A híres Guy Savoy séf étterme is vesztett egy csillagot

Guy Savoy
Forrás: Bertrand Rindoff Petroff / Getty Images

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

A friss francia Michelin Guide szerint csak egyetlen hely került be a háromcsillagosok közé.

Megjelent a 2023-as franciaországi Michelin Guide, és néhány meglepetést is találunk benne. Két, eddig háromcsillagos étterem is elvesztett egy-egy csillagot, de összesen huszonöt konyhát soroltak eggyel visszább a kritikusok. A legismertebb név a listán Guy Savoyé, akinek párizsi étterme még 2002-ben érdemelte ki a legmagasabb szintű elismerést, és azóta folyamatosan meg is őrizte, egészen mostanáig. Viszont immár csak a kétcsillagosak között említhetjük – na, nem mintha ez nem jelentene kiemelkedő minőséget.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A másik, hasonló cipőben járó séf Christopher Coutanceau, ugyanis az ő nevével fémjelzett La Rochelle-t is megfosztották a harmadik csillagtól. Igaz, nekik nem is jutott ki ez a rang olyan sokáig, mint Savoynak, hiszen 2020-ban ítélték oda nekik ezt a bizonyos harmadikat. Összesen egyébként huszonöt étterem bukott el legalább egy csillagot a korábbi értékeléséhez képest. Ezzel szemben negyvennégyen örülhettek, hiszen vagy első Michelin-csillagjukat kapták meg, vagy eggyel többet mondhatnak magukénak, mint tavaly.

Christopher Coutanceau és kollégái ünnepelnek
forrás: Christian Böhmer / picture alliance / Getty Images
Christopher Coutanceau és kollégái ünnepelnek a 2020-as Michelin Guide megjelenése után

Az egyetlen új háromcsillagos konyha a La Marine lett, náluk az óceánközpontú konyhát emelték ki, állítólag nagyon jól és kreatívan használják fel a tenger gyümölcseit, valamint az ehető tengeri és parti növényeket. Párolt makrélájuk céklával és petrezselyemhabbal, illetve a ropogós hajdinadesszert karamellhabbal és kandírozott citrusokkal, tengeristaláta-sorbet-val különösen elnyerte a zsűri tetszését. A Noirmoutier-szigeten található étterem séfje Alexandre Couillon.

Érdekesség, hogy a Michelin Guide nemzetközi igazgatója, Gwendal Poullennec idén először személyesen utazott el Savoyhoz és Coutanceau-hoz is, hogy a lista nyilvánosságra hozatala előtt tájékoztassa őket a harmadik csillag elvesztéséről, valamint annak hátteréről, okairól. Ennek azért érezte szükségét, mert a szervezet tisztában van vele, mekkora nyomás nehezedik a séfekre, és milyen lelki sérüléseket okozhat a veszteség. Az elmúlt húsz évben két Michelin-csillagos séf is öngyilkosságot követett el: Bernard Loiseau 2003-ban tette ezt, miután a Gault Millau étteremkalauz leminősítette a konyháját, és arról is pletykáltak, a Michelin Guide is megteszi ezt. Benoît Violier 2016-ban vetett véget önkezével életének, noha az ő éttermét nem sokkal korábban választották meg a világ legjobbjává. Esetében eladósodás vezetett a tragédiához. Nemrégiben ráadásul többen is önként adták vissza csillagjukat, hogy ne kelljen szorongniuk az elvesztés miatt.

Mindenesetre a Michelin-csillagok igen rangos elismerésnek számítanak a gasztronómia világában, Franciaországban összesen 630 étteremnek van legalább egy. Magyarországon két csillaggal a budapesti Stand, valamint a tatai Platán Gourmet büszkélkedhet, eggyel a fővárosi Babel, a Borkonyha, a Costes, az Essencia, a Rumour és a Salt mellett az esztergomi 42. A hazai lista tavaly ősszel jelent meg.

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

Olyan magasra jutott ez a Porsche, ahol még nem járt autó

Egyetlen szárazföldi jármű sem mászott még fel olyan magasra, mint ez a módosított Porsche 911, ráadásul nem is Dakarról van szó.

Kép
Szórakozás

Günzer Tamás lett az Év Bortermelője Magyarországon

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményért ítélik oda.

Kép
Szórakozás

Soha nem volt ilyen drága az arany

Megdőlt a 2020-as csúcs, és további drágulás várható.

Kép
Jármű

Filléres építés méregdrágán: Deus W650

A kultikus Deus egyik korai építését árverezte el a Bonhams aukciós ház.

Kép
Stílus

Három egészen elképesztő új Breitling

Az autós vonatkozású Top Time sorozatba érkezett három tourbillonos modell.

Kép
Szórakozás

Ismét betalált Szoboszlai a Liverpoolban

Küzdelmes mérkőzést nyert meg a Liverpool, a magyar középpályás a 94. percben lőtt a hálóba.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!