Nolan úgy írta meg az Oppenheimert, mint előtte semmi mást

Oppenheimer plakát részlet
Forrás: Oppenheimer / Facebook

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A teljes forgatókönyvet egyes szám első személyben vetette papírra, mintha Robert Oppenheimer szemén át látnánk a történéseket.

Az idei év talán legjobban várt filmje az Oppenheimer, amely parádés szereposztással érkezik júliusban a mozikba. A címszerepet Cillian Murphy alakítja, de rajta kívül mások mellett Emily Bluntot, Matt Damont, Robert Downey Jr.-t, Florence Pugh-t és Rami Maleket is láthatjuk a vásznon. A rendező, egyben forgatókönyvíró pedig Christopher Nolan, akinek olyan alkotásokat köszönhetünk, mint az Eredet, vagy a Christian Bale főszereplésével készült Batman-trilógia.

Nolan egy friss interjújában arról beszélt, hogy az Oppenheimer egyik korábbi projektjéhez sem hasonlít. Ez pedig nemcsak egy hangzatos marketingszöveg, amire a premier közeledtével szükség van: már a szkript megírása is különbözött minden eddigitől, ugyanis ezúttal Nolan a főszereplő helyébe képzelve magát, egyes szám első személyben vetette papírra a történetet.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Úgy fogalmazott, az volt az ötlet, hogy fejébe bújva nézzük meg, J. Robert Oppenheimer maga hogyan élte meg a Manhattan-tervet, az atombomba kifejlesztését, a történelmi jelentőségű fizikai felfedezést. A filmek szerinte sokszor küzdenek azzal, hogy nem tudják jól megjeleníteni az intelligenciát és a zseniket, ezért a nézők kevésbé tudnak azonosulni.

A speciális effektusokat készítő csapat vezetőjének, Andrew Jacksonnak már azzal küldte át a forgatókönyvet, hogy meg kell találni az utat Oppenheimer fejébe, látni kell – és persze megmutatni – azt a világot, amit ő lát: az atomok mozgását, a kvantumvilágot. Éreznie kell a nézőnek a veszélyt, és azt, hogy a találmány milyen fenyegetést jelent. A kihívást pedig az jelentette, hogy mindezt számítógépes animáció nélkül jelenítsék meg.

A film tehát a Cillian Murphy által megformált Oppenheimer szemszögéből mutatja be az eseményeket, elvileg minden esélyt megadva, hogy a moziban ülve is a történet részének érezzük magunkat. Nagy kérdés, hogy ez végül mennyire sikerült nekik, de ha bejött, amit elterveztek, könnyen lehet, hogy ez lesz az év egyik legjobb filmje. Az amerikai mozik július 21-én mutatják be, a magyar premier a tervek szerint július 20-án lesz.

Videók

Kép
Szórakozás

A repülőgép szárnya fejezte le a siklóruhás férfit

A pilótát emberöléssel vádolják, de ő határozottan tagadja, hogy hibázott volna.

Kép
Szórakozás

Rafael Nadal ügyesen kikerülte, hogy Djokovicot a valaha volt legjobb teniszezőnek nevezze

Úgy tudott pozitívan és elismerően nyilatkozni Djokovicról, hogy nem nevezte minden idők legjobbjának.

Kép
Jármű

Michelisz Norbi indul a rali Eb magyar futamán

Raliversenyzőként is kipróbálja magát Michelisz Norbert túraautó-világbajnok, természetesen egy Hyundaijal.

Kép
Stílus

Premier League focisták kötelező kellékét mutatta be az IWC

A Big Pilot két speciális kiadásával ünneplik a Mercedes-AMG-vel 20 éve tartó együttműködésüket.

Kép
Jármű

Nem elég egyedi a villany-Porschék műhangja

Visszadobták a Porsche szabadalmi kérelmét, amellyel az elektromos autók szintetikus motorhangját szerették volna levédetni.

Kép
Szórakozás

Izolálták az erszényesfarkas RNS-ét, és ebből baj is lehet

Genetikusoknak először sikerült dekódolniuk a réges-rég kihalt állatfaj RNS-ét. Közben egy másik tudóscsoport feltámasztaná.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!