Top 10: a legizgalmasabb nyári átigazolások a futballvilágban

Top 10: a legizgalmasabb nyári átigazolások a futballvilágban
Forrás: Matt McNulty / Getty Images; Guillermo Martinez / SOPA Images / LightRocket / Getty Images; Pedro Salado / Quality Sport Images / Getty Images; Simon Bruty / Anychance / Getty Images

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Harry Kane szappanoperájától Szoboszlai Dominik nagy lehetőségéig: ezek a transzferek hoztak lázba leginkább idén nyáron.

Igen nagy volt a forgalom az átigazolási piacon idén nyáron is, de a megszokottól eltérően ezúttal nem elsősorban az európai topcsapatok új szerzeményeivel voltak tele a sporthírek. Leginkább azt találgatta mindenki, melyik klasszist tudják elcsábítani a szaúdiak, és mennyit kell kicsengetniük, ha nemcsak levezetni vágyó, korosodó sztárokat akarnak megszerezni.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A szaúdi pénzözönről itt írtunk:

Olvasd el ezt is!

1. Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Liverpool)

Időrendben is az elsők között köttetett meg az üzlet, de nem csupán ezért tettem a lista elejére. Szoboszlai Dominik átigazolása a Liverpoolba minden hazai focirajongó szívének kedves, és már azt is láthattuk, hogy a válogatott csapatkapitányának igen gyorsan sikerült felvennie a Premier League ritmusát, az első néhány forduló alapján simán csapata legjobbjai közt említhetjük, első gólja is megvan – mit megvan, igazából parádés volt. Amellett, hogy jól cselez és pontosan passzol, valamint lő, munkabírására sem lehet panasz, végigrobotolja a meccseket, és arra is nagy szükség volt, hogy a védekezésből kivegye a részét. A jelek szerint Jürgen Klopp nagyon bízik benne, márpedig a folyamatos játéklehetőség által még tovább fejlődhet.

Szoboszlai első gólját lövi
forrás: Matt McNulty / Getty Images
Szoboszlai első gólját lövi a Liverpoolban

Szoboszlai menedzserével is interjúztunk nemrég:

2. Harry Kane (Tottenham Hotspur – Bayern München)

A nyár talán legfordulatosabb üzlete volt az övé, igazi szappanoperát követhettünk, nagyrészt a Tottenham elnökének, Daniel Levynek köszönhetően. Amikor a Bayern licitált, mindig egy picivel feljebb vitte az árat, és amikor a németek már a végső (állítólag 100 millió eurót plusz bónuszokat tartalmazó) ajánlatukkal megugrották a lécet, még képes volt a reptérről visszahívni Kane-t. Az angol válogatott gólrekordere első négy meccsén három találatot és egy gólpasszt jegyez. Feladata nem kisebb, mint pótolni Robert Lewandowskit, aki már tavaly is a Barcelonában játszott, de a helyét nem igazán tudta átvenni senki.

3. Jude Bellingham (Borussia Dortmund – Real Madrid)

Szintén százmilliós nagyságrendű igazolás, és úgy fest, rá is szolgál erre a vételárra: négy meccsen öt gól és egy gólpassz a mérlege. Előtte csak Cristiano Ronaldo tudott első négy mérkőzésén eredményes lenni a Real Madridban. A Bundesligánál talán kevésbé fizikális, inkább játékos La Liga feküdhet neki, a szurkolók már most imádják, és ő is úgy viselkedik a pályán, mintha mindig is a Realban szerepelt volna. Közben pedig csupán húszéves, vagyis érdemes odafigyelni, mert lehet, új klubikon van születőben.

Jude Bellingham
forrás: Guillermo Martinez / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Jude Bellingham villámrajtot vett Madridban

5. Josko Gvardiol (RB Leipzig – Manchester City)

Az RB Leipzig igen komoly kiárusítást tartott a nyáron, sok kulcsembert veszítettek. Okosan felépített utánpótlás-rendszerüknek köszönhetően ezen talán át tudnak majd lendülni, mindenesetre az egyik legértékesebb veszteség a horvát védő, Josko Gvardiol. Az Aranylabda 30 jelöltje közt is ott van, ráadásul minden idők legdrágább hátvédje. Az amúgy sem gyenge, tavaly Bajnokok Ligáját nyerő Manchester City hátsó alakzatát teheti még stabilabbá, és mindössze 21 éves, hihetetlen távlatok állnak előtte.

