Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Ritkán tudatosul bennünk, hogy valójában milyen szoros, megbonthatatlan egységet alkotunk az otthonunkkal, mely az alapvető funkciókon kívül, mint az étkezés vagy az alvás, testi-lelki egészségünk egyik legfontosabb védőbástyája.

A cikk támogatója a Generali

Látszólag nincs túlzott jelentősége annak, ha átfestünk egy falat a hálószobában vagy meglepjük a családot egy új bútordarabbal, pedig a tudomány ma már elfogadott tényként kezeli, hogy az otthonunk a pszichés struktúránk szerves része, mellyel folytonos kölcsönhatásban állunk és közben alakítjuk is egymást. „Otthon nélkül az ember nem létezhet, mindenkinek szüksége van olyan térre, ahová elvonulhat, pihenhet, ami biztos menedéket nyújt, bármilyen is a helyzet odakint. Ez éppúgy igaz a japán lakókapszulában élőkre, mint a kis garzonban albérletező budapesti fiatalra vagy a tanyájáról gondoskodó nagycsaládra. Bizonyos funkciókról akár hajlandóak is vagyunk lemondani, de erről nem” – szögezi le Hunya Csilla otthonpszichológus.

Az otthonunk talán legfontosabb szerepe, hogy biztonságot nyújt számunkra, de hasonlóan lényeges tényező, hogy a személyes életterünkben nem kell megfelelnünk másoknak, lehetünk sebezhetőek, betegeskedhetünk, szabadon megélhetjük az intim pillanatokat.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ezen kívül az egyes életszakaszaink közötti folytonossághoz is hozzájárul, sőt, a jelenlegi identitásunkat is alakítja. „A nagyszülőktől örökölt bútorok, régi vagy éppen fontos eseményeket megörökítő fotók, emlékek egyfajta keretet adnak a létezésünknek, megerősítik bennünk azt az érzést, hogy tartozunk valahová, vannak gyökereink” – hívja fel a figyelmet a pszichológus szakember.

Többek között ezért is nagyon fontos, hogy óvjuk otthonunkat, mint az egyik legféltettebb kincsünket, és tegyünk meg mindent, amit csak lehet a biztonsága védelmében. „Ügyfélkörünkben tényleg azt tapasztaljuk, hogy a gyors, megnyugtató és szakszerű segítség nagyban képes enyhíteni az otthonukat ért károkkal kapcsolatos sokkot. Az online bejelentés, videós kárrendezés, real time kifizetés vagy éppen a 0-24-ben elérhető szakiparos-ajánlás folyamatos fejlesztésével igyekszünk ebben hatékonyan támogatni őket, hogy könnyítsünk a nehéz helyzeten” – mondja Szikszai József, a Generali Biztosító Zrt. kárrendezési igazgatója.

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Jármű

7 dolog, amit érdemes megnézetni tavasszal az autódon

Az alapvető karbantartásokon kívül ilyenkor érdemes a klímát is ellenőriztetni, hogy a nagy melegben már minden rendben legyen. De van itt más is.

Kép
Életmód

Súlyos gondokat is jelezhet az éjszakai izzadás

De nem kell azonnal megijedni, lehet, hogy csak a szokásainkon kell finomhangolni.

Kép
Jármű

Eladó Lauda sisakja, amelyben súlyos balesetet szenvedett

Az 1976-os Formula–1-szezon Niki Lauda és James Hunt csatájáról emlékezetes. Na meg arról a balesetről, amelyben Lauda durván megégett.

Kép
Életmód

Egészséges alternatívák: mire cseréljük a feldolgozott élelmiszereket?

Az egészségünkre káros hatással lehetnek a feldolgozott élelmiszerek, de szerencsére számos egészséges alternatíva létezik.

Kép
Szórakozás

Mekkora az univerzum legnagyobb ismert csillaga?

A Napunk hozzá képest csupán egy porszem.

Kép
Szórakozás

6 film, ami annyira sokkoló, hogy sokan csak egyszer voltak képesek megnézni

Ezek a filmek annyira durvák, kegyetlenek és sokkolóak, hogy egynél többször senki nem bírja őket megnézni.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!