Így hatnak rád a különböző zenei műfajok

Zenét hallgató emberek
Forrás: Smile / Getty Images

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Kutatások sora bizonyítja a zenehallgatás jótékony hatásait, de egyáltalán nem mindegy, mit is hallgatunk!

Már az ókorban meg voltak győződve róla elődeink, hogy a zene gyógyító ereje nem csupán babona, hiszen fizikálisan és lelkileg is jótékony hatást gyakorol ránk. Köztudott, hogy a zenehallgatás boldogsághormont szabadít fel, javítja a memóriát, a koncentrációs képességet, és segít regenerálódni agyunk neuronhálózatának. Hallgatni kedvenc előadóinkat és közben énekelni nemcsak azért jó, mert javít a hangulatunkon, mivel a beszéd úgynevezett bal-, a zenehallgatás pedig jobb agyféltekés folyamat, ezzel összhangba hozzuk agyműködésünket, felerősödik cselekvőképességünk és tudatos gondolkodásunk. Segít megélni érzelmeinket, ezáltal csökkenti a stresszt, a szorongást, így megőrizhetjük mentális egészségünket is. Az internetnek hála ma már karnyújtásnyira kerültek a legkülönfélébb stílusok és irányzatok, ez pedig teret engedett az olyan kutatásoknak, amiben a különböző műfajok hatásait vizsgálták.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Klasszikus zene

Minden stílusról elmondható, hogy az egyéni ízlés nagy befolyásoló tényező, de általánosságban kijelenthető, hogy a klasszikus zene nyugtató hatással van ránk, segít elmélyülni, ezáltal gondolatainkba merülni. A kellemes dallamok segítenek érzelmeink szabályozásában, és kifejezetten csökkentik az agressziót.

Klasszikus zene
forrás: Getty Images

Popzene

Mindenki ismer egy számot, amit álmából felkeltve is el tud énekelni, annak ellenére, hogy nem feltétlenül képezi ízlése részét. Jellemző, hogy aktuális jókedvünk impulzusai hozzák elő bennünk a mindenki által ismert előadók slágereinek dúdolását. Kiváló közösségépítő ereje van, hiszen gondoljunk egy igazán görbe estét tartó társaságra! Jó eséllyel kerül elő a műfaj egyik mindenki által ismert darabja. Nem véletlen, hogy pszichológiai vizsgálatok alapján arra jutottak, hogy a popzene hallgatása csökkenti a kívülállóság érzését és a depressziót.

Rock/Metál

A zúzósabb zenéknek kiváló a stresszlevezető hatása, segítenek kordában tartani érzelmeinket, hála felszabadító hatásuknak. Az agressziónk kezelése mellett növelik a produktivitást, így segítenek a lustaság legyűrésében, valamint nagy az önbizalom-növelő hatásuk. Bár más megközelítésben, mint a klasszikus zene, de ugyanolyan kiváló a pszichikai stressz leküzdésére.

Popzene
forrás: Daly and Newton / Getty Images

Rap/Hiphop

A műfaj rajongóin megfigyelt kutatások alapján azt állapították meg, hogy hallgatása jó hatással van a motoros funkciókra, így például a mozgáskoordinációra, és nem utolsósorban a nyelvi képességeinket, kreativitásunkat is növeli. Néhány amerikai intézet opciónak látja a mentális betegségek kezelésére, a módszert pedig Hip Hop Therapy néven alkalmazzák.

És azt tudtad, hogy a zenének a sörhöz is köze van? Íme:

Olvasd el ezt is!

Ők pedig a legtöbb albumot eladott zenészek:

Galéria / 26 kép

Ez a 25 zenész adta el a legtöbb albumot

Megnézem a galériát

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Otthon

Közös fal hangszigetelése

A közös fal hangszigetelése azért jelenthet kihívást, mert általában nem a zajforrás keltőjét zavarja a zaj – pedig nyilván ott lenne a legpraktikusabb a szigetelés –, ráadásul a tökéletes kivitelezés sem könnyű.

Kép
Otthon

Ezzel a dohányzóasztallal Schumi talán még futamot is nyert

Egy Formula–1-es Ferrari V10-es motorjából készült a különleges asztal, állítólag Schumacher és Barrichello is használta.

Kép
Szórakozás

Ronaldo újra az élen, Messi csak harmadik – ők a legjobban kereső sportolók

A szaúdi szerződés és a személyes szponzorációk nagyon jól hoznak Cristiano Ronaldónak, de a második helyen már nem focista áll.

Kép
Szórakozás

Opera-énekesnő és kém egy személyben: Margery Booth története

A bátor nő többször az életét kockáztatta, hogy információkkal szolgáljon Angliának.

Kép
Szórakozás

A Szabadítsátok ki Willyt! bálnájának igaz története

Keiko élete kevésbé alakult boldogan, mint ahogy azt a film után elképzeltük.

Kép
Szórakozás

Évszázadok után derülhetett fény a Mona Lisa titkára

A világ talán legismertebb festménye egyben az egyik legrejtélyesebb is, hiszen sem azt nem tudni, kit ábrázol, sem azt, mit látunk a háttérben.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!