38 év után dőlt meg a diszkoszvetés világrekordja

Mykolas Alekna dobás közben
Forrás: Patrick Smith/Getty Images

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az eddigi csúcs 1986 óta volt érinthetetlen, most nem is akárki múlta felül: Mykolas Aleknának édesapja is ebben a sportágban remekelt.

Egészen lenyűgöző, 74,35 méteres dobással nyerte meg a férfi diszkoszvetők viadalát a litván Mykolas Alekna az egyesült államokbeli Ramonában megrendezett Oklahoma Throw Series World Invitational meghívásos versenyen. Ez pedig nemcsak az aranyéremre volt elég számára: megdöntötte a sportág 1986 óta fennálló világrekordját is, amelyet 74,08 méterrel tartott a keletnémet Jürgen Schult. Alekna tehát huszonhét centiméterrel dobta túl az eddigi csúcsot.

A 21 esztendős atléta eddigi eredménysora is egészen figyelemre méltó, mert már Európa-bajnoknak, valamint világbajnoki ezüst- és bronzérmesnek mondhatja magát, az utánpótlás korosztályban elért sikerekről nem is beszélve. Tavaly, a budapesti atlétikai vébén harmadik helyen zárt. Ramonába már eleve a világ idei legjobbjával érkezett, de ez a 71,39 méter azért még messze volt a világcsúcstól, noha már ott volt minden idők tíz legjobbja között. A mostani rekorddobás után azt mondta, nehéz elhinnie, mit ért el. Amikor látta a próbálkozásokat, érezte, hogy ez a nap lehet az, amikor megtörténik, végül így is lett. Ráadásul elsőre még nagyobbnak, 74,41 méteresnek mérték a kísérletét, később viszont újramérték, és a 74,35-öt hitelesítették.

A 2002. szeptember 28-án született fiatal három éve költözött az Egyesült Államokba, hogy ott edzhessen és fejlődhessen, és húszévesen ő lett minden idők legfiatalabbja, aki 70 méter fölé jutott ebben a számban. Náluk minden bizonnyal családi ügy a diszkoszvetés, mivel édesapja, Virgilijus Alekna kétszeres olimpiai bajnok – 2000-ben Sydney-ben, majd 2004-ben Athénban is nyert. Mint számunkra emlékezetes, utóbbi játékokon eredetileg Fazekas Róbert végzett az élen, de doppingvétség miatt kizárták, miután nem adott elegendő mintát, majd elhagyta a helyszínt. Így végül egy másik magyar, Kővágó Zoltán lett ezüstérmes Alekna mögött.

Érdekesség, hogy 2004-es dobásával máig Virgilijus tartja az olimpiai rekordot, ami 69,89 méter. Tehát ha fiának összejön a 70 méteres eredmény idén Párizsban – ahol talán mondani sem kell, immár a legnagyobb esélyesek közé tartozik –, akkor ebben is felülmúlja öregét. A fater egyéni legjobbja amúgy 73,88 méter, amivel az örökranglista harmadik helyén áll.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Otthon

Ezzel a dohányzóasztallal Schumi talán még futamot is nyert

Egy Formula–1-es Ferrari V10-es motorjából készült a különleges asztal, állítólag Schumacher és Barrichello is használta.

Kép
Szórakozás

Ronaldo újra az élen, Messi csak harmadik – ők a legjobban kereső sportolók

A szaúdi szerződés és a személyes szponzorációk nagyon jól hoznak Cristiano Ronaldónak, de a második helyen már nem focista áll.

Kép
Szórakozás

Opera-énekesnő és kém egy személyben: Margery Booth története

A bátor nő többször az életét kockáztatta, hogy információkkal szolgáljon Angliának.

Kép
Szórakozás

A Szabadítsátok ki Willyt! bálnájának igaz története

Keiko élete kevésbé alakult boldogan, mint ahogy azt a film után elképzeltük.

Kép
Szórakozás

Évszázadok után derülhetett fény a Mona Lisa titkára

A világ talán legismertebb festménye egyben az egyik legrejtélyesebb is, hiszen sem azt nem tudni, kit ábrázol, sem azt, mit látunk a háttérben.

Kép
Életmód

Középvezető vagy? Ezért fogsz hamar kiégni

Ezekben a munkakörökben minden irányból jön a nyomás, amit nehéz hosszabb távon elviselni.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!