Milyen szaga van a világűrnek?

Űrhajós az űrben
Forrás: NASA / Unsplash

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Természetesen elég nehéz helyzetben lennénk lehúzott szkafanderrel a világűrben, azonban így is van pár lehetőségünk arra, hogy megállapítsuk, milyen szaga is lehet a kozmosznak.

A legegyszerűbb módja ennek, ha egy űrséta után az asztronauta megszagolja a ruháját. Vagy ahogy 1965-ben Ed White és James McDivitt amerikai űrhajósok tették a Gemini 4 küldetés során: ők űrhajójukból kiengedték a levegőt, kinyitották a kabin ajtaját, majd űrsétájuk befejeztével a légnyomást helyreállítva, a sisak levétele után égett szagot éreztek. Mivel ez volt az első ilyen dokumentált eset, számukra elég rémisztő volt a helyzet addig a pontig, míg rá nem jöttek, hogy nem az űrhajó meghibásodásáról van szó.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A későbbiekben minden hasonló jellegű küldetés során erről a jellegzetes szagról számoltak be, amit az űrhajósok sokféleképpen fogalmaztak meg, de jellemzően mindig az égett kifejezést használták. Füstölő grillhez, égett faszénhez, elégetett puskaporhoz, sült húshoz, odaégetett sütihez hasonlították, de olyan is akadt, aki a hegesztés utáni szagot vélte felfedezni.

Égő faszén
forrás: Jaco Pretorius / Unsplash

Az űr vákuumjában évmilliókig vándorló részecskéknek a kutatók szerint azért van ennyire markáns illata, mert a Naprendszerünk tele van szénvegyületekkel. Érdemes megemlíteni, hogy a NASA meg is próbálta ezt a jellegzetes szagot előállítani mesterséges körülmények között, hogy az űrhajósokat ne érje váratlan meglepetés egy küldetés során, de maradjunk annyiban, hogy az eredmény erősen véleményesre sikerült. Felkérték Steve Pearce illatszakértőt is, aki arra a megállapításra jutott, hogy a világűr inkább az izzadt lábszag, testszag, körömlakklemosó és benzin kombinációjára hasonlít.

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Életmód

A kullancscsípés veszélyei és megelőzése – minden, amit tudni kell

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy a kullancscsípés veszélyes lehet. De mit jelent ez pontosan, és hogyan lehet védekezni?

Kép
Szórakozás

8 film, amiben az intim jeleneteket nem csak eljátszották, tényleg valósak voltak

Robert Pattinson egyik filmjében nem színlelte az intim jelenetet, egy interjúban elárulta, hogy valójában is megtörtént! Ezekben a filmekben a színészek tényleg szeretkeztek...

Kép
Jármű

7 dolog, amit érdemes megnézetni tavasszal az autódon

Az alapvető karbantartásokon kívül ilyenkor érdemes a klímát is ellenőriztetni, hogy a nagy melegben már minden rendben legyen. De van itt más is.

Kép
Életmód

Súlyos gondokat is jelezhet az éjszakai izzadás

De nem kell azonnal megijedni, lehet, hogy csak a szokásainkon kell finomhangolni.

Kép
Jármű

Eladó Lauda sisakja, amelyben súlyos balesetet szenvedett

Az 1976-os Formula–1-szezon Niki Lauda és James Hunt csatájáról emlékezetes. Na meg arról a balesetről, amelyben Lauda durván megégett.

Kép
Életmód

Egészséges alternatívák: mire cseréljük a feldolgozott élelmiszereket?

Az egészségünkre káros hatással lehetnek a feldolgozott élelmiszerek, de szerencsére számos egészséges alternatíva létezik.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!