Húsz év után újra elárverezik Gulácsy Lajos ikonikus remekművét, a magyar Mona Lisa-t

Húsz év után újra elárverezik Gulácsy Lajos ikonikus remekművét, a magyar Mona Lisa-t

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Több mint két évtized után újra aukcióra kerül Gulácsy Lajos kivételes remekműve, a Régi instrumentumon játszó hölgy, amelyet 2002-ben a szakma és a műgyűjtők a magyar Mona Lisa-nak is neveztek. A festmény 2002-ben a Virág Judit Galéria árverésén abszolút magyar leütési rekordot ért el 95 millió forintos eladási árával. A sokáig elveszettnek hitt, majd csodával határos módon előkerült alkotás Gulácsy kevés nagyméretű, megmaradt olajfestményeinek egyike, a magyar festészet remekművei tartozik.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Több mint 20 éve várnak erre a pillanatra a műgyűjtők: ismét megszerezhetővé válik Gulácsy Lajos ikonikus remekműve. 2002-ben hatalmas szenzációt okozott a Régi instrumentumon játszó hölgy című olajkép felbukkanása, hiszen a művészettörténészek úgy tudták, hogy a remekműve a 2. világháborúban megsemmisült. A Virág Judit Galéria bocsátotta aukcióra a festményt, 2002-ben 28 millió forint volt a kikiáltási ára, és hosszúra nyúlt licitharc után az akkori magyar aukciós rekordot jelentő 95 millió forintig kúszott fel az összeg. 2023-ban a festmény 100 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria év végi, klasszikus festményeket felvonultató árverésén december 16-án.

1912 nyarán Gulácsy alföldi körútra indult a festményeivel, a Régi instrumentumon játszó hölgyet valószínűleg ekkor adhatta el. Ezután nyoma veszett a műnek. 1960-ban kezdték el a művészettörténészek keresni a festményt, ám mivel Gulácsy Lajos életművének nagy része elpusztult vagy szétszóródott a 2. világháborúban, joggal gondolhatták, hogy ez a kép is megsemmisült. A festmény végül egy magángyűjteményből került 2002-ben a galériába.

A művészettörténészek szerint ez kép nem portré, hanem a művészet lényegéről – a természet, a zene, a szépség egységéről – tett ihletett vallomás.

A művet szimbolikája és a hölgy titokzatos mosolya miatt joggal nevezik a magyar Mona Lisa-nak. Gulácsy fogékonyságot mutatott a zene iránt, egységben látta a hangok és a színek világát. A hárfázó nő alakja antik hangulatot idéz meg, a hölgy egyszerre égi és földi teremtmény, aki a valóság és a művészet között lebeg.

Kép

Gulácsy az egyik legkeresettebb magyar festő, a nagyközönség újra felfedezhette a fantasztikus életművét a Magyar Nemzeti Galéria idei kiállításán, ahol többek között ezt a festményt is megtekinthették a látogatók tízezrei.

„Ez egy csodálatos festmény, Gulácsy kevés megmaradt, magángyűjtők számára is megszerezhető nagyméretű olajképeinek egyike. Egy ilyen ritkaságra sokszor évtizedeket kell várni. Büszkék vagyunk arra, hogy ismét a kép életének részeseivé válhatunk. December 16-án a Kongresszusi Központban az eddigi egyik legfontosabb aukciónkra készülünk, hiszen Gulácsy mellett egy kivételes Tihanyi Lajos kép is kalapács alá kerül” - mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.

A nagyközönség december 2-tól két héten át ingyenesen megtekintheti Gulácsy Lajos festményét a Virág Judit Galériában az aukció többi darabjával együtt. Többek között látható lesz Tihanyi Lajos budapesti látképe is, amelyet több mint 100 éve nem láthatott a publikum.

Videók

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Stílus

Ezek voltak a Watches & Wonders legstílusosabb óraújdonságai

Látványos vagy technikai szempontból izgalmas órákból most sem volt hiány a genfi rendezvényen. Ebből válogattunk.

Kép
Életmód

Tavaszi megújulás, felfrissülés? Miért ne! 6 arcmaszk férfiaknak

Az arcápolás témaköre sosem tud kimenni a divatból, szóval most hoztunk is pár tuti arcmaszkot, ami megér egy próbát.

Kép
Jármű

Mika Häkkinen megtanít vezetni – ha megveszed a kocsiját

A finn exversenyző egy különleges McLaren P1-et bocsát árverésre, a 780 milliós árba egy kis extrát is bújtat.

Kép
Szórakozás

Van egy Harry Potter-jelenet, amit 95-ször kellett felvenni

És harminc kamerát is használtak hozzá, hogy minden olyan legyen, amilyennek akarják.

Kép
Életmód

Kilenc hónapig a reptéren élt egy olasz férfi

Igen, Tom Hanksnek valóban van egy ilyen filmje, de ez most a valóság: a 83 éves bácsi Bologna repterén ütött tábort.

Kép
Szórakozás

12 kihagyhatatlan életrajzi film, ha tetszett a Back to Black

Az első kritikák szerint igen jól sikerült az Amy Winehouse életét bemutató film, mutatunk még pár alkotást, aminek érdemes esélyt adni.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!