Mire ez a kapkodás? Hirtelen edzőt váltott a Bayern München

Julian Nagelsmann
Forrás: Marius Becker / picture alliance / Getty Images

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Julian Nagelsmann a német foci egyik legtehetségesebb edzője. Agyonnyomta volna a sztárcsapat?

Nem nyugdíjas állás mostanság topcsapat edzőjének lenni. A Paris Saint-Germainnél például az elmúlt évtizedben átlagosan két év sem jutott a menedzsereknek, de máshol is feltűnően gyorsan fogy el a türelem. Oké, eddig is ritkák voltak a Sir Alex Ferguson-i maratonok, de mintha a kilencvenes-kétezres években azért jobban megmelegedett volna a kispad alattuk. Mindig voltak persze olyan notórius edzőváltók, mint mondjuk a Palermo tavaly elhunyt elnöke, Maurizio Zamparini, aki egy szezonon belül többször is felmondott akár ugyanannak a szakembernek is, ha úgy tartotta kedve. Az utóbbi években a Bayern München is jó pár vezetőedzőt elfogyasztott.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ígéretes egymásra találás


Az addig rendben is van, hogy a válogatotthoz lelépő Hansi Flicket pótolni kellett valahogy, de amikor kinevezték utódjának a legtehetségesebb német edzőt, az akkor – 2021-ben – még csak 34 éves Julian Nagelsmannt, joggal lehetett azt gondolni, minden a helyére került, csodálatos sikerkorszak következik Münchenben, az ifjú Nagelsmann nagyon sokáig irányíthatja a munkát, pályafutásába számtalan trófea beleférhet még. Erre tessék, miközben ő éppen gyanútlanul síelt, a klubvezetés eldöntötte, hogy hétfőtől már fel sem kell vennie a munkát. Kirúgták, a helyére pedig azonnali hatállyal pont azt a Thomas Tuchelt nevezték ki, akinek segédjeként kezdte a pályát. Péntek délig hivatalos közlemény nem jelent meg, de a mérvadó források mind tényként közlik, hogy hétfőtől Tuchel vezényli az edzéseket.

Nagelsmann és Tuchel
forrás: Bernd Thissen / picture alliance / Getty Images
Julian Nagelsmann (balra) és Thomas Tuchel egy egymás elleni meccsen, 2016-ban. Akkor előbbi a Hoffenheim, utóbbi a Dortmund trénere volt

Miért?

Nyilván ez a fő kérdés, de a választ nem könnyű megadni. Nem vitás, hogy Nagelsmann nehéz örökséget vett át. Nemcsak azért, mert a Bayern toronymagasan a legeredményesebb, legsikeresebb német futballklub, de közvetlen elődje, Flick is Bajnokok Ligáját nyert 2020-ban, sőt abban az évben hat trófeát helyezhettek a vitrinbe. A fiatal edző első évében a Bundesliga Salátástálja magabiztosan meglett, de a kupából a Mönchengladbach ellen egy csúfos 0-5-tel kizúgtak, és hiába verték hülyére a BL-nyolcaddöntőben a Salzburgot, ha egy körrel később a Villarreal megállította őket. Az én olvasatomban hozták a kötelezőt, ennél többet új érkezőként aligha lehetett volna elvárni, de nyilván jólesett volna mindenkinek, ha mégis jobban megy, legalább nemzetközi szinten.

Aztán itt a most futó idény. Talán az feküdte meg a menedzsment gyomrát, hogy 25 forduló után csak másodikok a bajnokságban? Könnyen lehet. Hiába csak egyetlen pont a hátrány a Borussia Dortmund mögött, a 2023-ban elveszített tíz pontot nem nézhették jó szemmel. Mondjuk semmi garancia nincs arra, hogy aki átveszi a gárdát, meg tudja fordítani az állást, ráadásul valahol van is egy olyan törvényszerűség a futballban, ami azt sugallja, zsinórban tíz aranyérem után valamikor jönni fog egy visszaesés. A kupában még állnak, a szuperkupát behúzták, a Bajnokok Ligájából a világ összes pénzéből összerakott Paris Saint-Germaint küldték haza kettős győzelemmel.

