Szinte lemásolták a Fehér Házat, most bárki beköltözhet

Fehér Ház másolat
Forrás: Compass

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Persze nem teljesen pontos és tökéletes a másolat, de ennél közelebb nem kerülhetünk a Fehér Házhoz - amíg nem választanak elnökké.

A washingtoni Fehér Ház a 18. század végén épült, mostani áron számolva bő 700 millió forintnyi dollárból. A nevét ma már mindenki jól ismeri, noha hivatalosan csak jóval később, 1901-ben kezdték használni. A mindenkori amerikai elnök lakó- és munkahelyeként szolgáló épületbe először John Adams költözhetett be. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy van egy másolata is a kaliforniai Hollsborough-ban. Ha nem is teljesen tökéletes és pontos, azért nagyon sok részletet sikerült ellesni.

Ezt az ingatlant Western White House (Nyugati Fehér Ház) névvel is szokták illetni, noha ez az elnevezés kicsit megtévesztő lehet: előszeretettel hívták ugyanígy azt a tengerparti, San Clemente-i villát is, ahol Richard Nixon töltött rengeteg időt. De vissza a hillsborough-i házhoz: ezt 1878-ban emelték, később viszont tűzvész is sújtotta. Mai formáját az 1930-as években nyerte el, akkor a sajtómágnás William Randolph Hearst fia, George R. Hearst megrendelésére tervezte újra Kalifornia első női építésze, Julia Morgan.

Hearstnek állítólag elnöki ambíciói is voltak, így nem meglepő, hogy éppen a Fehér Házra kísértetiesen hasonlító, kastélyszerű épületben érezte jól magát. Ahogy az sem, hogy a híres ovális iroda sem hiányozhatott belőle, később ráadásul még a rózsakertet is úgy alakították ki, ahogyan az Washingtonban John F. Kennedy elnöksége alatt kinézett. Ma amúgy tizenegy hálószobája, kilenc teljes értékű és öt kisebb fürdője, moziterme és borospincéje is van, na meg a személyzet számára is külön lakrész áll rendelkezésre. Mindez bő 2200 négyzetméteren, miközben a teljes birtok úgy 12 ezer négyzetméteres.

Az évtizedek során többször gazdát cserélt, persze mindig a tehetősebb körökből került ki tulajdonosa. Tavaly Mehrdad Elie filmproducer és üzletember, valamint felesége, Neda Elie vásárolta meg, noha úgy tudni, igazából soha nem költöztek be. Befektetésnek azonban így sem volt rossz a jelek szerint, hiszen 15 millió dollárért jutottak hozzá, most pedig 38,9 millióért hirdetik a Compass oldalán keresztül. Ez 13,2 milliárd forintnak felel meg.

Egyébként nem ez az egyetlen Fehér Ház-replika a világon. Az Egyesült Államokban is több helyen emeltek különféle méretarányú, de lakható méretű másolatokat, de egyebek mellett Kínában és Ugandában is létezik ilyesmi.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Nézd meg jobban a villát galériánkban!

Galéria / 7 kép

Fehér Ház másolat Kaliforniában

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

A messzi-messzi galaxis új időszakát tárja elénk a Star Wars: Az akolitus

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Kép
Szórakozás

Az olimpiák magyar legendái, akikre büszkék vagyunk

Hamarosan megkezdődnek a XXXIII. nyári olimpiai játékok küzdelmei Párizsban, de az elmúlt 128 évből is van bőven kire büszkének lennünk.

Kép
Tech

Light Phone 3: az anti-okostelefon

A Light Phone harmadik generációja egy olyan eszköz, ami eltér a modern okostelefonoktól, és tudatosan mellőzi azok megoldásait.

Kép
Szórakozás

Ezt tuti nem szúrtad ki eddig! Ezek a Disney-karakterek kiköpött másai a szinkronhangjaiknak

Persze nem mindig egyértelmű hogy kiről is van szó, de amint megtudjuk, fejünkhöz kapunk, mennyire nyilvánvaló volt a hasonlóság.

Kép
Szórakozás

Koltai Róbert legviccesebb alakításai a filmvásznon

Hármat választottunk, amelyek közül az egyiket tuti imádtad!

Kép
Stílus

A hírességek jó ideje nem tudják megunni! 2024 nyarán érdemes beszerezned egy ilyen nadrágot

Ez a korábban elhanyagolt darab manapság az egyik legfelkapottabb trend a férfi ruhák terén.

Kép
Jármű

Kanárisárgában a legmenőbb a jubileumi Audi RS4

Az Audi immár harminc esztendeje hegyezi a családi kombikat, az RS4 pedig éppen huszonöt éves. Most jól megünneplik.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!