Így főzd tökéletesre a tojást!

Főtt tojások
Forrás: Rasa Kasparaviciene / Unsplash

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Mindenki másképp szereti: teljesen lágyan, vagy folyós sárgájával, esetleg jó keményen? Így érdemes megfőzni.

Húsvétkor a legtöbb családnál kerül az asztalra valamilyen tojás – jellemzően főtt. Az viszont, hogy pontosan milyen, többnyire ízlés kérdése, mert ahogyan a tükörtojásnál vagy a rántottánál, úgy a főtt tojásnál is nagyon sokféle állagot lehet elérni, és természetesen mindenki másképpen szereti. Most abban próbálunk segíteni, hogy az állag valóban csak az ízlésünktől függjön, ne a szerencsétől.

Először is nagyon fontos, hogy milyen hőmérsékletű tojással dolgozunk. Nagyon sokan hűtőben tartják, mások szerint nem muszáj betenni – ez gyakori vitatéma. Ez persze függ attól is, hogy mosott, fertőtlenített tojást vásárolunk vagy sem, de a legegyszerűbb azt a gyakorlatot követni, hogy a boltban hűtőből kivett tojást otthon is hűtsük, ami pedig addig sem volt hűtve, azt otthon sem muszáj. A főzést legjobb szobahőmérsékletűvel kezdeni, mert a túl hideg héja szétrepedhet. Ha a hűtőből vesszük ki, segíthetünk annyival, hogy langyos, kézmeleg vízben megmossuk.

A bő, forrásban lévő vízbe csipetnyi sót és egy kevés ecetet is érdemes tenni – utóbbi elvileg a pucolást is megkönnyíti majd. Amikor lobog a víz, akkor óvatosan kézzel, vagy esetleg kanállal is beleengedhetjük a tojásokat. És ekkor jön a lényeg: hogy meddig kell a vízben hagyni?

Na, ez az, ami az időtől függ. Négy perc körül még szó szerint lágy tojást kapunk, aminek a megpucolásával nem is érdemes próbálkozni, fogyaszthatjuk pohárba állítva, közvetlenül a héjából kikanalazva, esetleg csíkokra vágott kenyérrel mártogatva, de kikaparhatjuk tányérra is. Hét perc körül érjük el azt az állagot, amikor a fehérje már megszilárdult, a sárgája pedig krémes, részben folyós. Ha kemény tojást akarunk, főzzük kereken tíz percig, addigra teljesen átfő. De tizenkettőnél tovább már nem ajánlott – kábé ekkor lesz szürkés-zöldes a sárgája kívülről.

És ha már kivettük a vízből, még egy nagyon fontos lépés: rögtön tegyük hideg, akár jéghideg vízbe. Ha ezt kihagyjuk, és arra várunk, hogy magától kihűljön annyira, hogy már kézzel meg tudjuk fogni a pucoláshoz, akkor bizony nem a várt állagot kapjuk. Ugyanis miközben hűl, még tovább fő a tojás, tehát a jó krémesből mégiscsak kemény végeredmény sül ki. Izé, fő ki.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Jármű

10 híresség, akik teljesen hétköznapi autókat használnak

Nem minden sztár igényli a luxusautókat, van, aki beéri egy teljesen átlagossal is.

Kép
Életmód

Így hat az egészségedre az olvasás - már pár oldal is sokat segít

Köztudott, hogy az olvasásnak vannak pozitív hatásai fizikai és lelki téren is, ehhez pedig kutatások alapján nem kell mást tenni, mint napi fél órát a könyveknek áldozni az időnkből.

Kép
Tech

3D-nyomtatott ujjakat kapott a férfi, aki még gyerekként szenvedett balesetet

A negyvenéves Mo Ali az Open Bionics segítségének köszönhetően képes újra használni a kezét.

Kép
Tech

Milyen szaga van a világűrnek?

Természetesen elég nehéz helyzetben lennénk lehúzott szkafanderrel a világűrben, azonban így is van pár lehetőségünk arra, hogy megállapítsuk, milyen szaga is lehet a kozmosznak.

Kép
Szórakozás

Bűnösnek vallotta magát a színarany vécét ellopó férfi

A Blenheim kastélyból vitték el Maurizio Cattelan szobrát, de az akcióval egyéb károkat is okoztak.

Kép
Stílus

Ezek voltak a Watches & Wonders legstílusosabb óraújdonságai

Látványos vagy technikai szempontból izgalmas órákból most sem volt hiány a genfi rendezvényen. Ebből válogattunk.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!