Unalmas a századik töltött tojás? Néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti lakomát

Unalmas a századik töltött tojás? Néhány tipp, hogy feldobjuk a húsvéti lakomát

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Szinte minden évben előkerülnek a klasszikusok: töltött tojás, tojáskrém, sonkás tekercs, kalács. Kedvelt húsvéti receptjeink ízletesek és kiadósak, így feltétlenül helyük van az ünnepi asztalon. Érdemes figyelembe venni azonban, hogy ezek kivétel nélkül megterhelik az emésztésünket.

Bár az ünnepi szezon hagyományosan nem az újításról szól, ha nyitottak vagyunk, akár új kedvenceket is avathatunk. Így a bevált receptek mellé egy-egy újdonság is az asztalra kerülhet, amelyet akár azok is fogyaszthatnak, akik valamilyen allergiával, ételérzékenységgel küzdenek. A Rama hasznos, az egészséget, a változatosságot és a hagyományokat egyszerre szem előtt tartó tippeket gyűjtött össze az idei húsvétra.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Minél színesebben

A tojás hosszú idő óta az újjászületés, a gazdagság szimbóluma, így elmaradhatatlan a húsvéti asztalról akár töltött formában, akár krémként tálalva. Ahhoz, hogy izgalmasabbá tegyük a klasszikusokat, nem kell nagy dologra gondolnunk: az ünnep során a színek egyébként is hangsúlyos szerepet kapnak, ráadásul ezekkel úgy csempészhetünk vitaminokat és rostokat ételeinkbe, hogy azokat akár a gyerekek is örömmel fogyasztják. A tojáskrémhez például mennyiségtől függően adhatunk néhány mokkáskanál kurkumát, melytől élénk sárga színt kap az étel, ráadásul a kurkuma elősegíti a gyomor számára egyébként megterhelő étel emésztését. Szervezetünk az ünnepi időszakok bőséges lakomái miatt jobban kitett a különböző gyulladásoknak, puffadásnak, a jótékony fűszerek beépítése előnyös: a gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert kurkuma mellett használhatunk például céklaport is, mellyel a vasbevitelt is pótoljuk. De a cékla levében akár zöldségeket, sőt, főtt tojást is pácolhatunk.

Céklás tojás
Céklás tojás

Krémek és saláták – használjuk a fantáziánkat

A mediterrán és közel-keleti konyháktól is szerezhetünk inspirációt, a zöldségkrémek, humuszok, ajvárok jól illenek a különböző húsokhoz, sonkákhoz. Ha valaki ragaszkodik a hagyományos receptekhez, mégis szeretne melléjük egy-két könnyedebb, új fogást, érdemes kipróbálni olyan zöldségeket, melyekről nem is gondolnánk, milyen finomak salátaként. Az egyik az antioxidánsokban gazdag cékla, melyet lereszelve, tormával, citromlével, fokhagymával, mustárral, almával, valamint köménnyel és valamilyen joghurttal összekeverve kiváló fogást kapunk.

Hasonlóan izgalmas lehet a padlizsánból és cukkiniből is elkészíthető hűsítő joghurtos saláta, melyhez a zöldségeket először érdemes kicsit meggrillezni. A tavasszal már frissen is kapható fűszernövényekkel se spóroljunk – ízletes, egészséges kence készíthető egy-egy kis csokor petrezselymet, kaprot, medvehagymát felaprítva és összekeverve néhány evőkanál puha margarinnal, valamint néhány csipet sóval és borssal. Ha olyan vegán, tojásmentes ételt készítünk, melyből hiányoljuk a tojásos ízt, adjunk hozzá egy-két csipet himalájai fekete sót, mely a benne található természetes anyagok miatt a tojás ízéhez hasonlít. A hamis tojáskrémhez vegyünk két bögre főtt csicseriborsót, majd keverjük hozzá kedvenc növényi joghurtunkat, mustárt, citromlevelet, fekete himalájai sót, és borsot.

