oldalról
forrás: Feadship
84,2 méter hosszú, hatalmas hajó

Mindenesetre most a Feadship holland hajógyártó – amely a Royal Van Lent Shipyard és a Koninklijke De Vries Scheepsbouw közös vállalata – bemutatott egy hibrid szuperjachtot, az Obsidiant. A céget 1949-ben hozták létre, tehát közel hetvenöt évnyi tapasztalatuk van, nagyrészt luxushajók építésében. A 84,2 méteres Obsidian nem az első hibridjük, 2015-ben már próbálkoztak egy ilyennel, az volt a Savannah.

Az Obsidian dízelmotorjait - négy darab Caterpillar C32 V12-est - ezervoltos elektromos rendszer egészíti ki, egy 4,5 megawattórás akkumulátorcsomaggal – utóbbi a villanyautós mértékhez szokott fül számára igen combosnak hangzik. Fosszilis üzemanyaggal hajtva is mintegy 27 százalékkal kisebb a környezetterhelése a hajónak, mint a hasonló méretű, de öt évvel ezelőtt elkészített példányoknak, míg növényi eredetű HVO-val akár 60 százalék is lehet a csökkenés. A HVO-s tesztek ráadásul a szén-dioxid-kibocsátás terén még kedvezőbb eredményeket mutattak: 90 százalékkal kisebb volt ez az érték. Tisztán elektromosan akár 35 tengeri mérföldet (1 tengeri mérföld 1852 méternek felel meg, tehát ez úgy 65 kilométer) tud megtenni 10 csomós (18,5 km/h-s) sebességgel, míg végsebessége 17 csomó (31,5 km/h). Lehorgonyozva pedig 10-15 órára elegendő az aksi teljes kapacitása.

Feadship gépház
forrás: Feadship
Caterpillar dízelmotorok hajtják, amelyek HVO-val is üzemelnek

Az újdonság a Feadship új generációs, környezetbarátabb jachtjainak első darabja, közben viszont a luxusról sem mondtak le, többek közt saját mozija és konditerme is van. A gyártó 2030-ra már karbonsemleges luxusjachtokat készítene.

Galéria / 9 kép

Feadship Obsidian

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Szórakozás

Meghalt a kosárlegenda, akiről az NBA-logót mintázták

A Los Angeles Lakers legendája, Jerry West 86 éves volt.

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Kép
Stílus

A hírességek jó ideje nem tudják megunni! 2024 nyarán érdemes beszerezned egy ilyen nadrágot

Ez a korábban elhanyagolt darab manapság az egyik legfelkapottabb trend a férfi ruhák terén.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!