Félelem és reszketés Iklódbördőcén

Bestiarium Hungaricum könyv
Forrás: Zirig Árpád / InStyle Men

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

A rézfaszú bagoly nincs benne, s gyakorlatilag ez az egyetlen hibája a könyvnek. A Bestiarium Hungaricum zseniális szakmunka - a magyar mitológia rossz arcú lényei találkoznak a vészterhes jelennel.

A népmesék világa még arra is hatott, akinek szülei nem olvastak esténéként. Szerintem nincs olyan gyerek az országban, aki a bámulatos erejű és hihetetlenül kreatív rajzfilmváltozattal ne találkozott volna. A rengeteg teremtmény, a csodás karakterek és az ezer évet visszanyúló történetszálak még a 21. században is rezegnek – nem tudom, a nyelvünk alapjain kívül van-e még bármi más, amit képesek voltunk átörökíteni a honfoglalás előtti időkből?

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Belső oldalpár
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
Rengeteg teremtményt ismerhetünk meg a könyvből

Magyar Zoltán olvasmányosan, mesékkel, mondákkal kiegészítve megy végig a karaktereken. Megvan a kötelező turul, a csodaszarvas, de jutott hely az óriásharcsának, a vérmedvének, a lidércnek vagy akár a tündéreknek is – a halottlátó vagy a garabonciás is rendkívül izgalmas.

Belső oldalpár a könyvből
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
A kötet illusztrálását nagyszerűen oldották meg

A Cser által kiadott könyv erőssége a teljesen kétarcú vizualitás. P. Szathmáry István a középkori stílusú, fametszetekre emlékeztető grafikákkal támasztja meg a tartalmat, míg Németh Gyula a modern, a képregények vibrálását hozó látvánnyal teszi tökéletessé a Bestiarium Hungaricumot. Azoknak is, akiknek semmit sem mond a neve, egy képe biztos megvan – a Szájer Józsefről készült grafikája bejárta a magyar sajtót, és megosztáscunamit hozott. Ennek ellenére nem nyilvánul meg politikai témákban: nemzetközi hírű képregényrajzoló, olyan könyvek illusztrációja fűződik a nevéhez, mint például a letaglózó erejű Doktor Moreau szigete, ami szinten a Cser kiadónál jött ki.

Belső oldal illusztrációval
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
Nemcsak a szövegek, a látvány is nagyszerű

A színes képek mellett szigorúak, középkori borzongást idézőek P. Szathmáry rajzai. Én eddig csak Lackfi János könyveiből ismertem a munkáit, de itt teljesen más arcát mutatja meg. Érdekes párhuzam, hogy minden témához két különböző, ám mégis egymásra utaló illusztrációt kap az olvasó – zseniális szerkesztés és briliáns ötlet, hogy a szokásos betűtenger helyett gyakorlatilag egyharmad arányban képeskönyvvé változott a Bestiarium.

Belső oldal
forrás: Zirig Árpád / InStyle Men
A maga műfajában alapmű

Akárhonnan nézzük, ez tudományos igényességgel összeállított könyv, amit azonban rendkívül izgalmas lapozgatni, felidézve közben a gyerekkorunk meséit vagy a nagyszülők dermesztő történeteit. Nagyon remélem, hogy ennek még lesz utóélete: elképesztően fain lenne, ha Németh Gyula ezekkel a karakterekkel megrajzolná az igazi magyar rémképregényt. Azt is megvenném előrendelésben, ahogy erre is rögtön lecsaptam. A maga műfajában olyan alapmű, ami évtizedek múlva is hivatkozási alap lesz.

Kiadó: Cser Kiadó

Ár: 6796 Ft

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!