Megérkezett az új E osztály – de kinek kell így az S?

Megérkezett az új Mercedes E osztály
Forrás: Mercedes-Benz

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A Mercedes-Benz E osztály mindent megad, amire egy autótól vágyhatunk, mégis van feljebb. Az viszont biztosnak tűnik, nem lesz még egy ugyanilyen.

A Mercedes a kilencvenes évek közepétől használja az E osztály elnevezést, méghozzá a mára már ikonná érett W124-es szériára akasztották rá a modellciklus közben. Most a hatodik generációnál tartanak – W214 belső kóddal –, és nem véletlen, hogy erre, a legfrissebb modellre kis S osztályként hivatkozik több német szaklap is. Az E ugyanis már gyakorlatilag mindent tud, amit valaha is elvárhatunk egy autótól, a luxusfaktora is igen komoly. Persze az S osztály nem véletlenül az, ami: természetesen soha nem fog összemosódni a két típus, mindig lesz, amiben többet ad a nagyobb, csak az a kérdés, van-e értelme azt megfizetni. Mindenesetre a legújabb E osztály a maga nemében az utolsó lehet: jó eséllyel soha többé nem készül belőle belső égésű motoros. Vadonatúj platformra meg főleg nem.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Mercedes E osztály
forrás: Mercedes-Benz
Kétféle maszkkal készül az E osztály

A W214-ből egyelőre csak a szedánt mutatták meg. Ez 51 milliméter híján öt méter hosszú, vagyis hatalmas nagy hajó, noha nyilván kisebb az S-nél. Megnyúlt kissé a tengelytávja is az elődhöz képest, így most 2961 milliméter. Ezt a bent ülők is érezhetik, bár ezen a szinten csak nüanszokról beszélhetünk. A lábtér 17 milliméterrel, a fejtér 5 milliméterrel nőtt. Vállban állítólag az S osztályt közelíti. Mindehhez 540 literes csomagtér is társul, ez is elég combos.

Mercedes E osztály
forrás: Mercedes-Benz
Hagyományos szedánforma

Kívülről egy hagyományos szedánformát látunk, az orr-részre pedig úgy tekintenek a gyáriak, mint egyfajta híd a jelen és a jövő között, mert miközben funkcionalitásban ide egy klasszikus hűtőmaszkra volt szükség, megjelenésben próbáltak az EQ-modellek felé mozdulni. Ezért a maszkot – amely lehet csillagokkal telepakolt AMG, vagy vízszintes csíkozású is – egy fényes fekete panel öleli körül. Optikailag végigfut az autó teljes szélességén a hátsó lámpa, egyébként viszont túlzás lenne azt állítani, hogy ezt a Mercedest a formai bravúrok adják el. De nincs is erre szüksége. Az alaktényezőre azért odafigyeltek, ez 0,23 lett.

Mercedes E osztály
forrás: Mercedes-Benz
A maszkot körülvevő betéttel az EQ-sorozathoz próbálnak közelíteni

Az utastérbe bejutni a választott felszereltségi csomagtól függően akár digitális kulccsal is lehet, ez a funkció iPhone-ra és Apple Watch-ra érhető el jelenleg. És ha már bent vagyunk, van itt jó pár érdekesség, ami említést érdemel. A Thermotronic fantázianevű automata klíma például a bent ülők magasságához, testalkatához igazodva állítja a befúvást, akár ülésenként külön-külön. De az utazási betegség ellen is segítséget nyújt az Energizing Comfort szolgáltatás, például légzőgyakorlatokkal. Az autó azt is megtanulja, hogy mely komfortfunkciókat milyen körülmények között használjuk, így ezeket automatizálja is, kiszolgálva az igényeinket.

