Ferrarit csak értő kezekből: Alain Prost F40-ese

Alain Prost Ferrari F40-ese
Forrás: RM Sotheby's

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A Ferrari F40 nem azért ikon, mert híres emberek vették. Alanyi jogon lett az, de az sem lefelé viszi az árát, ha négyszeres Formula–1-es világbajnoké volt. Pedig nem is vezette.

A Ferrari F40 igazi ikon. A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának nyálcsorgatva vágyott poszterautója, gyerekek és felnőttek örökös vágyálma, dúsgazdag hírességek gyűjteményének kitüntetett darabja. Egyszeri és megismételhetetlen, még ha tudjuk is, ma már minden mutatóban tucatszám vannak jobbak. De ugyanilyen nincs másik, nem is lesz. Olyan sztárok tolták be a garázsukba, mint Luciano Pavarotti, George Foreman vagy a Formula–1 világából Jean Alesi, Nigel Mansell és Alain Prost. Utóbbinak, a gyakran csak Professzor becenévvel illetett négyszeres világbajnoknak az – egykori – autóját most az RM Sotheby's árverezi el.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Alain Prost Ferrari F40-ese
forrás: RM Sotheby's
Az F40 minden porcikája csodálatos, a formaterv lenyűgöző, a technika részben a 288 GTO-ra támaszkodik

Prost már kétszeres világbajnok volt (1985 és 1986), mire a Ferrari bemutatta az F40-est 1987-ben, majd nyert további kettőt (1989, 1993), tehát mondhatjuk, ebben az időszakban folyamatosan ott volt a csúcson, vagy annak közelében. Igaz, ezeket a trófeákat egyszer sem az olasz márkával, hanem a McLarennel és a Williamsszel hódította el, noha 1990-91-ben két idényt a Ferrarinál is lehúzott.

Alain Prost Ferrari F40-ese
forrás: RM Sotheby's
Az aláírást gondosan megóvták az elemektől

Érkezésekor az olaszok keresték a kegyeit, például azzal, hogy nekiajándékoztak egyet akkori csúcsmodelljükből, az F40-esből. Ettől valószínűleg mi, földi halandók rögtön oda meg vissza lennénk, Prostot viszont a legenda szerint egyáltalán nem nyűgözte le a meglepetés. Nem sokkal azután, hogy leszállították számára a sportautót, el is adta, anélkül hogy csak egyetlenegyszer vezette volna. Ha valóban így történt, rejtély, miért nem próbálta ki legalább. Mondjuk, a Ferrarival való F1-es házasság sem volt hosszú életű, első szezonjában ugyan még öt futamot is nyert, és odaért a pontverseny második helyére, a másodikban ellenben győzni nem tudott, csak ötödik lett összetettben. Eljött a szakítás ideje, de mivel 1992-ben még élt a szerződése, kényszerpihenőt kellett tartania, nem engedték máshol versenyezni. Jó, cserébe nem kevés pénzt kapott. 1993-ban visszatért, hogy újra világbajnok legyen, majd visszavonuljon.

Alain Prost Ferrari F40-ese
forrás: RM Sotheby's
Duplaturbós V8-as üvölt a polikarbonát alatt

Az eladás előtt azért még aláírta a 83249-es alvázszámú F40-est, a tetőre kanyarított autogramot pedig le is fedték, hogy az idő ne koptassa le onnan. A kocsi állapota egyébként kiváló, az eredeti kasznija, motorja és váltója van benne, ezt a Ferrari Classiche tanúsítványa is igazolja. Csupán hatezer kilométert futott bő harminc év alatt, szóval joggal reménykedhet is a hibátlanságában a következő tulajdonos. Az aukciósház akár 1,1 milliárd forintnak megfelelő bevételt is el tud képzelni az F40-esért, ami kábé a duplája annak, amennyiért a különösebben híres tulajdonosokkal nem büszkélkedő példányok el szoktak menni.

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Életmód

Szakmák, amik eltűntek a modern kor beköszöntével

Felelevenítünk néhányat a régmúlt mesterségeiből, amik nem állták ki az idő próbáját.

Kép
Jármű

Látványos koncepcióautót mutatott az AMG Monacóban

A Formula–1-es versenyhétvégéhez kapcsolták a Mythos PureSpeed sportautót, amely érdekes megoldásokat vonultat fel.

Kép
Szórakozás

Közeleg a napfogyatkozás 25 éves évfordulója - de mikor lesz a következő?

Az egész ország az eget kémlelte negyed évszázaddal ezelőtt.

Kép
Szórakozás

Mint egy gyerekszínészt, úgy kezelték balesete után Jeremy Rennert

A Marvel-moziverzum sztárja felidézte, milyen érzés volt visszatérni a munkába.

Kép
Szórakozás
Kép
Szórakozás

"Ezt a hajót egyfelé húzzuk" - interjú a Dante alapítóival, Gulyás Hermann Sándorral és Jászberényi Gáborral

Úgy állnak a kamera előtt, mint a profi modellek. Könnyű nekik, hiszen színészek! – jut eszünkbe Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor fotóit nézve. De vajon tényleg könnyű nekik?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!