Vendéget vársz húsvétra? Ezt veszik észre először

Vendégek érkeznek itallal
Forrás: SolStock / Getty Images

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Amikor beengedsz valakit az otthonodba, olyan dolgok tűnnek fel neki, amikhez te hozzászoktál, vagy észre se vetted.

Noha a locsolkodásnak már – főleg a nagyobb városokban – nincsenek olyan hagyományai, mint régen, sokfelé inkább csak a rokonok mennek el egymáshoz különböző illatú kölnijeikkel, azért vendégvárás szempontjából még mindig ez az egyik legforgalmasabb időszaka az évnek. Talán kissé közhelyes, de igaz: ahány ház, annyi szokás a vendégeskedéssel kapcsolatban, hiszen vannak, akik ilyenkor napokig takarítanak, hogy minden katonás rendben várja az érkezőket, közben meg a tűzhely is megállás nélkül megy, hogy legyen mivel kínálni őket. Mások meg azt mondják, ilyenek vagyunk, akinek nem tetszik, annak viszlát.

A HuffPost ugyan nem húsvét alkalmából, de szakértőket kérdezett arról, hogy melyek azok a dolgok, amiket a vendégek szinte azonnal kiszúrnak, amikor belépnek az otthonunkba, és mire érdemes odafigyelni, ha csalogató, kellemes légkört akarunk teremteni.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A szagok

Ez kapásból egy érdekes terület, mert aki belép, azt rögtön valamilyen illatok, szagok fogadják. Ebből már kapásból keletkezhet egy első benyomás. Azért nehéz felkészülni erre, mert minket, akik ott lakunk, megtéveszthet az úgynevezett szagvakság. Hozzászoktunk, ott vagyunk benne, fel sem tűnik – de ha például több órára elmegyünk otthonról, hazaérve mi is szembesülhetünk az esetlegesen kellemetlen szagokkal, akár csak egy főzőcskézés utóéletével. Jó ötlet a vendégekre várva szellőztetni, esetleg bekapcsolni az aromadiffúzort, meggyújtani egy gyertyát.

A világítás

Belsőépítészek szerint ez is egy nagyon lényeges elem. A világosabb tér kellemesebb környezetet jelent sokaknak, jobban látjuk egymást, és könnyebben tájékozódnak a vendégek is a számukra amúgy ismeretlen terepen. Ezért érdemes lehet akár nagyobb fényerejű izzókat, akár több világítótestet bevetni. A függönyöket se feledjük elhúzni!

A rend(etlenség)

Itt persze nem arról van szó, hogy a hálószobánkban vagy a személyes tereinkben fognak vizsgálódni. De azokat az útvonalakat, előszobákat és folyosókat, ahol be- és kikísérjük őket, valamint a közös tereket, így például a nappalit, étkezőt nem árt kissé összekapni. Nemcsak azért, mert rólunk is sokat mond a környezetünk, hanem mert a vendégek is jobban érzik magukat, ha rend van.

A konyha és a mosdó

Oké, a konyhában nem feltétlenül lesz dolga a vendégnek, de a vécére, a fürdőszobába nagyobb eséllyel fog ellátogatni. Már csak az alapvető higiénia miatt is illik ezeket a helyiségeket kicsit tisztábbá varázsolni, hogy a kézmosónál ne vízkő, a vécében pedig mindenféle lerakódások fogadják. A tiszta törülközőről se feledkezzünk meg.

A növények

Ez mondjuk vendégvásártól függetlenül sem rossz tipp: a zöld vagy éppen virágzó növények feldobják a lakást, javítják a hangulatunkat. A beszélgetés beindításában is segíthetnek. De azért arra figyeljünk oda, hogy a kiszárított/kirohasztott növények nem ugyanazt a hatást érik el.

A bejárat

Itt most arra a helyiségre gondoljunk, ahová először belépünk. Itt sem árt, ha szanaszét rúgott cipők és papucsok fogadják a betérőt, és az előszobafalon is csinálhatunk helyet a vendégek kabátjainak. Nagy átalakításba nyilván ne a húsvét vagy a vendégség miatt kezdjünk, de ezeken a helyeken különösen sokat számít a jól átgondolt világítás, az ügyesen kiválasztott padló, valamint a kreatív falszín.

A bútorok

Ez nem olyan tétel, amin a vendégvárás miatt változtatni kell, hülyeség is lenne ilyen okból kidobálni bútorokat. Inkább arról van szó, hogy a belsőépítészek, lakberendezők szerint a vendégek figyelmét megragadják az érdekes darabok, különleges kombinációk.

Az üres falak

Sokak számára taszító lehet a sok üres falfelület, különösen, ha még a szín sem valami fantáziadús. Itt akár műalkotásokban vagy simán csak bekeretezett fotókban is lehet gondolkodni. A szakértők azt mondják, a nagyobb méretű daraboktól se féljünk. Egyébként a hobbinkhoz, érdeklődési körünkhöz passzoló dolgok sem tűnnek rossz ötletnek: egy falra akasztott gitár, bekeretezett sportereklye vagy filmplakát is dobhat az összképen. Közben a csupasz falak azt az érzetet keltik, mintha még be sem költöztünk volna igazán.

A zene

Az ízlésesen kiválasztott zenei aláfestés igazán jó hangulatot tud teremteni. Ha kimondottan tematikus partiról van szó, ahhoz illő lejátszási listát is összeállíthatunk, illetve a nyugodt, pihentető dallamok is jó választásnak számítanak. A lényeg, hogy ne legyen túl hangos és zavaró.

A hőmérséklet

Na, ez sem könnyű téma, hiszen mindenki mást szokott meg akár attól függően, hogy távfűtéses lakásban él, vagy magának állíthatja be a hőfokot, illetve hogy gázzal vagy fával fűt. Van, aki 20 Celsius-fok körül érzi jól magát, 22-23-nál már szakad róla a víz és kipirosodik, más 23 alatt inkább felvenne még egy pulóvert. Érdemes odafigyelni, hogy mindenki komfortosnak érezze a beállított hőmérsékletet, szükség esetén pedig nyissunk ablakot egy rövid időre, hogy pótoljuk az oxigént.

(forrás: HuffPost)

Videók

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Jármű

10 híresség, akik teljesen hétköznapi autókat használnak

Nem minden sztár igényli a luxusautókat, van, aki beéri egy teljesen átlagossal is.

Kép
Életmód

Így hat az egészségedre az olvasás - már pár oldal is sokat segít

Köztudott, hogy az olvasásnak vannak pozitív hatásai fizikai és lelki téren is, ehhez pedig kutatások alapján nem kell mást tenni, mint napi fél órát a könyveknek áldozni az időnkből.

Kép
Tech

3D-nyomtatott ujjakat kapott a férfi, aki még gyerekként szenvedett balesetet

A negyvenéves Mo Ali az Open Bionics segítségének köszönhetően képes újra használni a kezét.

Kép
Tech

Milyen szaga van a világűrnek?

Természetesen elég nehéz helyzetben lennénk lehúzott szkafanderrel a világűrben, azonban így is van pár lehetőségünk arra, hogy megállapítsuk, milyen szaga is lehet a kozmosznak.

Kép
Szórakozás

Bűnösnek vallotta magát a színarany vécét ellopó férfi

A Blenheim kastélyból vitték el Maurizio Cattelan szobrát, de az akcióval egyéb károkat is okoztak.

Kép
Stílus

Ezek voltak a Watches & Wonders legstílusosabb óraújdonságai

Látványos vagy technikai szempontból izgalmas órákból most sem volt hiány a genfi rendezvényen. Ebből válogattunk.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!