És pont ez az, ami leginkább aggasztó müncheni szempontból. Éppen akkor meglépni egy edzőcserét, amikor egy másik bitang erős csapat, a Manchester City ellen készülnek a BL-ben. Ugye arról a Cityről van szó, amely pont egy német csapatot vert ronggyá pár napja Erling Haaland vezérletével, a Lipcsét. Ilyenkor több mint merész húzás edzőt váltani, könnyen okozhat olyan zavart csapaton belül a csere, ami rányomja a bélyegét a játékra, az eredményekre. Még akkor is, ha az utódot – jelen esetben minden bizonnyal Tuchelt, akinek másodedzője a magyar Lőw Zsolt – történetesen el is fogadja mindenki.

Bayern München bajnokcsapat 2021/2022
forrás: Alexander Scheuber / Bundesliga / Bundesliga Collection / Getty Images
A tavalyi szezon végén nagy volt az öröm: középen Nagelsmann a bajnoki címért járó Salátástállal

Mert így akarták

Ez a hirtelen, azonnali lépés tehát igen meglepő a Bayern München vezetőségétől, kívülállóként bölcsebbnek tűnt volna megvárni az évad végét, hiszen ebből még simán kijöhet egy triplázás is. Ha elbuknak, még mindig ki lehet vágni az edzőt. A kirúgásnak két lehetséges oka valószínű: az egyik, hogy mindent elsöprő dominanciát várnak a csapattól odahaza, ami most éppen nincs meg, és ezt nem tudták tolerálni. A másik pedig, hogy simán csak Nagelsmann-nal magával vannak személyes ellentéteik a vezetőknek, a bajnoki tabella pedig kiváló indokot szolgáltat a váltásra. Ez utóbbi jobban megmagyarázná, miért is kellett ilyen gyorsan cselekedni ahelyett, hogy kivárnák a hátralévő bő két hónapot. Szempont lehet még, hogy attól tartottak, lemaradnak Tuchelről, elhappolja valaki más – de látott már a világ olyat, hogy márciusban aláírnak egy szerződést, ami a következő szezontól él.

Természetesen a Bayern vezetőségében sem zöldfülű idióták ülnek, olyan klublegendák vannak pozícióban, mint Oliver Kahn és Hasan Salihamidžić. Azt ők is pontosan tudják, hogy a Nagelsmannt váltó Tuchel nagyszerű edző, aki kis csapatokkal is sikeres volt, a nagyokkal trófeákat is nyert, a Chelsea-vel például egyetlen londoni évében a BL-t. Az megint más kérdés, elbírja-e a vállán a Bayern Münchent. És ha úgy vesszük, az időzítésben is van logika, mivel pont válogatott szünet van. Ja, ráadásul április elsején éppen a Dortmund ellen játszanak, tehát Tuchel első meccsével rögtön a tabella élére törhetnek.

Tuchel a BL-serleggel
forrás: Alexander Hassenstein / UEFA / Getty Images
Thomas Tuchel a Bajnokok Ligája-serleggel. Csapata, a Chelsea a Manchester Cityt verte 1-0-ra a portugáliai döntőben

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Tech

Nagyon vágysz egy öngyújtÓRA? A Franck Muller megcsinálta

A Master Lighter egészen szokatlan koncepciót valósít meg, de miért ne csinálták volna meg, ha megtehetik?

Kép
Stílus

Ezekért a tetoválásokért őrülnek meg a milleniálok

Tetoválóművészek mondták el, melyek az Y-generáció kedvenc motívumai.

Kép
Szórakozás

10 csodás európai úti cél, ha nem szereted a zsúfoltságot

Ezeken a helyeken legalább olyan jól érezheted magad, mint a slágercélpontokon, csak tömeg nélkül.

Kép
Szórakozás

Duplázd meg a túrázás élményét, keress geoládákat!

Ha szeretnéd valamivel megfűszerezni a túrázást, próbáld ki a modern kori kincsvadászatot!

Kép
Életmód

5 hatékony módszer a fogyást segítő életmód kialakítására

Szeretnél lefogyni, de nem tudod, hol kezdd? Számtalan módszer létezik, de a legfontosabb az életmódváltás.

Kép
Jármű

Limitált matchbox lett az elektromos G Merciből

A felhasznált fém csaknem teljes egészében újrahasznosított, de a műanyagok is a fenntarthatóságot hirdetik.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!