Mercedes E osztály beltér
forrás: Mercedes-Benz
Superscreenünk csak akkor van, ha megrendeljük az utas előtti képernyőt

Míg az S osztály vásárlói az úgynevezett Hyperscreen képernyőt élvezhetik, addig az E osztály esetében be kell érni a Superscreennel, ami tulajdonképpen három kijelzőből áll össze. A 14,4 colos középső infotainment monitort mintegy kibővíti az utas előtti 12,3 hüvelykes, de ez opcionális, és csak akkor használható, ha ülnek az anyósülésen. A sofőr elé is egy 12,3-as jutott, ám az vizuálisan is elkülönül a középsőtől. Amúgy immár harmadik féltől származó alkalmazásokat is telepíthetünk, legyen szó akár a Zoomról, a Tiktokról vagy Angry Birdsről.

A Technology csomag része az Airmatic légrugós futómű, valamint az ADS+, amely folyamatosan alkalmazkodó, adaptív lengéscsillapítást és hátsókerék-kormányzást is tartalmaz. A hátsó kerekek elfordulása legfeljebb 4,5 fokos, de ezzel is nagyon sokat tesznek hozzá a manőverezhetőséghez és a kanyartulajdonságokhoz, a fordulókört 90 centivel faragja lejjebb.

Mercedes E osztály beltér
forrás: Mercedes-Benz
Hátul is bőséges a helykínálat

Ami a motorokat illeti, igen nagy esély van rá, hogy ez az utolsó E osztály, amelyben még vannak belső égésű motorok, a Mercedes ugyanis 2030-tól egyáltalán nem árulna ilyen autókat – legalábbis az Európai Unióban. Most még a FAME nevű moduláris motorcsalád négy- és hathengeresei közt válogathatunk, de már ezek is mind – minimum – enyhe hibridek, a korábbi 15 helyett 17 kW-os (23 lóerős) elektromos teljesítménnyel. A belépőt a benzines E osztályok világába az E 200 jelenti négy hengerrel és 204 lóerővel, 320 newtonméteres nyomatékkal. Az E 300 e-ben ugyanehhez társul egy 95 kilowattos, azaz 129 lovas villanymotor is, a rendszerteljesítmény 313 lóerő. Az E 400 e már 381 lóerőt és 640 newtonmétert tud, de a csúcsot majd egy hathengeres jelenti. Dízelből a 197 lóerős E 220 d az alap, 4Matic összkerekesként is vehető.

Annyi biztos, hogy Európában a lágy hibrid E 200 benzines, valamint az E 220 d és annak 4Matic változata lesz kapható rögtön a piaci bevezetéstől, a többi variáns később csatlakozik. Az árak egyelőre nem ismertek.

Videók

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Kép
Szórakozás

A legjobb kétfős játékok, amiket párod is imádni fog

Abbahagyhatatlan címek, amik garantáltan függőséget okoznak!

Kép
Tech

4K UHD felbontást vagy 480 hertzet is tud az LG új gamer-monitora

Az LG Ultragear 32GS95UX-B a világ első Dual-Resolution monitora, egészen látványos dolgokra képes.

Kép
Szórakozás

Tom Cruise-nak köszönhetjük, hogy Hugh Jackman lett Rozsomák

Ma már el sem tudnánk képzelni mást ebben a szerepben, de nem sokon múlt, hogy ne ő kapja.

Kép
Stílus

Szurkolj stílusosan! Avagy a labdarúgó-Európa-bajnokság hatására hódít a blokecore irányzat

A labdarúgó-Európa-bajnokság mindenkit más és más módon ihlet meg! Neked is bejön ez a mostanság felkapott hullám?

Kép
Szórakozás

10 kisváros hazánkban, ahol érdemes megfordulni a nyáron

Mindegyiknek egyedi a hangulata, amibe érdemes belekóstolni egy hétvégi kirándulás alkalmával!

Kép
Szórakozás

A sörök Eb-jén már továbbjutottunk a csoportból

Ezek a srácok mind a huszonnégy résztvevő ország egy-egy italát megkóstolták, meglepő végeredmény született.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!