Céklasaláta
Céklasaláta

Tekercsek, töltelékek

A különböző húsos, sajtos tekercsek is figyelmet érdemelnek. A bevált szénhidrátban gazdag töltelékek helyett vagy mellett, használjunk különböző gombákat, melyeket érdemes néhány teáskanál vajalternatíván néhány percet pirítani, hiszen így jön ki leginkább az ízük. A pirított gombához adjunk fokhagymát, reszelt répát, és máris tökéletes töltelékalapot kapunk, melyet akár kivájt burgonyákba, paradicsomba is tölthetünk. Tojás helyett kísérletezzünk különböző magvakkal, melyek segítik összefogni a tölteléket: áztassunk két evőkanál vízbe egy evőkanál lenmagot, majd várjunk néhány percet. A zselészerű, magos keverék gazdag fehérjeforrás, valamint jótékonyan olajokat is tartalmaz, amelynek emésztéssegítő hatása is ismert.

Sokak egyik kedvenc húsvéti fogása a sonkatekercs. A fogás egyik könnyedebb párja lehet a padlizsán- és cukkinitekercs is: szeleteljük fel a zöldségeket hosszában kb. fél centi széles szeletekre. Grillezzük vagy süssük serpenyőben őket egy-egy percig mindkét oldalon, majd hagyjuk kihűlni. Fűszerekből és egy kevés zsírszegény túróból készítsünk lágy tölteléket, majd helyezzünk belőle egy-egy evőkanállal a puha zöldségszalagokra. Tekerjük fel őket, és pihentessük hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.

Padlizsántekercs
Padlizsántekercs

Az édesség sem maradhat el

A frissen sült kalács konyhában terjengő édes illata valóban utánozhatatlan. Amennyiben kicsit túlvállaltuk magunkat, és a kalács elkezd kiszáradni, akkor se hagyjuk kárba veszni. Ha a kalács még az ünnep utolsó napján sem fogy el, szeleteljük apró kockákra, adjunk hozzá néhány darabka margarint, egy kevés növényi tejet, fahéjat, valamint reszelt almát. A keveréket tepsiben 15 perc alatt süssük addig, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Ha inkább a szeletes sütemények, torták hívei vagyunk, akkor is készíthetünk némi újdonságot a tartalmas, ízletes krémesek mellé. Remek választás lehet például a brownie, melyet akár babból vagy cukkiniből is elkészíthetünk. Bár elsőre szokatlannak tűnhet ez a párosítás, az ízük nem érződik az elkészült süteményben, viszont még szaftosabbá és puhábbá teszik a tésztát. Legyen szó akár apró változtatásokról, akár teljesen új fogásokról, az ünnep ízekben és színekben is gazdag lehet.

Kalács
Kalács

Videók

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Életmód

Így hat az egészségedre az olvasás - már pár oldal is sokat segít

Köztudott, hogy az olvasásnak vannak pozitív hatásai fizikai és lelki téren is, ehhez pedig kutatások alapján nem kell mást tenni, mint napi fél órát a könyveknek áldozni az időnkből.

Kép
Tech

3D-nyomtatott ujjakat kapott a férfi, aki még gyerekként szenvedett balesetet

A negyvenéves Mo Ali az Open Bionics segítségének köszönhetően képes újra használni a kezét.

Kép
Tech

Milyen szaga van a világűrnek?

Természetesen elég nehéz helyzetben lennénk lehúzott szkafanderrel a világűrben, azonban így is van pár lehetőségünk arra, hogy megállapítsuk, milyen szaga is lehet a kozmosznak.

Kép
Szórakozás

Bűnösnek vallotta magát a színarany vécét ellopó férfi

A Blenheim kastélyból vitték el Maurizio Cattelan szobrát, de az akcióval egyéb károkat is okoztak.

Kép
Stílus

Ezek voltak a Watches & Wonders legstílusosabb óraújdonságai

Látványos vagy technikai szempontból izgalmas órákból most sem volt hiány a genfi rendezvényen. Ebből válogattunk.

Kép
Életmód

Tavaszi megújulás, felfrissülés? Miért ne! 6 arcmaszk férfiaknak

Az arcápolás témaköre sosem tud kimenni a divatból, szóval most hoztunk is pár tuti arcmaszkot, ami megér egy próbát.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!