Szinte lemásolták a Fehér Házat, most bárki beköltözhet

Fehér Ház másolat
Forrás: Compass

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Persze nem teljesen pontos és tökéletes a másolat, de ennél közelebb nem kerülhetünk a Fehér Házhoz - amíg nem választanak elnökké.

A washingtoni Fehér Ház a 18. század végén épült, mostani áron számolva bő 700 millió forintnyi dollárból. A nevét ma már mindenki jól ismeri, noha hivatalosan csak jóval később, 1901-ben kezdték használni. A mindenkori amerikai elnök lakó- és munkahelyeként szolgáló épületbe először John Adams költözhetett be. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy van egy másolata is a kaliforniai Hollsborough-ban. Ha nem is teljesen tökéletes és pontos, azért nagyon sok részletet sikerült ellesni.

Ezt az ingatlant Western White House (Nyugati Fehér Ház) névvel is szokták illetni, noha ez az elnevezés kicsit megtévesztő lehet: előszeretettel hívták ugyanígy azt a tengerparti, San Clemente-i villát is, ahol Richard Nixon töltött rengeteg időt. De vissza a hillsborough-i házhoz: ezt 1878-ban emelték, később viszont tűzvész is sújtotta. Mai formáját az 1930-as években nyerte el, akkor a sajtómágnás William Randolph Hearst fia, George R. Hearst megrendelésére tervezte újra Kalifornia első női építésze, Julia Morgan.

Hearstnek állítólag elnöki ambíciói is voltak, így nem meglepő, hogy éppen a Fehér Házra kísértetiesen hasonlító, kastélyszerű épületben érezte jól magát. Ahogy az sem, hogy a híres ovális iroda sem hiányozhatott belőle, később ráadásul még a rózsakertet is úgy alakították ki, ahogyan az Washingtonban John F. Kennedy elnöksége alatt kinézett. Ma amúgy tizenegy hálószobája, kilenc teljes értékű és öt kisebb fürdője, moziterme és borospincéje is van, na meg a személyzet számára is külön lakrész áll rendelkezésre. Mindez bő 2200 négyzetméteren, miközben a teljes birtok úgy 12 ezer négyzetméteres.

Az évtizedek során többször gazdát cserélt, persze mindig a tehetősebb körökből került ki tulajdonosa. Tavaly Mehrdad Elie filmproducer és üzletember, valamint felesége, Neda Elie vásárolta meg, noha úgy tudni, igazából soha nem költöztek be. Befektetésnek azonban így sem volt rossz a jelek szerint, hiszen 15 millió dollárért jutottak hozzá, most pedig 38,9 millióért hirdetik a Compass oldalán keresztül. Ez 13,2 milliárd forintnak felel meg.

Egyébként nem ez az egyetlen Fehér Ház-replika a világon. Az Egyesült Államokban is több helyen emeltek különféle méretarányú, de lakható méretű másolatokat, de egyebek mellett Kínában és Ugandában is létezik ilyesmi.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Nézd meg jobban a villát galériánkban!

Galéria / 7 kép

Fehér Ház másolat Kaliforniában

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A Mikulás meghozta az új Suzuki Swiftet!

A magyar piac egyik kedvenc kisautója immár a hetedik generációval folytatja.

Kép
Jármű

A legmegbízhatatlanabb autók toplistája

Az autó az ingatlan után sokaknak a második legnagyobb értéke, ezért is nagyon bosszantó, ha mindig baj van vele.

Kép
Jármű

Erre a ralis filmre vágytunk, csak nem tudtunk róla

A Race for Glory: Audi vs. Lancia zseniálisnak ígérkezik, a legendás B csoport dicsőségét és megpróbáltatásait idézi fel.

Kép
Szórakozás

150 év után először kelt ki vadon élő kivi Új-Zéland fővárosában

A behurcolt ragadozók miatt a vadon élő kiviket a kihalás fenyegeti.

Kép
Stílus

Miért vadult meg a világ másodjára is egy műanyag tokos órától?

A Moonswatch sikerét ugyan nem sikerült megismételni, de a Swatch második, Blancpainnal közös kollaborációja is nagyot szólt.

Kép
Stílus

A sztárok egyik klasszikus kedvencét most szuperkedvezményesen vásárolhatod meg

A vörös szőnyeges események egyik főszereplőjéből a te gardróbodban sem árthat egy darab.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!