Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?
Forrás: Envato

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Hófehér tájak és a száguldás izgalma – a snowboardozás nem csupán sport, hanem életérzés. Azonban a tökéletes élményhez elengedhetetlen a megfelelő felszerelés, amelynek kulcsfontosságú eleme a kabát. Legyen szó hóviharokról, napsütéses napokról vagy éppen hideg téli estékről, a megfelelő kabát kiválasztása nélkülözhetetlen a kényelem és a teljesítmény szempontjából. Ebben a cikkben bemutatjuk, milyen tényezőket érdemes figyelembe venni a tökéletes snowboard kabát kiválasztásakor, legyen szó kezdő vagy profi deszkásokról.

A tökéletes snowboard kabát férfi modelljének mindenekelőtt melegnek kell lennie. A sí és snowboard ruházata esetében azonban jó, ha a kiválasztott holmik megfelelnek olyan további paramétereknek, amelyek biztosítják az optimális viselési kényelmet a felhasználó számára.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A snowboard kabát mérete

A snowboard kabátnak elég bőnek kell lennie ahhoz, hogy egy csöppet se korlátozza a mozgást. A snowboardozásnál az is fontos, hogy a felhasznált ruházati elemek szél-, hó- és fagyállók legyenek. A professzionális téli ruházat vásárlása előtt érdemes optimálisan az aktuális testméretünkhöz igazítani a megvásárolt darabokat. A kabát próbája közben emeld fel a karjaid – fontos, hogy ebben a helyzetben az ujjak ne csússzanak a csukló alá, és a kabát alja ne hagyja fedetlenül a hátad. Arra is gondolnod kell, hogy téli sportok űzése közben elengedhetetlen a réteges öltözködés, így hagyj helyet a pólók, pulóverek és a melegítők – egy Calvin Klein Jeans melegítő szett a MODIVO-n biztosan a kedvedre való lesz – viselésének is.

Kép
forrás: Envato

A snowboard kabát vízálló és légáteresztő képessége

A téli kabátoknak két fontos feladatot kell teljesíteniük: átengedni a levegőt, illetve megvédeni a felhasználót az anyagon keresztül történő átnedvesedéstől. Ezt a kettős célt a membrán használata biztosítja. Ez egy rugalmas és vékony szövet, amely egyes részecskéket megtart, míg másokat átenged. Két paramétere van: vízállóság és légáteresztés. A vízállóság határozza meg, hogy egy adott anyag mennyire áll ellen a víz behatolásának. Ennek a mutatónak az értéke annak a vízoszlopnak a magassága milliméterben, amivel elbír az adott textúra. Ha olyan professzionális felszerelést vásárolsz, amilyet a snowboard aktivitása is igényel, akkor a legjobb, ha 10-15 ezer milliméter vízoszloppal elbíró ruhát választasz. A légáteresztő képesség rátája viszont arról informálja a vásárlót, hogy az adott textúra hogyan vezeti el az izzadságot, és hogyan engedi át a levegőt. Ezt a 24 óra alatt 1 négyzetméternyi anyagon áthaladó levegő grammjaiban mérik. Minimum 10-20 ezer gramm/négyzetméter/24 óra légáteresztő index-szel rendelkező snowboard kabátot válassz. A sí és snowboard ruházathoz leginkább ajánlott technológiák a softshell és a Gore-tex. Az első típus jól működik enyhe időjárási körülmények között. Meleg, általában polár bélés és csúszós anyag jellemzi a kabát külső oldalán. A Gore-tex membrán azonban ellenállóbb és hasznosabb erős havazás és fagy esetén. A kabát szigetelésénél érdemes odafigyelni a Polartec nevű anyagra.

Milyen egyéb elemek fontosak a snowboard kabátban?

Snowboard kabát vásárlásakor a kapucni és az ujjak varrása is fontos. Érdemes olyan mandzsettával ellátott modellt választani, amely megakadályozza, hogy hó kerüljön a ruha alá. Hasonló funkciót lát el a levehető hóöv. Ugyanilyen fontosak a karok alatti szétnyitható szellőzőnyílások, amelyek lehetővé teszik az izzadság távozását. A bal karon lévő zsebben elrejtheted a síbérletet, a belső zsebekben pedig dokumentumokat, mobiltelefont és kulcsokat tárolhatsz. Érdemes ügyelni arra, hogy a zsebek cipzárral legyenek rögzítve, ami biztonságosabb, mint a tépőzár. A mandzsettával ellátott kesztyű egy másik hasznos elem, amely biztosan kelleni fog. Az utolsó fontos kérdés a Recco reflektor az anyagba integrált technológia formájában. Visszaveri és megduplázza a hegyi mentők által használt detektorok által kibocsátott rádióhullámokat, aminek köszönhetően könnyebben megtalálnak, ha például egy lavina során betemetne a hó.

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Életmód

Súlyos gondokat is jelezhet az éjszakai izzadás

De nem kell azonnal megijedni, lehet, hogy csak a szokásainkon kell finomhangolni.

Kép
Jármű

Eladó Lauda sisakja, amelyben súlyos balesetet szenvedett

Az 1976-os Formula–1-szezon Niki Lauda és James Hunt csatájáról emlékezetes. Na meg arról a balesetről, amelyben Lauda durván megégett.

Kép
Életmód

Egészséges alternatívák: mire cseréljük a feldolgozott élelmiszereket?

Az egészségünkre káros hatással lehetnek a feldolgozott élelmiszerek, de szerencsére számos egészséges alternatíva létezik.

Kép
Szórakozás

Mekkora az univerzum legnagyobb ismert csillaga?

A Napunk hozzá képest csupán egy porszem.

Kép
Szórakozás

6 film, ami annyira sokkoló, hogy sokan csak egyszer voltak képesek megnézni

Ezek a filmek annyira durvák, kegyetlenek és sokkolóak, hogy egynél többször senki nem bírja őket megnézni.

Kép
Szórakozás

Amikor a pénz beszél: sztárok, akik csak a gázsiért vállalták a szerepet

Pénzből élünk, így hát fontos, mennyit kapunk a munkánkért. Van, amikor a sztárok is csak ez alapján döntenek egy szerepről.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!