Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története
Forrás: IMDb / Dreamworks LLC

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Végy egy zseniális rendezőt, tegyél a főbb szerepekbe fantasztikus színészeket, és fűszerezd meg alaposan a sztorit. Ez lehetett a receptje Steven Spielberg Kapj el, ha tudsz című filmjének, amiben Leonardo DiCaprio alakította a szélhámos ifjabb Frank Abignale-t, Tom Hanks pedig az őt üldöző FBI-nyomozót, Carl Hanrattyt.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Frank Abignale és Carl Hanratty kapcsolata

A filmben a fiatal csekkhamisító és a nyomában loholó nyomozó között kialakuló furcsa barátság a cselekmény egyik fő mozgatórugója. Frank és Carl élete egybefonódik, hiszen a két magányos figura a hosszú évekig tartó macska-egér játék ideje alatt minden karácsonykor beszél egymással telefonon. A valóságban sosem történt ilyen, ráadásul Hanratty is egy kitalált karakter, mivel a nyomozót több, az ügyön akkoriban dolgozó FBI-ügynökből gyúrták össze.

Kisebb volt a zsákmány

Az igazi Frank Abignale elmondása alapján szó sem volt több tízmillió dollárról, ő a megkárosított vállalatoktól "csupán" kétmillió dollár körül csalt ki pénzt. Pontos összegeket nem említett, de az biztos, hogy így is jövedelmező volt számára a csekkhamisítás.

Nem volt pilóta

Sőt, orvos és ügyvéd sem, annak ellenére, hogy a filmben ezekben a szakmákban próbálta ki magát hamis papírokkal. A valóságban a svindli az volt, hogy az Arizonai Állami Egyetemen pilótának adta ki magát, és interjúkat készített lányokkal, akiknek légiutas-kísérő állást kínált. Ezen kívül az egyenruhájának köszönhetően néha fel tudott lógni egy-egy járatra ingyenes utazás keretein belül.

Kép
forrás: IMDb / Dreamworks LLC

Abignale és apja sosem békültek ki

Az Oscar-díjas színész, Christopher Walken játssza Leonardo DiCaprio karakterének apját, az idősebb Frank Abignale-t. A moziban a két személy közti apa-fia kapcsolat különleges, olykor elutasító, de mélyebb aspektusaiban szoros a viszonyuk. A való életben az idősebb Frank Abignale volt az, akit fia először megkárosított szélhámos karrierje kezdetén pár ezer dollárral, amit a bankkártyájáról emelt el. Letartóztatása után már soha nem beszélt apjával.

Nem volt annyira hírhedt bűnöző

Megemlítik a filmben, hogy Frank még az FBI top tíz legkeresettebb személyének listájára is felkerült bűncselekményei hatására, azonban ez abszolút hatásvadász fogás volt. Erre a listára erőszakos bűncselekmények elkövetői kerülnek, és szerencsére ilyesmiről szó sem volt Abignale esetében.

Elfogása csupán a véletlenen múlott

A filmben DiCaprio karakterét Franciaországban kapják el, a végeláthatatlan hajsza végén pedig a nyomozó Hanratty az, aki segít a fiatal csalónak kijutni a börtön embertelen körülményei közül, hogy az Államokban állíthassa bíróság elé. A valóságban Abignale elfogása sokkal hétköznapibbra sikerült. A hamisítók királyát vásárlás közben ismerte fel egy járókelő, aki riasztotta a hatóságokat.

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Jármű

Nem hibrid, nem turbós: régi vágású sportkocsi az új Ferrari

A 12Cilindri neve nem hazudik: ez egy olyan tizenkét hengeres, szívómotoros sportautó, amiért igazán lehet imádni a márkát.

Kép
Jármű

Bruce Wayne ihlette ezeket az elektromos Pininfarinákat

Batman civilben egy dúsgazdag playboy, igaz, a filmekben általában nem ilyen autókat hajt.

Kép
Életmód

Írd le, mi bánt, és dobd a kukába – ez tényleg működik?

Egy friss japán kutatás azt mutatja, a papír fizikai mivolta tényleg segíthet az elengedésben.

Kép
Szórakozás

Ryan Goslingot lányai kérték: ezt a jelenetet ne csinálja meg

Legújabb filmje, A kaszkadőr című akcióvígjáték témájánál fogva is tele van látványos mutatványokkal.

Kép
Életmód

A kullancscsípés veszélyei és megelőzése – minden, amit tudni kell

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy a kullancscsípés veszélyes lehet. De mit jelent ez pontosan, és hogyan lehet védekezni?

Kép
Szórakozás

8 film, amiben az intim jeleneteket nem csak eljátszották, tényleg valósak voltak

Robert Pattinson egyik filmjében nem színlelte az intim jelenetet, egy interjúban elárulta, hogy valójában is megtörtént! Ezekben a filmekben a színészek tényleg szeretkeztek...

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!