Te mit csináltál 15 évesen? Ő bemutatkozott az AC Milanban

Francesco Camarda
Forrás: Fabrizio Carabelli / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Francesco Camarda mindössze 15 éves és 260 naposan lett a Serie A történetének legfiatalabb játékosa.

Francesco Camarda és Maxime Lopez
forrás: Piero Cruciatti / Anadolu / Getty Images
Francesco Camarda (b) és Maxime Lopez (j) csatáznak az AC Milan-Fiorentina mérkőzésen

Mire egy átlagos labdarúgó eljut a felnőtt csapatig, számos különböző korosztályos együttesben lép pályára. Persze vannak klubok, amelyeknek kimondottan a fiatalokra épül a működési modellje, de a legtöbb esetben csak a nagyon tehetséges ifjoncok jutnak rendszeres játéklehetőséghez tizenévesen. Viszont esetükben az sem ritka, hogy lényegében gyerekfejjel mutatkozhatnak be a legjobbak között.

Az persze mindig a jövő zenéje, hogy egy szupertehetségnek kikiáltott játékos végül milyen pályát fut be. Számos tényező befolyásolja a képességein kívül: a szorgalma, hozzáállása, kitartása, a vele dolgozó szakemberek szemléletmódja, az esetleges sérülések – lehetne még sorolni. Így hát azt sem lehet megjósolni, az olasz Francesco Camarda mire viszi. Azt viszont nem lehet elvenni tőle, hogy 15 évesen és 260 naposan pályára lépett az AC Milanban, ezzel az olasz élvonalbeli bajnokság, a Serie A történetének valaha volt legfiatalabb focistája lett.

A támadót a szombati, Fiorentina elleni, 1-0-ra megnyert rangadón cserélte be Stefano Pioli, bár sok idő nem jutott neki a bizonyításra: csak a nyolcvannegyedik percben állt be Luka Jovics helyére. Az eddigi rekorder Wisdom Amey volt, aki 2021 májusában a Bologna színeiben mutatkozhatott be 15 évesen és 274 naposan, de azóta sem túl sokat láthattuk ezen a szinten. Camardának a sikeres debütáláshoz a csapattársak is gratuláltak, a francia válogatott gólrekordere, Olivier Giroud például a piros-fekete kistesójának nevezte.

Vezetőedzője a következőket mondta róla: „Francesco jó srác. Jól dolgozik, nekünk pedig szükségünk van a frissességére. Nagyon fiatal, mégis igen érett, mindannyian nagyon örülünk neki. Akár a nagyapja is lehetnék.” Camaldára a szezon eddigi részében a Primavera bajnokságban számítottak, ott kilenc meccsen egy gólt lőtt, de teljes utánpótlás-karrierjét figyelembe véve már 400 fölött jár. Nyilván komoly következtetéseket ebből a hat percből még nem kell és nem is lehet levonni, de arra kicsi az esély, hogy hamar kulcsjátékossá váljon, ellenben egészen biztosan extra motivációt adott neki a lehetőség. Olaszországban amúgy is közmondásosan nehéz a fiatal futballistáknak elérni az áttörést, a legtöbb szakvezető sokkal jobban bízik a rutinosabb, akár korosodó játékosokban.

Amúgy Camarda sikere nemzetközi szinten is elismerésre méltó. Az angol Ethan Nwaneri a Premier League-ben szerepelhetett 15 évesen és 181 naposan, méghozzá az Arsenal mezét magára öltve tavaly szeptemberben. Ezt azóta nem követték újabb meccsek. A spanyol La Ligában az argentin Luka Romero 15 évesen és 219 naposan szerepelt először a Mallorca színeiben 2020-ban, ő most éppen Camarda csapattársa az AC Milanban. A német Bundesliga-csúcs Youssufa Moukokóé, ő szintén 2020-ban, 16. születésnapja után egy nappal állt be Erling Haaland helyére a Borussia Dortmundba, azóta is ott játszik. A francia rekord jóval korábban született: Lucien Roux a második világháború előtt, 1939 februárjában játszott az AS Saint-Étienne-ben 15 évesen és 29 naposan, amivel az öt topligát nézve máig csúcsot jelent.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Moukoko valódi korát mellesleg többen is vitatják:

Olvasd el ezt is!

Videók

Kép
Szórakozás

Szoboszlai-menü: jön a Domi Meal a Mekiben

A magyar válogatott csapatkapitánya immár a McDonald’s reklámarca is lett.

Kép
Szórakozás

7 borzongató szörnyeteg a filmtörténelemből

Léteznek olyan rémségek, amiktől mindenkinek feláll a szőr a hátán!

Kép
Jármű

Méregzöld méregzsák: elég brutál lett a BMW M4 CS

A Competition és a CSL közé ékelődik be a legújabb M-es BMW, amelynek sorhatosa két turbóval üvölt.

Kép
Tech

Ezt tudják a legújabb Apple iPad tabletek

Az Apple bemutatta a legfrissebb iPad Airt és a vékonyabb iPad Prót, utóbbi ráadásul az erőteljesebb M4 chipet is megkapta.

Kép
Életmód

Ezt a 6 dolgot kerüld, ha nem akarod erősíteni a szorongásodat

A túl nagy stresszre mindenki másképpen reagál: van, aki ingerlékenyebb lesz, más inkább befordul. Ezek a magatartások kerülendők.

Kép
Tech

Emlékszel még a Nokia 3210-re? Most feltámadt, és ennyibe kerül

Minden idők egyik legikonikusabb mobiltelefonja visszatért, de persze nem pont olyan, mint régen.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!