Mennyi pénzzel számít valaki gazdagnak?

Sok pénz
Forrás: Alexander Mils/Unsplash

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Mindenkinek mást jelent az anyagi jólét, Amerikában viszont kikutatták: 2,2 millió dollár a gazdagság minimuma.

Érdekes kérdés, hogy hol kezdődik a sok pénz, illetve kire mondjuk, hogy gazdag. Sokszor hangzik el, hogy például az első milliót a legnehezebb megkeresni – ez amúgy Budapesten most kábé egy négyzetméternyi ingatlanár, egy nem túl nagy lakásért is átlagosan 40-50 millió forintot kell fizetni a magyar fővárosban. Közben a minimálbér nettója 154 ezer forint, innen nézve őrületesen gazdagnak tekinthető, akinek saját lakása vagy háza van.

A szerkesztőségben az előbb arra jutottunk, hogy ha gazdagnak nem is nevezhetjük azt, akinek saját, tehermentes ingatlanja és autója, valamint úgy fél évre elegendő megtakarítása van, azért ilyen körülmények mellett már viszonylag nyugodtan, teljes emberi méltóságában élheti az életét. Az igények persze mindenkinek mások, másképp rakjuk tele a kosarat a boltban, és mást tartunk jó vagy elégséges életszínvonalnak. Sőt, nyilván országonként is eltér, mekkora összegből lehet azt az adott szintet elérni vagy fenntartani. Nagyon összetett a kérdés, a válasznak pedig csak egy része számszerűsíthető, mindig ott lesz egy szubjektív oldala is: saját magunkat hová soroljuk a társadalomban.

A többek közt banki és befektetési szolgáltatásokkal, vagyonkezeléssel foglalkozó Charles Schwab Corporation viszont az Egyesült Államokban egy reprezentatív felméréssel kikutatta, az amerikaiak honnan számítják a gazdagságot. Az eredmény szerint 2,2 millió dollár, azaz átszámolva bő 760 millió forint az alsó határ, innentől fölfelé már kimondottan tehetősnek számítanak az emberek.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Összehasonlításképpen nézd meg, mekkora vagyonnal rendelkeznek a világ leggazdagabb emberei:

Olvasd el ezt is!

De hogy mennyire fontos az egyéni megítélés, arra ez a kutatás is rávilágított. Mert bár kijött ez az általános érvényűnek tűnő, 2,2 millió dolláros határvonal, azért a válaszadók közel fele, 48 százaléka annak ellenére is gazdagnak érzi magát a saját szintjén, hogy ennél jóval kevesebből gazdálkodhat. Esetükben 560 ezer dolláros, azaz csaknem 200 millió forintos vagyonról beszélhetünk, ami azért valóban nem tűnik hitványnak. További érdekesség, hogy a magukat tehetősnek tartók közt nagyobb arányban vannak a milleniálok és Z-generációsok, mint a baby boomerek és X-generációsok.

A megkérdezettek 47 százaléka amúgy leginkább a barátaihoz méri magát: ha tudja tartani azt az életszínvonalat, amit ők, az elég is, hogy gazdagnak mondja magát. Sokan egyébként ezt az összehasonlítást a közösségi médiára alapozzák, ott követik ugyanis leginkább az ismerősök életét.

A kérdőív nem csupán a tényleges, dollárban kifejezhető vagyoni helyzetet vizsgálta. Az emberek 70 százaléka értett egyet azzal, hogy nem is a centre pontosan kimért összegektől lesz valaki gazdag, hanem például attól, ha nem kell aggódnia a pénz miatt. A kitöltők kétharmada pedig azt is a gazdagság fokmérői közt említette, hogy egészséges, kiegyensúlyozott kapcsolata legyen a szeretteivel – ezt fontosabbnak is tartották, mint a vastag pénztárcát.

Pénzért tehát boldogságot nem vehetünk, viszont ilyen Patek Philippe-et igen:

Galéria / 4 kép

Patek Philippe Ref. 6002G

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Életmód

Szakmák, amik eltűntek a modern kor beköszöntével

Felelevenítünk néhányat a régmúlt mesterségeiből, amik nem állták ki az idő próbáját.

Kép
Jármű

Látványos koncepcióautót mutatott az AMG Monacóban

A Formula–1-es versenyhétvégéhez kapcsolták a Mythos PureSpeed sportautót, amely érdekes megoldásokat vonultat fel.

Kép
Szórakozás

Közeleg a napfogyatkozás 25 éves évfordulója - de mikor lesz a következő?

Az egész ország az eget kémlelte negyed évszázaddal ezelőtt.

Kép
Szórakozás

Mint egy gyerekszínészt, úgy kezelték balesete után Jeremy Rennert

A Marvel-moziverzum sztárja felidézte, milyen érzés volt visszatérni a munkába.

Kép
Szórakozás
Kép
Szórakozás

"Ezt a hajót egyfelé húzzuk" - interjú a Dante alapítóival, Gulyás Hermann Sándorral és Jászberényi Gáborral

Úgy állnak a kamera előtt, mint a profi modellek. Könnyű nekik, hiszen színészek! – jut eszünkbe Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor fotóit nézve. De vajon tényleg könnyű nekik?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!