Nem költöttél eleget? Nem kapsz asztalt Saint-Tropez-ban
Még a polgármester is felháborodott, amikor megtudta, hogy az éttermek költés alapján listázzák a vendégeket.
Saint-Tropez a francia Riviéra egyik kedvelt üdülőhelye, nem is kell magyarázni, hogy miért – elég csak ránézni. Egyes éttermek viszont a hírek szerint egyáltalán nem a vendégszeretetükkel, hanem profitéhségükkel tűnnek ki a többi közül. Listázzák ugyanis, hogy vendégeik mennyit költöttek és mekkora borravalót adtak, később pedig ezek alapján döntik el, kinek hajlandóak asztalt adni, és kinek nem.
A város polgármestere, Sylvie Siri megerősítette ezeket az információkat, hozzátéve, hogy különösen azért megdöbbentőek számára a híresztelések, mert valóban igazak. Az önkormányzat teljes mértékben elítéli az efféle gyakorlatot, és fel is szólítottak több vendéglátóhelyet, hogy hagyjanak fel a feketelisták készítésével és használatával. A városvezető szerint jogszabályi szempontból sincs rendben a magatartásuk, hiszen a vendéglátósok kimeríthetik a zsarolás fogalmát, ráadásul az adatvédelmi előírásokat sem tartják tiszteletben.
A helyi lapok szerint egyes éttermek utánanéztek az őket asztalfoglalás miatt felkereső vendégek korábbi látogatásainak, megvizsgálták, hogy máskor mekkora összegeket hagytak ott náluk, és csak ezt követően döntötték el, hogy van-e szabad helyük az érintettek számára. Más helyek pedig akár vissza is mondtak foglalásokat, ha kiderült, az adott vendégtől nem kaptak elegendő borravalót, vagy fogyasztása nem érte el az elvárt szintet.
Az egyik éttermi dolgozó – természetesen neve elhallgatása mellett – kifejtette a Nice-Matin napilapnak, hogy igen változó, hol mekkora költésnél húzzák meg a határt. Van, ahol fejenként 1500 euró (úgy 575 ezer forint) a ki nem mondott minimum, máshol egy asztalra vetítve 5000 euró (csaknem kétmillió forint). Nem mintha Saint-Tropez önmagában nem lenne elég drága, a legjobb éttermekben ilyen ügyeskedés nélkül is ott lehet hagyni több ezer eurót, de a Numbeo közösségi adatbázisa alapján egy közepes helyen akár nagyon jutányosan, 40 euróból is kijöhet két főre egy háromfogásos menü.
Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!
Követem!Lehet takarékos, ami ekkora? – Teszt: Honda CR-V e:HEV AWD Advance
A Honda szinte mindent belecsomagolt a CR-V-be, amire manapság a legtöbb autóvásárló vágyhat: itt egy jó nagy SUV vagány formatervvel, kényelmes belsővel, hibridhajtással. De mit tud a valóságban, és mennyire lehet takarékos egy kis villannyal megtámogatva egy 1,8 tonnás óriás?
Két éve vonaton él a 17 éves német srác
A fiatal Lasse Stolley szoftverfejlesztőként dolgozik, de így mindig oda megy, ahová éppen kedve van.
Lehet, hogy mindig is rosszul zuhanyoztál?
A tisztálkodás legjobb módja mindig a legegyszerűbb, a szakember szerint kár is kísérletezni.
Jön a svájci bicska, amiből hiányzik a kés
A Victorinox érdekes lépésre szánta el magát, de azért nem kell félni, maradnak a hagyományosabb változatok is.
Amikor a csodalámpa nem mese: milliókat nyert egy pár
Egy kincskereső játékba szálltak be, amelynek végén rá is találtak a hatalmas nyereménnyel járó lámpásra.
10 párharc a fociban, ami túlmutat a puszta rivalizáláson
Már hetekkel a meccs előtt izzik a levegő a csapatok háza táján