A slow living után itt az új trend, a slow travelling

Akkora slow travelling van, hogy csak na!
Forrás: Arterra / Getty Images

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Spoiler: szép Instagram posztok lesznek ennek ürügyén, amúgy nem találtak fel semmit, amit eddig ne tudtunk volna.

A slow travelling, azaz lassú utazás kifejezést egy ausztrál fotós és utazós blogger, Jackson Groves kezdte használni, majd 2023-ban terjedt el. Groves eredetileg egy indonéziai nyaralás kapcsán alkotta meg a kifejezést, és nem arra utalt vele, amikor pályafelújítás miatt csak tetűlassan halad a gödöllői hév, hanem arra, amikor Lombokon szörfözéssel, túrázással és a hegyekben táborozással töltötte az idejét. A lassú utazás lényege szerinte az, amikor nem csak beesünk a tájba, elkészítjük a szelfit és továbbmegyünk, hanem amikor kapcsolatba lépünk a helyiekkel, amikor részt veszünk a mindennapjaikban. Groves például részt vett a sziget északi részén pusztító földrengés utáni újjáépítésben.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
A képen turisták szénné élik a pillanatot Balin
forrás: Nur Photo / Getty Images
A képen turisták szénné élik a pillanatot Balin

A slow travelling szerinte egy tág fogalom, a lényege, hogy nem csak kipipálni kell a látnivalókat, hanem bele kell merülni az ottélők mindennapjaiba is. Sőt: meg kell élni a pillanatot.

A slow travelling az 1989-ben indult slow food mozgalomból nőtt ki, amely egyfajta ellenkulturális válasz volt a gyorséttermek növekvő népszerűségére, és a hagyományos élelmiszer-előállítási technikákat helyezte előtérbe, olyannyira, hogy az elmúlt 15 évben Magyarországon is minden rohamléptekben vált kézművessé.

A valamivel később induló, és az elmúlt tíz évben Instagram hashtagként felfutó slow living is hasonlóról szól, például a pillanat megélésének fontosságáról. Az ezzel foglalatoskodó influenszerek még a betűszóvá is átköltötték, miszerint a SLOW a fenntarthatóság (Sustainable), a helyi (Local), a természetes (Organic) és az egész (Whole) szavakból áll össze. Ebből egyébként leginkább giccsesen harmonikus Instagram posztok valósultak meg, melyek egy olyan idealizált világot mutatnak be, amiben az emberek mindig boldogok, soha nem szoronganak és nincs olyan napjuk, amikor reggeltől estig a kanapé és a hűtő között ingázva nyomkodják a telefonjukat.

Itt például egy #slowliving kép, amitől egyből átértékeled a rohanó életed:

Elég sokat elárul a dolog álságos mivoltáról, hogy a slow travelling hype-ra felülő utazási irodák például úgy reagáltak erre, hogy a korábbi öt- és hétnapos Kilimandzsáró túra mellett elkezdtek kilenc és tíznapos csomagokat is kínálni ugyanarra a programra. Forradalmi felismerés: a hosszabb nyaralás jobb mint rövid.

Erre a #slowtravelling képre elég ránézni, és egyből megszabadulsz minden FOMO-tól, és lelassulva összeolvadsz a helyi kultúrával:

A slow travelling leegyszerűsítve, a sallangoktól megcsupaszítva azt jelenti, hogy több időt töltesz egy helyen, kevesebb programot szervezel, és nem a legkevesebb időbe próbálsz belezsúfolni minél többet. Vagyis nagyon egyszerűen azt állítja, hogy a rohanós rövid nyaralás helyett jobb hosszú időre elutazni, és ott sokat pihenni.

Videók

Kép
Szórakozás

A nézők döntöttek: ennek a sorozatnak a legjobb a főcímzenéje

Klasszikus, modern és animációs kategóriában ment a verseny, aztán jött a szuperdöntő.

Kép
Életmód

Egyszerű és elkerülhető a hiba, amitől sárgák lehetnek a fogaid

Ha rendszeresen mosod a fogaidat, és még a technikád is rendben van, talán ez lehet az oka az elszíneződésnek.

Kép
Szórakozás

Mint a maffiát, olyan volt otthagyni a Bon Jovit

Richie Sambora beszélt arról, hogyan szállt ki a zenekarból.

Kép
Szórakozás

Valóságos kincset rejt a középkori hajóroncs

A régészek Svédország partjainak közelében bukkantak rá János dán király egyik hajójának maradványaira.

Kép
Életmód

Jalapeñós tequilát dobott piacra George Clooney

A Cindy Crawforddal közös ital igen izgalmasnak hangzik.

Kép
Életmód

Heti AKCIÓ: A TikTok kedvenc parfümjeit most szuper áron szerezheted be

A parfümválaszték szerencsére elég széles, de még így is vannak olyan illatok, amik közönség-, azaz jelen esetben TikTok-kedvenceknek mondhatók.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!