A híres Guy Savoy séf étterme is vesztett egy csillagot

Guy Savoy
Forrás: Bertrand Rindoff Petroff / Getty Images

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A friss francia Michelin Guide szerint csak egyetlen hely került be a háromcsillagosok közé.

Megjelent a 2023-as franciaországi Michelin Guide, és néhány meglepetést is találunk benne. Két, eddig háromcsillagos étterem is elvesztett egy-egy csillagot, de összesen huszonöt konyhát soroltak eggyel visszább a kritikusok. A legismertebb név a listán Guy Savoyé, akinek párizsi étterme még 2002-ben érdemelte ki a legmagasabb szintű elismerést, és azóta folyamatosan meg is őrizte, egészen mostanáig. Viszont immár csak a kétcsillagosak között említhetjük – na, nem mintha ez nem jelentene kiemelkedő minőséget.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A másik, hasonló cipőben járó séf Christopher Coutanceau, ugyanis az ő nevével fémjelzett La Rochelle-t is megfosztották a harmadik csillagtól. Igaz, nekik nem is jutott ki ez a rang olyan sokáig, mint Savoynak, hiszen 2020-ban ítélték oda nekik ezt a bizonyos harmadikat. Összesen egyébként huszonöt étterem bukott el legalább egy csillagot a korábbi értékeléséhez képest. Ezzel szemben negyvennégyen örülhettek, hiszen vagy első Michelin-csillagjukat kapták meg, vagy eggyel többet mondhatnak magukénak, mint tavaly.

Christopher Coutanceau és kollégái ünnepelnek
forrás: Christian Böhmer / picture alliance / Getty Images
Christopher Coutanceau és kollégái ünnepelnek a 2020-as Michelin Guide megjelenése után

Az egyetlen új háromcsillagos konyha a La Marine lett, náluk az óceánközpontú konyhát emelték ki, állítólag nagyon jól és kreatívan használják fel a tenger gyümölcseit, valamint az ehető tengeri és parti növényeket. Párolt makrélájuk céklával és petrezselyemhabbal, illetve a ropogós hajdinadesszert karamellhabbal és kandírozott citrusokkal, tengeristaláta-sorbet-val különösen elnyerte a zsűri tetszését. A Noirmoutier-szigeten található étterem séfje Alexandre Couillon.

Érdekesség, hogy a Michelin Guide nemzetközi igazgatója, Gwendal Poullennec idén először személyesen utazott el Savoyhoz és Coutanceau-hoz is, hogy a lista nyilvánosságra hozatala előtt tájékoztassa őket a harmadik csillag elvesztéséről, valamint annak hátteréről, okairól. Ennek azért érezte szükségét, mert a szervezet tisztában van vele, mekkora nyomás nehezedik a séfekre, és milyen lelki sérüléseket okozhat a veszteség. Az elmúlt húsz évben két Michelin-csillagos séf is öngyilkosságot követett el: Bernard Loiseau 2003-ban tette ezt, miután a Gault Millau étteremkalauz leminősítette a konyháját, és arról is pletykáltak, a Michelin Guide is megteszi ezt. Benoît Violier 2016-ban vetett véget önkezével életének, noha az ő éttermét nem sokkal korábban választották meg a világ legjobbjává. Esetében eladósodás vezetett a tragédiához. Nemrégiben ráadásul többen is önként adták vissza csillagjukat, hogy ne kelljen szorongniuk az elvesztés miatt.

Mindenesetre a Michelin-csillagok igen rangos elismerésnek számítanak a gasztronómia világában, Franciaországban összesen 630 étteremnek van legalább egy. Magyarországon két csillaggal a budapesti Stand, valamint a tatai Platán Gourmet büszkélkedhet, eggyel a fővárosi Babel, a Borkonyha, a Costes, az Essencia, a Rumour és a Salt mellett az esztergomi 42. A hazai lista tavaly ősszel jelent meg.

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Videók

Kép
Jármű

Lehet takarékos, ami ekkora? – Teszt: Honda CR-V e:HEV AWD Advance

A Honda szinte mindent belecsomagolt a CR-V-be, amire manapság a legtöbb autóvásárló vágyhat: itt egy jó nagy SUV vagány formatervvel, kényelmes belsővel, hibridhajtással. De mit tud a valóságban, és mennyire lehet takarékos egy kis villannyal megtámogatva egy 1,8 tonnás óriás?

Kép
Életmód

Két éve vonaton él a 17 éves német srác

A fiatal Lasse Stolley szoftverfejlesztőként dolgozik, de így mindig oda megy, ahová éppen kedve van.

Kép
Életmód

Lehet, hogy mindig is rosszul zuhanyoztál?

A tisztálkodás legjobb módja mindig a legegyszerűbb, a szakember szerint kár is kísérletezni.

Kép
Tech

Jön a svájci bicska, amiből hiányzik a kés

A Victorinox érdekes lépésre szánta el magát, de azért nem kell félni, maradnak a hagyományosabb változatok is.

Kép
Szórakozás

Amikor a csodalámpa nem mese: milliókat nyert egy pár

Egy kincskereső játékba szálltak be, amelynek végén rá is találtak a hatalmas nyereménnyel járó lámpásra.

Kép
Szórakozás

10 párharc a fociban, ami túlmutat a puszta rivalizáláson

Már hetekkel a meccs előtt izzik a levegő a csapatok háza táján

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!