ADHD: a láthatatlan betegség 6 jele, amit a munkában vehetsz észre

ADHD: a láthatatlan betegség 6 jele, amit a munkában vehetsz észre
Forrás: SIphotography / Getty Images

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart sokszor csak felnőttkorban diagnosztizálják, pedig fontos, hogy megtanuljunk együtt élni vele.

Az ADHD-t, avagy a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart gyakran emlegetik láthatatlan betegségként, nem véletlenül: nagyon sok esetben későn vagy egyáltalán nem ismerik fel, pedig igen gyakori. Európában például a 6-18 éves korosztályban minden huszadik gyermeket, illetve fiatalt érinti a probléma, a becslések szerint Magyarországon is mintegy 70 ezer ilyen korú küzdhet vele. Pedig ha nem foglalkoznak vele megfelelően, tanulási és magatartási nehézségekhez vezethet.

Nagyon sok esetben – különösen akkor, ha fel sem ismerték a kellő időben – felnőttkorban is megmarad a betegség, holott jelentősen lehetne javítani a helyzeten. Az ADHD nem zárja ki ugyan, hogy valaki sikeres karriert fusson be a szakmájában, ráadásul egyénenként is nagyon változó, kinél hogy mutatkozik meg, de szakemberek szerint vannak olyan jelek, amelyek kimondottan a munkánkkal vannak összefüggésben, és gyanúra adhatnak okot azt illetően, hogy esetleg mi is érintettek vagyunk.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Mindig a tökéletesre törekszünk

Itt akár átfedés is lehet, mert simán előfordulhat, hogy valaki egyszerűen maximalista vagy perfekcionista, vagy esetleg ADHD-s. Sokszor viszont éppen a figyelemhiány vezet oda, hogy mindig a hibátlanra törekedjünk. Csakhogy soha nem jutunk el oda, hogy azt érezzük, sikerült ezt elérni.

Halogatunk az utolsó pillanatig

A háttérben itt is az állhat, hogy az ADHD-s felnőtteknek gondjaik lehetnek a feladatok rendszerezésével, ütemezésével, időre történő végrehajtásával. Az sem ritka, hogy szorongás áll a halogatás hátterében. Vannak olyan ADHD-s dolgozók, akik a határidőre tudnak motivációként tekinteni, másokat ellenben megbénít.

Rendszeresen elkésünk

Akár a munkahelyről, akár megbeszélésekről, de ha rendszeresen elkésünk a legjobb szándék ellenére, az ugyancsak lehet az ADHD jele. Gyakori tünet ugyanis az úgynevezett idővakság: nehezen tudjuk felmérni, mennyi időre van szükségünk a bejutáshoz. Vagy a reggel 9 órai munkakezdésből olyannyira csak a 9 marad meg, hogy akkor lépünk ki otthonról.

Összeomlunk stresszhelyzetben

Az agy figyelmet és érzelmi reakciókat irányító része lehet fejletlen, ettől aztán túlságosan érzelmessé, érzékennyé, ingerlékennyé válhatunk, ha sokasodnak a problémák, nagyobb lesz rajtunk a nyomás. Intő jel, ha nem jól viseljük, amikor valami nem a megszokott rendben zajlik.

Folyton hibásak az e-mailjeink

Nem tudunk megfelelően koncentrálni, az adott tevékenységre fókuszálni, rohanunk, átsiklunk bizonyos dolgok fölött. Ebből adódnak a hibák, különösen a monoton feladatoknál, mint az e-mailezés vagy a papírmunka.

Kreatív ötletek, de nem megy a végrehajtás

Az ADHD-vel élők igen gyakran nagyon kreatív emberek, ám gyakran hiába megy jól az ötletelés, azok megvalósítása már csorbát szenvedhet.

Ha felmerül a gyanúja, hogy ADHD-vel élünk, ajánlott minél előbb szakemberhez fordulni – ha a háziorvosunkat keressük fel, ő tud segíteni abban, mi legyen a következő lépés. A megoldásban pedig a pontos diagnózis felállítása után általában személyre szabott kezeléssel tudnak segíteni.

(forrás: HuffPost; a kép illusztráció)

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Életmód

Szakmák, amik eltűntek a modern kor beköszöntével

Felelevenítünk néhányat a régmúlt mesterségeiből, amik nem állták ki az idő próbáját.

Kép
Jármű

Látványos koncepcióautót mutatott az AMG Monacóban

A Formula–1-es versenyhétvégéhez kapcsolták a Mythos PureSpeed sportautót, amely érdekes megoldásokat vonultat fel.

Kép
Szórakozás

Közeleg a napfogyatkozás 25 éves évfordulója - de mikor lesz a következő?

Az egész ország az eget kémlelte negyed évszázaddal ezelőtt.

Kép
Szórakozás

Mint egy gyerekszínészt, úgy kezelték balesete után Jeremy Rennert

A Marvel-moziverzum sztárja felidézte, milyen érzés volt visszatérni a munkába.

Kép
Szórakozás
Kép
Szórakozás

"Ezt a hajót egyfelé húzzuk" - interjú a Dante alapítóival, Gulyás Hermann Sándorral és Jászberényi Gáborral

Úgy állnak a kamera előtt, mint a profi modellek. Könnyű nekik, hiszen színészek! – jut eszünkbe Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor fotóit nézve. De vajon tényleg könnyű nekik?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!