Piszkos tizenkettő: csodásan egyszerű katonai órákat árvereznek

A két óra
Forrás: Bonhams

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Ez a név nemcsak filmes körökben cseng jól, de mit jelent, ha órákról van szó?

Az egyik legismertebb második világháborús film A piszkos tizenkettő, többek közt Charles Bronsonnal, Ernest Borgnine-nal, Donald Sutherlanddel és Telly Savalasszal a főbb szerepekben. Ám ugyanilyen néven létezik egy órakollekció is, bár talán nem a legjobb szó a tizenkét különböző gyártó termékére a kollekció.

Ezeknek a története leegyszerűsítve annyi, hogy a második világháború idején a brit védelmi minisztérium több gyártót keresett meg azzal a kéréssel, hogy készítsenek a katonák számára egyszerű, pontos, víz- és ütésálló órákat, amelyeket leolvasni is könnyű, ezért fekete számlapjukon arab számok szerepelnek, a jelölők és mutatók pedig foszforeszkálnak. Végül tizenketten készítettek az igényeknek megfelelő darabokat, Dirty Dozen modelleket a megrendelésükre: az Omega, az IWC, a Jaeger-LeCoultre, a Longines, a Buren, a Cyma, az Eterna, a Grana, a Lemania, a Record, a Timor és a Vertex.

Ezek az órák egyenként – néhány kivételtől eltekintve – nem számítanak brutálisan drágának, értéküket tekintve nagyon nagy a szórás, de komplett gyűjteményként hihetetlenül sokat érnek, mivel nem könnyű mindet összegyűjteni, világszerte állítólag kevesebb mint húsz gyűjtőnek sikerült eddig. Hivatalos adatokat a minisztérium nem tett közzé, de a becslések – és némelyik márka megerősítése – szerint összesen mintegy 150 ezer karóra készült, a legtöbbet, 25-25 ezret az Omega és a Record adta, a legritkább pedig a Grana, amelyből 1000-5000 darab (más források szerint 1000-1500) volt csupán.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Grana óra
forrás: Bonhams
A Grana Dirty Dozen órája

A Bonhams aukciósháznál most a piszkos tizenkettő két modellje kerül kalapács alá, az egyik éppen egy Grana 1945-ből. Egy felhúzós karóra 35 milliméteres, rozsdamentes acéltokkal, KF320-as szerkezettel, természetesen fekete számlappal és másodpercet mutató segédszámlappal. Látható rajta egy pheon vagy nyílhegy, ami a brit hadsereghez tartozásának szimbóluma. Durván 7-9 millió forint körüli összeget remélnek érte.

Jaeger óra
forrás: Bonhams
A Jaeger LeCoultre Dirty Dozen órája

A másik egy Jaeger LeCoultre 1945 második feléből, ugyancsak fekete számlappal és másodperc-regiszterrel, de szélesebb, más stílusú mutatókkal. A 35 milliméteres tok krómozott. Hasonlóan a Granához ez is felhúzós. Jóval több, a JLC adatai szerint tízezer készülhetett belőle, ennek tükrében az ára is alacsonyabb, úgy saccolják, 900 ezer és 1,4 millió forint között alakulhat. Az aukciót február 21-én tartják Londonban.

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Jármű

Bruce Wayne ihlette ezeket az elektromos Pininfarinákat

Batman civilben egy dúsgazdag playboy, igaz, a filmekben általában nem ilyen autókat hajt.

Kép
Életmód

Írd le, mi bánt, és dobd a kukába – ez tényleg működik?

Egy friss japán kutatás azt mutatja, a papír fizikai mivolta tényleg segíthet az elengedésben.

Kép
Szórakozás

Ryan Goslingot lányai kérték: ezt a jelenetet ne csinálja meg

Legújabb filmje, A kaszkadőr című akcióvígjáték témájánál fogva is tele van látványos mutatványokkal.

Kép
Életmód

A kullancscsípés veszélyei és megelőzése – minden, amit tudni kell

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy a kullancscsípés veszélyes lehet. De mit jelent ez pontosan, és hogyan lehet védekezni?

Kép
Szórakozás

8 film, amiben az intim jeleneteket nem csak eljátszották, tényleg valósak voltak

Robert Pattinson egyik filmjében nem színlelte az intim jelenetet, egy interjúban elárulta, hogy valójában is megtörtént! Ezekben a filmekben a színészek tényleg szeretkeztek...

Kép
Jármű

7 dolog, amit érdemes megnézetni tavasszal az autódon

Az alapvető karbantartásokon kívül ilyenkor érdemes a klímát is ellenőriztetni, hogy a nagy melegben már minden rendben legyen. De van itt más is.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!