Jövőbe vezető hagyomány

Alpine A110
Forrás: Alpine

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Vezetési élmény – ez a kifejezés egyetlen autós tesztből sem hiányozhat. A francia Alpine esetében az élményszerű vezetés azonban nem üres ígéret, kezdetektől a márka DNS-ében rejlik.

Autós berkekben köztudott, hogy az Alpine az az autó, amelyik nem kizárólag a teljesítményével – hiszen az akár 300 LE-s motor sem ad szégyenkezésre okot –, hanem lenyűgöző vezetési élményével hódít. De miért olyan különleges ez az autó, és honnan ered a márka?

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Örökség a hegyekből

Az Alpine sztorija igazi Dávid-Góliát történetként indult. Jean Rédélé 1947-ben Franciaország legfiatalabb Renault-szervizvezetője volt, aki saját maga építette át autóit raliversenyekre. Az innováció iránti szenvedélyét mutatja, hogy sorra nyerte az Alpok kisebb túráit kategóriájában – az Alpine név is 1952-es versenygyőzelmére emlékeztet –, míg 1953-ban már Ferrarikat és Aston Martinokat is lekörözve lett futamgyőztes. Az ekkorra már saját formatervvel épített modell az 1970-es években élte a fénykorát. 1973-ban a Monte-Carlo-rali pódiumának mindhárom fokán Alpine A110-ek álltak, és az első világbajnoki címét is elhódította a csapat.

Alpine autók
forrás: Alpine

Szériában

A ralisikerek nyomán már korán megjelent az igény a Rédélé-féle autók szériagyártására. Az 1955-ben Alpine néven létrejött márka számára az igazi áttörést az 1962-es Párizsi Autószalonon bemutatott A110 hozta, amely egyszerre vált a következő évtized meghatározó sportautójává és francia dizájn- és kulturális ikonná.

Az Alpine későbbi modelljei nem érték el az A110 népszerűségét, végül 1995-ben átmenetileg leállt a gyártás.

Alpine A110
forrás: Alpine

Új évtized, új 110A

A márkába 2017-ben lehelt életet a Renault, amikor bemutatta az új Alpine A110-et, az eredeti modell mai reinkarnációját. Az új Alpine A110 egy középmotoros, alumínium vázra épülő sportkupé, melyet egy 1,8 literes turbómotor hajt. A mindössze 1100 kg-os A110 252 lóerejét 7 fokozatú automata váltó juttatja el a hátsó kerekekhez, az R (Radical) változata 3,9 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra, végsebessége 285 km/h.

Alpine A110 belső
forrás: Alpine

De ami igazán kiemeli az Alpine-t a többi sportautó közül, az a vezetés élménye. A középmotornak köszönhetően a súly egyenletesen oszlik el az első és hátsó tengely között, hihetetlen kormányozhatóságot biztosítva. A vezetés akár kis sebességen is nagyon élvezetes, a precíz futómű minden kanyarban engedi érezni dinamikáját és lendületét. A sportos érzést nemcsak az erőteljes motorhang, de az alumínium, karbon és bőr uralta beltér, a Sabelt kagylóülések és a bőrborítású, csapott D-alakú sportkormány is erősítik.

Exkluzív életérzés

Legendás státusza és a szinte kézműves minőséget meghazudtoló ára ellenére az Alpine kevéssé ismert Magyarországon, az utakat járva biztosan kitűnik a tömegből. Ráadásul az elektromos forradalom közeledtével ma már kizárólag limitált kollekciókat dob piacra a gyártó. Azaz a rövidesen gyűjtői darabbá váló példányok a kortárs alkotásokhoz hasonló ütemben sokszorozzák meg értéküket.

Tudj meg többet az Alpine-ről >> itt!

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Jármű

7 dolog, amit érdemes megnézetni tavasszal az autódon

Az alapvető karbantartásokon kívül ilyenkor érdemes a klímát is ellenőriztetni, hogy a nagy melegben már minden rendben legyen. De van itt más is.

Kép
Életmód

Súlyos gondokat is jelezhet az éjszakai izzadás

De nem kell azonnal megijedni, lehet, hogy csak a szokásainkon kell finomhangolni.

Kép
Jármű

Eladó Lauda sisakja, amelyben súlyos balesetet szenvedett

Az 1976-os Formula–1-szezon Niki Lauda és James Hunt csatájáról emlékezetes. Na meg arról a balesetről, amelyben Lauda durván megégett.

Kép
Életmód

Egészséges alternatívák: mire cseréljük a feldolgozott élelmiszereket?

Az egészségünkre káros hatással lehetnek a feldolgozott élelmiszerek, de szerencsére számos egészséges alternatíva létezik.

Kép
Szórakozás

Mekkora az univerzum legnagyobb ismert csillaga?

A Napunk hozzá képest csupán egy porszem.

Kép
Szórakozás

6 film, ami annyira sokkoló, hogy sokan csak egyszer voltak képesek megnézni

Ezek a filmek annyira durvák, kegyetlenek és sokkolóak, hogy egynél többször senki nem bírja őket megnézni.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!