Egy igen ritka, úgynevezett Flachbau Porsche 964-et épített át az RWB

rwb flatnose
Forrás: Daniel Arsham

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A japán Porsche-szobrász a 76 darab Flachbau Porschék egyikét faragta át a japán autóversenyzős mangák stílusában.

Egy new yorki művész, Daniel Arsham különleges ötlettel kereste meg Akira Nakait, a Rauh-Welt mögött álló japán Porsche-átépítőt: készítsen neki egy autót, melyet a japán utcai versenyzés és a mangák ihlettek. Mindehhez pedig alapnak egy elég ritka autót ajánlott fel, egy Porsche 964 Flachbaut, vagyis egy lapos orrú változatot.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A Flachbau 964-esek elképesztően ritkák és értékesek, az 1989 és 1993 között gyártott 964-es széria árai amúgy is elszálltak, különösen a Club Sport RS és a Turbo változatoké. Ám amikor 1993-ban már esedékes volt a következő széria, a 993-as bemutatása, még bent állt a gyár csarnokában az utolsó 93 darab 964-es. Ahhoz, hogy ezeket el lehessen gyorsan adni, fel kellett őket dobni valami extrával - például az úgynevezett X88-as opcióval, amely 380 lóerőre húzott teljesítményt, nagyobb turbót, más vezérműtengelyeket és egy kiegészítő olajhűtőt jelentett. Ebből az utolsó 93 példányból lehetett felár nélkül laposorrú, azaz Flachbau, vagy ahogy az angolok hívják, Slantnose kivitelt rendelni, bukólámpával. A 93-ból 76-nál kérték a Flachbaut, 17 pedig hagyományos lámpával készült.

Egy ilyen Porsche gyári állapotban is rendkívül értékes, már az is hírértékű, ha valahol felbukkan egy eladó példány. Ezért is igen húzós, hogy valaki szétvágat és átépíttet egy ilyet. A Rauh Welt Begriff munkája pedig sokak szerint csak parasztvakítás, műanyag elemek igénytelen feltaknyolása - mások szerint pedig igazi művészet, de nem én fogok igazságot tenni ezügyben. A lényeg, hogy David Arsham ezzel elérte a szakmájából adódó feladatát, hiszen gondolkozunk azon, hogy ilyen felniket, szélesítéseket és szárnyakat tenni egy klasszikus Porschéra olyan-e, mint paplanszájat rajzolni a Mona Lisára, és tetkókat vésni a Laokón szoborcsoport szereplőire, vagy ez is művészet?

Az RWB-nek ez az első Flachbau Porsche-építése, a stílusa pedig Arsham szerint egy tisztelgés a legendás japán utcai versenyzők előtt (pl. Midnight Club, ahova csak azt vették fel, akinek az autója legalább 270-nel tudott menni, amit a 80-as években egyáltalán nem volt olyan könnyű megugrani) illetve olyan autós mangákat idéznek meg vele, mint a Wangan Midnight és a My Favourite Carrera.

Az RWB és a Arsham együttműködése nem csupán egy autóépítésre vonatkozott, hanem egy közös ruhakollekciót is piacra dobtak.

Videók

Promóció

Renault Scenic E-Tech, a család új kedvence

Promóció

Kívül-belül élénk

Kép
Stílus

Különleges illatok, amiket autógyártóknak köszönhetünk

Nemcsak luxusmárkák készítenek exkluzív parfümöket, olykor teljesen hétköznapi márkák is belevágnak.

Kép
Jármű

Vége a találgatásnak: itt az új Bugatti hiperautó, a Tourbillon

A Veyron és a Chiron után itt a következő über-sportkocsi, amely szakít a W16-os hagyományokkal.

Kép
Jármű

5 izgalmas autós kirándulás, amit nem érdemes kihagyni idén nyáron

Amikor Magyarországon el akarunk jutni valahova, jellemzően a leggyorsabb megoldást, azaz az autópályákat és főútvonalakat választjuk. Vannak azonban olyan különlegesen szép autós útvonalak, amikért érdemes valamivel hosszabban vezetni – és akár önmagukban is megérnek egy hétvégi kirándulást.

Kép
Tech

Zenekedvelők előnyben: nyolc hangszórós táblagép a Lenovótól

A Lenovo Tab Plust kifejezetten a zene szerelmeseinek szánták. A táblagép önálló Bluetooth-hangszóróként is használható.

Kép
Tech

Videójáték lesz a 90-es évek kultklasszikusából

A Csillagközi invázió alapján készült játéknak már a megjelenési dátuma is megvan.

Kép
Szórakozás

Rablótámadás miatt került kórházba Roby Baggio

Az olasz futball-legenda családjával nézte az olasz–spanyol Eb-meccset, amikor fegyveresek törtek be otthonába.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!