Mekkora fizetésre számíthatnánk e-sportolóként?

Gamer srác játszik
Forrás: Florian Olivo / Unsplash

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Vajon mennyit keres egy profi, szerződtetett e-sport játékos egy félprofihoz képest, valamint hol tart az itthoni szféra a nemzetközi porondhoz viszonyítva? Ennek jártunk utána!

Valószínűleg minden videójáték-rajongó elgondolkodott már azon, mekkora fizetésre számíthatna e-sportolóként. A közösségi média térhódításával egyre nagyobb bevételekre lehet számítani az iparágon belül. Napjainkban Twitchen egy elit versenyt átlagosan egymillióan néznek meg, a rekordot a 2023-as League of Legends világbajnokság tartja, amit 6,4 millióan követtek világszerte. Pontos összegek meghatározására nincs elegendő információnk, így főként nyilatkozatokra, versenyek összdíjazására, valamint pletykákra tudunk támaszkodni. Elmondható, hogy nagy a szakadék bevételek terén egyénenként: egy elit játékos, aki rendelkezik szerződéssel és szponzori háttérrel, 20 millió forintot is kaphat havonta. Mathieu "ZywOo" Herbaut francia CS:GO játékos 2026-ig szóló szerződést írt alá a Vitality csapatával, évi garantált 1,2 millió eurós fizetéssel. Átszámítva ez elképesztő, 470 millió forintot jelent évente, ezen felül akárcsak a futballban, igazolhatóak a játékosok, így aláírási díj is ütheti a markukat, ha elfogadják egy rivális csapat ajánlatát.

A fix díjakon kívül természetesen a versenyek nyereményalapját is figyelembe kell venni. A legnagyobb bevételre szert tevő csapat a Team Liquid 2736 tornán 48 millió dollárt keresett a DOTA 2-vel. Egyénileg a csúcstartó Johan Sundstein, aki szintén a DOTA 2-vel kaszált 7 millió dollárt a 2023-as évig.

Szakértők szerint viszont ezen a szinten megközelítőleg csupán 70-80 játékos szerepel. A kevésbé ismert, szponzori háttérrel ritkán rendelkező játékosok átlagos keresete 500 ezer forint körül mozog, amit szintén nem tekinthetünk rossznak, ha a hobbink a munkánk.

Magyarország ebben a viszonylatban kissé elmarad a nemzetközi színtértől. Kevés olyan hazai e-sport csapat van, akik tudják biztosítani a megfelelő anyagi hátteret főállásban a játékosoknak. A szerződések nem publikusak, így ebből a szempontból szintén kevés információ van a profik juttatásairól, havi bérükről, de a versenyek díjazása alapján a listát Bereznay Dániel vezeti, aki hozzávetőlegesen 42 millió forintot autózott össze a Formula–1 Esports játékkal ez idáig.

 Azonban tényszerűnek tekinthető a bevételek exponenciális növekedése mind hazai, mind globális szinten. Felmérések alapján Magyarországon a megkérdezettek több mint fele játszik alkalmanként, vagy rendszeresen digitális tartalmakkal. Bár széles a spektrum játékok terén, de számszerűleg ez 3,8 millió embert jelent. A fejlődést az iparágon belül mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság komolyan fontolóra vette az e-sport bevezetését az olimpiai sportágak közé. Van egy olyan érzésünk, hogy ez csupán idő kérdése.



Az alábbi, aktualitásokkal operáló oldal pontos képet tud adni a jelenlegi játékosok nyereményeiről: https://www.esportsearnings.com/

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Itt pedig minden idők legjobb videójátékait gyűjtöttük össze:

Galéria / 26 kép

Minden idők legjobb PC-játékai - szerintünk

Megnézem a galériát

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Jármű

7 dolog, amit érdemes megnézetni tavasszal az autódon

Az alapvető karbantartásokon kívül ilyenkor érdemes a klímát is ellenőriztetni, hogy a nagy melegben már minden rendben legyen. De van itt más is.

Kép
Életmód

Súlyos gondokat is jelezhet az éjszakai izzadás

De nem kell azonnal megijedni, lehet, hogy csak a szokásainkon kell finomhangolni.

Kép
Jármű

Eladó Lauda sisakja, amelyben súlyos balesetet szenvedett

Az 1976-os Formula–1-szezon Niki Lauda és James Hunt csatájáról emlékezetes. Na meg arról a balesetről, amelyben Lauda durván megégett.

Kép
Életmód

Egészséges alternatívák: mire cseréljük a feldolgozott élelmiszereket?

Az egészségünkre káros hatással lehetnek a feldolgozott élelmiszerek, de szerencsére számos egészséges alternatíva létezik.

Kép
Szórakozás

Mekkora az univerzum legnagyobb ismert csillaga?

A Napunk hozzá képest csupán egy porszem.

Kép
Szórakozás

6 film, ami annyira sokkoló, hogy sokan csak egyszer voltak képesek megnézni

Ezek a filmek annyira durvák, kegyetlenek és sokkolóak, hogy egynél többször senki nem bírja őket megnézni.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!