Sóval hintette a közönség Salt Bae New York-i burgerezőjét

Salt Bae elhíresült póza
Forrás: Stuart C. Wilson/Getty Images/Laureus

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A török influenszer-séf étterme nem nyerte el a kritikusok tetszését, de ami fontosabb: a vendégekét sem.

Ha valakinek nem lenne meg, ki az a Salt Bae: egy török hentes és séf, mellesleg influenszer, polgári neve Nusret Gökçe. Akkor lett igazán híres, amikor 2017-ben az internet felkapta egy videóját, amelyben sajátos, teátrális mozdulatokkal készít és fűszerez steaket. Leginkább az a momentum híresült el – és vált mémmé –, amikor megsózza az ételt. Ugyanez, a védjegyévé vált póz látható a cikk nyitóképén is.

Legutóbb akkor ment nagyot a hírekben, amikor a tavalyi labdarúgó-világbajnokság döntője után megjelent a pályán, az ünneplő argentinok között. Senki nem értette, mit keres ott, miért fogdossa a trófeát, csókolgatja a győztesek aranyérmét, és fotózkodik a futballistákkal, akiknek arcára amúgy ki is ült a meglepettség. A szurkolókat teljes joggal dühítette fel az eset, a FIFA is vizsgálatot indított, bár egyes források szerint pont az elnök, Gianni Infantino haverja Salt Bae. Voltak persze más zűrös dolgai is: a covid alatt járványügyi szabályokat szegett, máskor Fidel Castro fotójával pózolt, vagy éppen alkalmazottainak borravalóját dézsmálta.

Azt viszont nem lehet elvitatni, hogy szakmai életútját igen nagy alázattal kezdte meg, több országot is megjárt, hogy ott ingyen, kizárólag a tapasztalatszerzésért dolgozzon éttermekben. Első saját helyét 2010-ben nyitotta Isztambulban, majd következett Dubaj, mára pedig Londonban és New Yorkban is vannak éttermei. Csakhogy az ételkritikusok körében nem örvend osztatlan népszerűségnek, neves szakemberek tartják steakeit átlagosnak, hamburgerhúsait túlsütöttnek, a fogásokat pedig általában is annyira elsózottnak, mint amennyire túlárazottak. Mások szerint, ha az ételt értékeljük, csalódni fogunk, de kajaszínháznak elsőrangúak a helyek.

Ilyen vélemények után nem is igazán meglepő, hogy a New York-i Salt Bae Burger sem lett elsöprő siker. Nagyjából három éve, közvetlenül a koronavírus-járvány kirobbanása előtt nyílt meg az Union Square park közelében, étlapján egyebek mellett wagyu-marhaburger, 100 dolláros turmix és egyéb különlegességek szerepeltek. Amúgy volt hamburgere 7-8 ezer forint körül is, ami a várost és a Salt Bae körüli felhajtást nézve nem is tűnik olyan vészesnek.

Már persze akkor nem lenne túlzó, ha finom lenne, de a Gothamist című helyi lap értékelése szerint nagyon nem az. 2020-as kritikájukban egyenesen New York legrosszabb éttermének nevezték a Salt Bae Burgert, azzal zárva a cikket, hogy ez a hely sértés a városra nézve, senki ne egyen ott. Ha mégis, akkor csak sült krumplit rendeljen, mert az megdöbbentően jó.

A mára már bezárt burgerező ajtaján az a felirat áll, hogy elköltözött, azonban a helyi források szerint ez csupán annyiban igaz, hogy kínálatukat mostantól nem itt, hanem a Nusr-Et Steakhouse-ban lehet elérni. Ez viszont nem egy újonnan nyílt egység, sőt régebbi, mint a Salt Bae Burger volt, 2018 óta működik. A Nusr-Etnek egyébként igen jó, 4,2 csillagos értékelése van a Google-ön.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Kép
Jármű

Lehet takarékos, ami ekkora? – Teszt: Honda CR-V e:HEV AWD Advance

A Honda szinte mindent belecsomagolt a CR-V-be, amire manapság a legtöbb autóvásárló vágyhat: itt egy jó nagy SUV vagány formatervvel, kényelmes belsővel, hibridhajtással. De mit tud a valóságban, és mennyire lehet takarékos egy kis villannyal megtámogatva egy 1,8 tonnás óriás?

Kép
Életmód

Két éve vonaton él a 17 éves német srác

A fiatal Lasse Stolley szoftverfejlesztőként dolgozik, de így mindig oda megy, ahová éppen kedve van.

Kép
Életmód

Lehet, hogy mindig is rosszul zuhanyoztál?

A tisztálkodás legjobb módja mindig a legegyszerűbb, a szakember szerint kár is kísérletezni.

Kép
Tech

Jön a svájci bicska, amiből hiányzik a kés

A Victorinox érdekes lépésre szánta el magát, de azért nem kell félni, maradnak a hagyományosabb változatok is.

Kép
Szórakozás

Amikor a csodalámpa nem mese: milliókat nyert egy pár

Egy kincskereső játékba szálltak be, amelynek végén rá is találtak a hatalmas nyereménnyel járó lámpásra.

Kép
Szórakozás

10 párharc a fociban, ami túlmutat a puszta rivalizáláson

Már hetekkel a meccs előtt izzik a levegő a csapatok háza táján

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!