Piszkos tizenkettő: csodásan egyszerű katonai órákat árvereznek

A két óra
Forrás: Bonhams

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Ez a név nemcsak filmes körökben cseng jól, de mit jelent, ha órákról van szó?

Az egyik legismertebb második világháborús film A piszkos tizenkettő, többek közt Charles Bronsonnal, Ernest Borgnine-nal, Donald Sutherlanddel és Telly Savalasszal a főbb szerepekben. Ám ugyanilyen néven létezik egy órakollekció is, bár talán nem a legjobb szó a tizenkét különböző gyártó termékére a kollekció.

Ezeknek a története leegyszerűsítve annyi, hogy a második világháború idején a brit védelmi minisztérium több gyártót keresett meg azzal a kéréssel, hogy készítsenek a katonák számára egyszerű, pontos, víz- és ütésálló órákat, amelyeket leolvasni is könnyű, ezért fekete számlapjukon arab számok szerepelnek, a jelölők és mutatók pedig foszforeszkálnak. Végül tizenketten készítettek az igényeknek megfelelő darabokat, Dirty Dozen modelleket a megrendelésükre: az Omega, az IWC, a Jaeger-LeCoultre, a Longines, a Buren, a Cyma, az Eterna, a Grana, a Lemania, a Record, a Timor és a Vertex.

Ezek az órák egyenként – néhány kivételtől eltekintve – nem számítanak brutálisan drágának, értéküket tekintve nagyon nagy a szórás, de komplett gyűjteményként hihetetlenül sokat érnek, mivel nem könnyű mindet összegyűjteni, világszerte állítólag kevesebb mint húsz gyűjtőnek sikerült eddig. Hivatalos adatokat a minisztérium nem tett közzé, de a becslések – és némelyik márka megerősítése – szerint összesen mintegy 150 ezer karóra készült, a legtöbbet, 25-25 ezret az Omega és a Record adta, a legritkább pedig a Grana, amelyből 1000-5000 darab (más források szerint 1000-1500) volt csupán.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Grana óra
forrás: Bonhams
A Grana Dirty Dozen órája

A Bonhams aukciósháznál most a piszkos tizenkettő két modellje kerül kalapács alá, az egyik éppen egy Grana 1945-ből. Egy felhúzós karóra 35 milliméteres, rozsdamentes acéltokkal, KF320-as szerkezettel, természetesen fekete számlappal és másodpercet mutató segédszámlappal. Látható rajta egy pheon vagy nyílhegy, ami a brit hadsereghez tartozásának szimbóluma. Durván 7-9 millió forint körüli összeget remélnek érte.

Jaeger óra
forrás: Bonhams
A Jaeger LeCoultre Dirty Dozen órája

A másik egy Jaeger LeCoultre 1945 második feléből, ugyancsak fekete számlappal és másodperc-regiszterrel, de szélesebb, más stílusú mutatókkal. A 35 milliméteres tok krómozott. Hasonlóan a Granához ez is felhúzós. Jóval több, a JLC adatai szerint tízezer készülhetett belőle, ennek tükrében az ára is alacsonyabb, úgy saccolják, 900 ezer és 1,4 millió forint között alakulhat. Az aukciót február 21-én tartják Londonban.

Videók

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Jármű

10 híresség, akik teljesen hétköznapi autókat használnak

Nem minden sztár igényli a luxusautókat, van, aki beéri egy teljesen átlagossal is.

Kép
Életmód

Így hat az egészségedre az olvasás - már pár oldal is sokat segít

Köztudott, hogy az olvasásnak vannak pozitív hatásai fizikai és lelki téren is, ehhez pedig kutatások alapján nem kell mást tenni, mint napi fél órát a könyveknek áldozni az időnkből.

Kép
Tech

3D-nyomtatott ujjakat kapott a férfi, aki még gyerekként szenvedett balesetet

A negyvenéves Mo Ali az Open Bionics segítségének köszönhetően képes újra használni a kezét.

Kép
Tech

Milyen szaga van a világűrnek?

Természetesen elég nehéz helyzetben lennénk lehúzott szkafanderrel a világűrben, azonban így is van pár lehetőségünk arra, hogy megállapítsuk, milyen szaga is lehet a kozmosznak.

Kép
Szórakozás

Bűnösnek vallotta magát a színarany vécét ellopó férfi

A Blenheim kastélyból vitték el Maurizio Cattelan szobrát, de az akcióval egyéb károkat is okoztak.

Kép
Stílus

Ezek voltak a Watches & Wonders legstílusosabb óraújdonságai

Látványos vagy technikai szempontból izgalmas órákból most sem volt hiány a genfi rendezvényen. Ebből válogattunk.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!