Hová tűnt Damon Hill? Talán a Cobrájával autózott

Damon Hill Cobrája
Forrás: Bonhams

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A Formula–1 korábbi világbajnoka 2001-ben vette ezt a különleges AC Cobrát, amelyet hétvégén Goodwoodban árvereznek el.

Damon Hill a kilencvenes évek kiváló versenyzője volt, a kétszeres világbajnok Graham Hill fiaként 1996-ban ő maga is bajnok tudott lenni. Ezzel ők voltak az első apa-fia páros, akiknek ez megadatott, később Keke és Nico Rosberg csatlakozott hozzájuk. Mégis, neve hallatán Magyarországon a legtöbbeknek Palik László F1-kommentátor híres mondata cseng a fülébe: „Hová tűnt Damon Hill?” Ez az 1997-es Magyar Nagydíjon hangzott el, amikor Hill, aki a harmatgyenge Arrowszal addig vezette a versenyt, egy műszaki hiba miatt lecsúszott a második helyre.

Hill végül 1999-ben, a Jordan pilótájaként vonult vissza, de nem szakadt el teljesen a motorsporttól. A Goodwood Festival of Speeden többször láthatta a közönség, és szakkommentátorként, szakíróként is a Formula–1 közelében maradt. Persze a gyors autókat sem engedte el végleg, két évvel visszavonulása után 2001-ben például megvette az itt látható AC Cobrát. Kifejezetten ritka példányról, a Carbon Road Series (CRS) egyik darabjáról van szó, teljes egészében szénszálas karosszériával. Ebből a változatból csupán 37 készült, a sorszám szerint ez a harmincnegyedik.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Cobra motortér
forrás: Bonhams
A Ford-féle V8-asnak gyönyörű a hangja, és bár a 228 lóerő öt literből nem egy nagy dolog, azért a könnyű kasznit nagyszerűen viszi

Az autóba az akkori Mustangban is dolgozó ötliteres V8-as került, ami 228 lóerőt tudott. A mintegy 1050 kilós kasznit olyan könnyedén mozgatta, hogy sokkal erősebbnek is érződött. Ennél is jóval dinamikusabb volt azonban a Superblowernek keresztelt, 324 lóerős, kompresszoros és alukasznis kivitel – Hill beérte a gyengébbel. A Ford V8-ashoz ötfokozatú Tremec kézi váltó társult, természetesen hátsókerékhajtással.

A bajnok nemcsak nézegette saját CRS Cobráját, hanem tényleg használta is, bár azt nem tudni, végül ő maga mennyit tekert bele az egyébként igen szerény 15 ezer mérföldből (alig 25 ezer kilométer). Később aztán megvált tőle, de jelenlegi gazdája már régóta, 2007-től őrizgeti. Jövő májusig még a vizsgája is érvényes, úgyhogy sok dolga nem lesz vele a leendő vevőnek.

Cobra hátulról
forrás: Bonhams
Két kipufogóvég - onnan jön a csodás hang

A Bonhams aukciósház ezen a héten pénteken, a Goodwood Festival of Speed keretein belül árverezi el a Cobrát, reményeik szerint úgy 80-100 ezer font folyhat be érte. Ez valahol 35-45 millió forint körül lehet majd átszámolva, ha bejönnek a számításaik.

Addig is, nézd meg jobban Hill egykori Cobráját galériánkban:

Galéria / 11 kép

Damon Hill egykori AC Cobrája

Megnézem a galériát

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Szórakozás

8 film, amiben az intim jeleneteket nem csak eljátszották, tényleg valósak voltak

Robert Pattinson egyik filmjében nem színlelte az intim jelenetet, egy interjúban elárulta, hogy valójában is megtörtént! Ezekben a filmekben a színészek tényleg szeretkeztek...

Kép
Jármű

7 dolog, amit érdemes megnézetni tavasszal az autódon

Az alapvető karbantartásokon kívül ilyenkor érdemes a klímát is ellenőriztetni, hogy a nagy melegben már minden rendben legyen. De van itt más is.

Kép
Életmód

Súlyos gondokat is jelezhet az éjszakai izzadás

De nem kell azonnal megijedni, lehet, hogy csak a szokásainkon kell finomhangolni.

Kép
Jármű

Eladó Lauda sisakja, amelyben súlyos balesetet szenvedett

Az 1976-os Formula–1-szezon Niki Lauda és James Hunt csatájáról emlékezetes. Na meg arról a balesetről, amelyben Lauda durván megégett.

Kép
Életmód

Egészséges alternatívák: mire cseréljük a feldolgozott élelmiszereket?

Az egészségünkre káros hatással lehetnek a feldolgozott élelmiszerek, de szerencsére számos egészséges alternatíva létezik.

Kép
Szórakozás

Mekkora az univerzum legnagyobb ismert csillaga?

A Napunk hozzá képest csupán egy porszem.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!