Miről kamuzik és miről nem a Yellowstone sorozat?

Kelly Reilly, aki a sorozatban Beth Duttont játssza
Forrás: Yellowstone / Facebook

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Egy valódi farmer – pontosabban rancher – kifejtette, hogy miben számít pontosnak, és miben csúsztat a népszerű széria.

Az utóbbi évek egyik legjobb sorozata számomra a 2018-ban bemutatott Yellowstone. Mára komplett univerzum épült Taylor Sheridan és John Linson szériájából, amely az 1883 és 1923 című előzménytörténetekkel együtt idehaza a Skyshowtime-on látható. Eddig négy és fél évad ment le, az ötödik folytatására várunk éppen. Anélkül, hogy durván elszpojlerezném a neo-western sztoriját, nagyjából az a lényeg, hogy a Dutton család egy montanai ranchon gazdálkodik, de többen is pályáznak a földjeikre, na meg más nehézségek is nehezítik a mindennapokat.

A főként filmes, televíziós és zenei témákkal foglalkozó Variety egy igazi idahói farmert kérdezett arról, mennyire valósághű a sorozat, mi az, ami hiteles a történetből és a körítésből, és mi az, ami messze nem az. Jesse Jarvis, aki a férjével, szüleivel és egy alkalmazottjukkal közösen viszi a gazdaságát, úgy fogalmazott, hogy rajongója a Yellowstone-nak, de nem ez jelenti számára a tökéletes kikapcsolódást, mivel néha olyan érzés, mintha saját életét nézné, újra eszébe jutnak a problémák. Annak ellenére is, hogy nem tökéletesen pontos az ábrázolás.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
A Yellowstone öt szereplője
forrás: Yellowstone / Facebook
Már csak a gyönyörű tájak miatt is érdemes nézni, de vannak más erényei is a sorozatnak

Az elemzést azokkal a tényezőkkel kezdte, amelyek megfelelnek a valóságnak. Ilyen például a családi vállalkozás: az Egyesült Államok ranchainak döntő többsége tényleg családi tulajdonban van. Erősen összekapcsolódik tehát a munka és a magánélet, általában ugyanott laknak, ahol dolgoznak. Igaz, azért közel sem minden gazdálkodó család ennyire diszfunkcionális, még ha kisebb konfliktusok azért elő is fordulnak a munkából fakadóan. Szintén előforduló probléma a területi vita. Az is igaz, hogy az egyes államok kormányzatai számára fontos kérdés a ranchok ügye, eleve sok farmer ül a különféle testületekben, így személyes érintettségük is van.

Taylor Sheridan lovon
forrás: Yellowstone / Facebook
A látványos, komoly képzettséget igénylő lovasjeleneteket, csakúgy mint a rodeós felvételeket igazi profikkal vették fel. Travis Wheatley-t maga a sorozat egyik alkotója, Taylor Sheridan formálja meg, őt pár éve a Texas Cowboy Hall of Fame-be is beiktatták. Ranchon nőtt fel, és igazából is cowboy

Ami az ábrázolást illeti, a szereplők ruházata például teljesen jól megfelel a valóságnak. A legtöbb esetben ugyanazoknak a gyártóknak a termékeit adják a színészekre is, akikét a való élet farmerei, rancherei is hordják. Jarvis egyebek mellett a Kimes Ranch márkát említi, ők többek közt farmernadrágokat, ingeket, pulóvereket és dzsekiket is készítenek, míg a kalapok az American Hat és a Greeley Hat modelljei. A leghitelesebben öltöző karakternek Rip Wheelert (Cole Hauser alakítja) tartja, míg a Kevin Costner által megformált John Dutton az igazi cowboyruházat, valamint a hivatalos viselet közt ingadozik. Ellenben Jimmy Hudstram (Jefferson White) első évadbeli kalapja inkább countryfesztiválra való.

Rip Wheeler megformálója, Cole Hauser egy lovon
forrás: Yellowstone / Facebook
Rip Wheeler karaktere az egyik legjobban, leghitelesebben felöltöztetett. A kemény cowboyt Cole Hauser kelti életre

A rodeójeleneteket igazi profikkal vették fel, így ezek hitelességét nem lehet kétségbe vonni, ahogy azt sem, amennyire szakszerűen a lovakról beszélnek. Szintén realisztikus az a büszkeség, amellyel a Duttonok viseltetnek hivatásuk és a családi vállalkozás iránt. Ez egy olyan örökség, ami a megélhetést is biztosítja, a valóságban is hasonlóan állnak hozzá a legtöbben.

Vannak azért jelentős különbségek is a Yellowstone és az igazság között. Míg a sorozatban például a járművek is sokszor magasabb kategóriát képviselnek, addig a való életben ez kevésbé jellemző, a gazdálkodók nagy szomorúságára nem annyira jövedelmező ez a foglalkozás. A Dodge pickupok és Bloomer lószállítók tényleg jelen vannak az ágazatban, de nem igazán a családi vállalkozások választásai, a gazdagabbak engedhetik meg maguknak. Ja, és a helikopter sem gyakori közlekedési eszközük.

Kevin Costner mint John Dutton
forrás: Yellowstone / Facebook
Kevin Costner figurája, John Dutton helikopterrel is megjelenik, ha kell. Az igazi rancherek többsége nem engedhet meg magának ilyesmit

A szériában erőszak is van bőven: verekedés, lövöldözés, gyilkosság, leszámolás. Ezeket jobbára simán el is rejtik, igazi következmények nincsenek. Na, ez természetesen erős csúsztatás, ahogy a helyenként vulgáris beszéd is. Káromkodás persze igazából is kicsúszik, de nem olyan durván és gyakran, ahogyan a képernyőn. De persze nem dokumentumfilmről van szó, így nem lehet, nem is kell számonkérni a készítőkön efféle eltéréseket.

Forrás: Variety

Videók

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Stílus

Ezek voltak a Watches & Wonders legstílusosabb óraújdonságai

Látványos vagy technikai szempontból izgalmas órákból most sem volt hiány a genfi rendezvényen. Ebből válogattunk.

Kép
Életmód

Tavaszi megújulás, felfrissülés? Miért ne! 6 arcmaszk férfiaknak

Az arcápolás témaköre sosem tud kimenni a divatból, szóval most hoztunk is pár tuti arcmaszkot, ami megér egy próbát.

Kép
Jármű

Mika Häkkinen megtanít vezetni – ha megveszed a kocsiját

A finn exversenyző egy különleges McLaren P1-et bocsát árverésre, a 780 milliós árba egy kis extrát is bújtat.

Kép
Szórakozás

Van egy Harry Potter-jelenet, amit 95-ször kellett felvenni

És harminc kamerát is használtak hozzá, hogy minden olyan legyen, amilyennek akarják.

Kép
Életmód

Kilenc hónapig a reptéren élt egy olasz férfi

Igen, Tom Hanksnek valóban van egy ilyen filmje, de ez most a valóság: a 83 éves bácsi Bologna repterén ütött tábort.

Kép
Szórakozás

12 kihagyhatatlan életrajzi film, ha tetszett a Back to Black

Az első kritikák szerint igen jól sikerült az Amy Winehouse életét bemutató film, mutatunk még pár alkotást, aminek érdemes esélyt adni.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!