Mikroműanyag: mindenhol ott van, és nagy károkat okoz

Mikroműanyag: mindenhol ott van, és nagy károkat okoz

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Április 22. A Föld napja. Persze jó lenne, ha nem csupán ezen az egyetlenegy napon figyelnénk oda a környezeti problémákra.

A légszennyezés, az erdőirtás és a vizeinkkel való bánásmód egyaránt komoly fenyegetést jelentenek a Föld ökoszisztémájára és az emberi egészségre. Az 54 évvel ezelőtt az Egyesült Államokból indul mozgalom eredeti célja, hogy az embereket környezettudatos viselkedésre, a nemzetek kormányait pedig tudatos intézkedésre ösztönözzék.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Kép

A fenntarthatóság és a környezetvédelem területén az egyik kiemelt téma napjainkban a mikroműanyagok kérdése. Évente több millió tonna mikroműanyag kerül ki a környezetbe, amelyek több forrásból származnak, beleértve a műanyag palackokat, szatyrokat, ruházatot és sok egyéb mást is. Az eldobható műanyag tárgyak és a bolygónkon évente közel 500 milliárd PET-palack lebomlásából származó mikroszkopikus műanyagrészecskék nagyon sok környezeti és egészségügyi problémát okozhatnak, amiről nem lehet eleget és elég gyakran beszélni.

Bár a műanyaghulladékok teljes lebomlása, megsemmisülése sokáig, akár több száz évig is tart, a káros hatás hamarabb bekövetkezik. A PET-palackok és más műanyag tárgyak napfény, hő és mechanikai hatások nyomán apró darabkákra esnek szét, amelyek mérete 5 milliméter alatt van, ezek a mikroműanyag részecskék pedig könnyen bejuthatnak a környezetbe és az élőlényekbe. Becslések szerint az óceánokban jelenleg több mint 5 trillió darab műanyagrészecske található, és ez a mennyiség folyamatosan növekszik. Vízi élőlények, halak, rákok gyakran tévesen táplálkoznak planktonok helyett ezekkel a tengerekbe, óceánokba kerülő lebomlott részecskékkel. Az élelemláncban pedig egyszerűen továbbterjedhet ez a káros összetevő, hiszen tengeri alapanyagokat, ételeket fogyasztva az emberi táplálékba is továbbkerülhetnek a mikroműanyagok.

Kép

A mikroműanyagok képesek elnyelni és hordozni olyan káros anyagokat, mint például a nehézfémek és a mérgező vegyületek. Ezek felszívódhatnak a szervezetbe, ezáltal különféle egészségügyi problémákat okozhatnak, például hormonális zavarokat, daganatos megbetegedéseket, vagy akár fejlődési rendellenességeket. Kutatások kimutatták, hogy a természet és a víz körforgása okán a mikroműanyagok jelen vannak az ivóvízben is. Ez azt jelenti, hogy még az ivóvíz fogyasztása során is bekerülhetnek a szervezetünkbe.

Ha most azt gondolnánk, hogy nem baj, majd iszunk palackos ásványvizet, akkor sem vagyunk jobb helyzetben. A BWT Hungária értesülései szerint egy New York-i egyetemi kutatás 259-féle ásványvizes palackot vizsgált meg, a legkülönbözőbb gyártóktól és régiókból. Megdöbbentő eredmény született: átlagosan 325 műanyag részecskét találtak literenként. Tehát már a palack belsejében elindul az a lebomlás, amely az ökociklusban később is károkat okoz. Így viszont olyan vizet szennyez, amely műanyag csomagolás nélkül is eljuthatna a fogyasztóhoz. Erre van elérhető megoldás, otthonunkban egy egyszerű víztisztító berendezéssel szabadulhatunk meg annak esélyétől, hogy káros anyagokat viszünk be az ivóvízzel a szervezetünkbe.

A Föld napja egy remek alkalom arra, hogy átgondoljuk, mi magunk tudunk-e lépéseket tenni a fenntartható, műanyagmentes, sőt mikroműanyag-mentes élet felé.

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Életmód

Szakmák, amik eltűntek a modern kor beköszöntével

Felelevenítünk néhányat a régmúlt mesterségeiből, amik nem állták ki az idő próbáját.

Kép
Jármű

Látványos koncepcióautót mutatott az AMG Monacóban

A Formula–1-es versenyhétvégéhez kapcsolták a Mythos PureSpeed sportautót, amely érdekes megoldásokat vonultat fel.

Kép
Szórakozás

Közeleg a napfogyatkozás 25 éves évfordulója - de mikor lesz a következő?

Az egész ország az eget kémlelte negyed évszázaddal ezelőtt.

Kép
Szórakozás

Mint egy gyerekszínészt, úgy kezelték balesete után Jeremy Rennert

A Marvel-moziverzum sztárja felidézte, milyen érzés volt visszatérni a munkába.

Kép
Szórakozás
Kép
Szórakozás

"Ezt a hajót egyfelé húzzuk" - interjú a Dante alapítóival, Gulyás Hermann Sándorral és Jászberényi Gáborral

Úgy állnak a kamera előtt, mint a profi modellek. Könnyű nekik, hiszen színészek! – jut eszünkbe Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor fotóit nézve. De vajon tényleg könnyű nekik?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!