Kiderült, kit szeretnek jobban a szúnyogok

Szúnyog
Forrás: Erik Karits / Unsplash

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A kellemetlen csípésekből nem mindenkinek jut azonos arányban, van, akit vonzónak, mást kevésbé érdekesnek találnak a rovarok.

Itt a jó idő, sokan töltjük szívesen az időnket a vízparton. Aki nyaralt már mondjuk a Tiszánál, jól tudja, hogy ilyenkor komoly kellemetlenséget jelentenek a szúnyogok, de persze nemcsak ott, hanem számos más helyen is nagyobb mennyiségben vannak jelen a rendszeres gyérítés ellenére. Magyarországon még szerencsénk is van, hiszen a csípésük többnyire ártalmatlan, de különösen a trópusi területeken súlyos, halálos betegségeket is terjeszthetnek, mint például a maláriát, ami még mindig évente 600 ember haláláért felelős a világban.

Noha a szúnyogok alapvetően növényi eredetű nedvekkel táplálkoznak, a nőstényeknek a peterakás időszakában fehérjetöbbletre van szükségük, ezt nyerik ki a vérből – és éppen ezért nem szívnak vért a hímek. Az viszont akár szűkebb baráti társaságban is feltűnhetett, hogy amikor támadnak a szúnyogok, nem mindenkinek jut ki egyformán a csípésekből. Egyszerűen van, akit jobban kedvelnek, mást pedig kevésbé találnak vonzónak. Több kutatás is vizsgálta már ennek miértjeit, az egyik legfrissebbet most Afrikában végezték el a Macha Research Trust és a Johns Hopkins Malaria Research Institute szakemberei, hogy természetes élőhelyén vizsgálhassák a maláriaszúnyog viselkedését.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
A kísérlet helyszíne
forrás: Current Biology
Így nézett ki a kísérlet helyszíne. Forrás: Current Biology / Diego Giraldo,Stephanie Rankin-Turner,Abel Corver,Genevieve M. Tauxe,Anne L. Gao,Dorian M. Jackson,Limonty Simubali,Christopher Book,Jennifer C. Stevenson,Philip E. Thuma,Rajiv C. McCoy,Andrew Gordus,Monicah M. Mburu,Edgar Simulundu et al.

Ehhez felállítottak egy húsz méterszer húsz méteres, jól árnyékolt épületet, ahol a szúnyogok számára kellemes környezetet teremtettek. Körben, nagyjából húszméteres távolságra (ugyanis nagyjából ezen belül érzik meg és tudják követni a szagokat a rovarok) sátrakat húztak fel, amelyekben különböző tulajdonságokkal bíró emberek foglaltak helyet. Ezt a hat sátrat hosszú csövek segítségével összekötötték a főépülettel, a résztvevők testének kipárolgásait, leheleteit ezeken keresztül továbbították a szúnyogok százait elszállásoló főépületbe. Megnyugtatásképpen: az egyedeket megvizsgálták, nem voltak fertőzöttek, és egyébként sem tudtak volna eljutni az emberekig. Végül a szúnyogok legaktívabb időszakának számító, este tíz és hajnali két óra közti sávot monitorozták a tudósok.

Azt tapasztalták, hogy a szúnyogokat leginkább a levegőbe kerülő karbonsavak vonzották: ilyesmivel többek közt zsírokban, olajokban találkozhatunk, egyes karbonsavaknak, mint a citromsav és a tejsav az anyagcserében is lényeges szerepük van. Vagy ilyen a vajsav, amit egyes sajtokban, főként az erősebb illatúakban lelhetünk fel. Bizonyos karbonsavakat baktériumok termelnek, az emberi bőrön is megtalálhatók, de számunkra észrevehetetlenek.

A kísérlet helye
forrás: Julien Adam / Macha Research Trust / Johns Hopkins Malaria Research Institute
A nagy épületben a szúnyogok voltak, a sátrakban a kísérletben résztvevő emberek

Ezzel szemben riasztóan hatott a rovarokra az eukaliptol – ez az eukaliptuszolaj fő alkotóeleme, növényekben fordul elő. A kísérletben résztvevő személy esetében a diétájára vezették vissza a tényt, hogy nála a szúnyogokat távol tartó koncentrációban jelent meg. A tudósok érdekesnek és izgalmasnak találták az eredményeket, amiket akár szúnyogcsapdák készítéséhez is felhasználhatnak a jövőben. Ráadásul úgy tűnik, más szúnyogfajokra, így a dengue- és chikungunya-lázat, valamint a zika vírust terjesztőkre is igazak lehetnek a kísérlet megállapításai.

Sajnos mindez még nem jelenti azt, hogy holnaptól biztos megoldásunk lesz akár a legapróbb csípések elkerülésére is, de a tudomány nagyon sok értékes adattal gazdagodott, ez volt a legnagyobb hasonló vizsgálat, amit laboratóriumon kívül folytattak.

Videók

Kép
Szórakozás

A repülőgép szárnya fejezte le a siklóruhás férfit

A pilótát emberöléssel vádolják, de ő határozottan tagadja, hogy hibázott volna.

Kép
Szórakozás

Rafael Nadal ügyesen kikerülte, hogy Djokovicot a valaha volt legjobb teniszezőnek nevezze

Úgy tudott pozitívan és elismerően nyilatkozni Djokovicról, hogy nem nevezte minden idők legjobbjának.

Kép
Jármű

Michelisz Norbi indul a rali Eb magyar futamán

Raliversenyzőként is kipróbálja magát Michelisz Norbert túraautó-világbajnok, természetesen egy Hyundaijal.

Kép
Stílus

Premier League focisták kötelező kellékét mutatta be az IWC

A Big Pilot két speciális kiadásával ünneplik a Mercedes-AMG-vel 20 éve tartó együttműködésüket.

Kép
Jármű

Nem elég egyedi a villany-Porschék műhangja

Visszadobták a Porsche szabadalmi kérelmét, amellyel az elektromos autók szintetikus motorhangját szerették volna levédetni.

Kép
Szórakozás

Izolálták az erszényesfarkas RNS-ét, és ebből baj is lehet

Genetikusoknak először sikerült dekódolniuk a réges-rég kihalt állatfaj RNS-ét. Közben egy másik tudóscsoport feltámasztaná.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!