6. Ilkay Gündogan (Manchester City – Barcelona)

Gündogannal nagyon nagyot nyert a Barcelona, a német az egyik legfontosabb láncszeme, ráadásul csapatkapitánya volt a Manchester Citynek. Nemcsak névleg volt lényeges szerepe, hanem tényleg a hátára tudta kapni a gárdát, ha arra volt szükség, a bajnoki hajrában kiváltképp sokat köszönhettek neki. Régi álmát teljesítette be azzal, hogy a Barcelonához írt alá, és esetében tényleg hihető, hogy a szerelem motiválta, napjaink legerősebb klubját hagyta el. Nagyon érdekes lesz megfigyelni, mit tud hozzátenni a Barca játékához hosszabb távon.

Ilkay Gündogan
forrás: Pedro Salado / Quality Sport Images / Getty Images
Ilkay Gündogan a Barcelona mezében

A Manchester City sikereit itt dolgoztuk fel:

Olvasd el ezt is!

7. André Onana (Internazionale – Manchester United)

Kissé talán meglepő váltás, a kameruni kapus BL-döntőt játszott – és vesztett – az Interrel, ahol mindössze egyetlen szezont húzott le. Máris a váltás mellett döntött, ilyenkor pedig elég furán hangzanak azok az érzelmes szavak, amikkel búcsúzott, hozzátéve, hogy a Manchester United olyan lehetőség számára, amit nem hagyhatott ki. Azt meg kell hagyni, hogy a Premier League jelenleg tényleg jóval a Serie A fölé magasodik, a Man Utd pedig bár látott már szebb napokat, Erik ten Hag kezei alatt benne van a pakliban a felemelkedés. Onana személye korszakváltást jelez, elődje, David De Gea tizenkét évet húzott le a klubnál. Az egyik felkészülési meccsen Onana félpályás gólt kapott, valószínűleg nem az lesz manchesteri pályafutása legkedvesebb emléke.

8. Sandro Tonali (AC Milan – Newcastle United)

A szaúdi pénzzel kitömött Newcastle United nem igazolgat fejetlenül és kapkodva. Ha viszont valakit akarnak, akkor nagyra nyílik a tárca, Sandro Tonaliért 70 millió euró körüli összeget fizettek, ezzel minden idők legdrágább olasz játékosává tették. Sokoldalú futballista, aki leginkább szűrőként, de adott esetben mélységi irányítóként, a támadásépítésben is fontos szerepet kap. Nem kellett sokat várni első angliai góljára. Nagyon vegyes, hogy az olaszoknak mennyire fekszik ez a bajnokság, vannak pozitív és negatív példák is, Tonali jó eséllyel előbbiek táborát erősíti majd.

Sandro Tonali
forrás: Ian MacNicol / Getty Images
Sandro Tonali a Liverpool elleni bajnokin

9. Declan Rice (West Ham United – Arsenal)

Az egyik legnagyobb rivális, a Manchester United ellen a 96. percben gólt szerezni, ráadásul 1-1-es állásnál, egészen kivételes érzés lehet. Új igazolásként meg aztán leírhatatlan. A 117 millió euróért (plusz bónuszok) megkaparintott Rice-nak ez a negyedik találkozóján sikerült. Azt várják tőle, hogy hozzáadja azt a pluszt, ami például tavaly is hiányzott az Arsenal repertoárjából a bajnoki címért folyó harcban. Ehhez mérten amúgy az említett összeg klubrekordot jelent, de összességében is a valaha volt nyolcadik legdrágább labdarúgó lett.

9. Rasmus Højlund (Atalanta – Manchester United)

Talán a lista legnagyobb lutrija a tehetséges, húszéves dán támadó. Csupán egyetlen topligás szezonja van eddigi karrierje során, az olasz Atalantánál 32 meccsen 9 gólt jegyzett. Nyolc válogatott találkozón hat találat nem hangzik rosszul, tavasszal a finnek ellen mesterhármast lőtt. Benne van a pakliban, hogy ő lesz a következő skandináv világklasszis, Erling Haaland méltó kihívója Manchester másik feléből, de az is, hogy 75 millió eurós buktát könyvelhetnek el. Egyelőre annyira keveset játszott ilyen magas szinten, hogy nehéz okosnak lenni.

10. Lionel Messi (Paris Saint-Germain – Inter Miami)

Szaúdiakat nem pakoltam a listára, az amerikai ligában játszó Messit meg igen? Akkor most megőrültem? Elvileg nem. Elég megnézni egymás után egy-egy meccset a két bajnokságból, és tisztán láthatjuk, mekkora a különbség. Korábban több nagy sztár is ment már levezetni az MLS-be, Messi viszont hétszeres aranylabdásként és regnáló világbajnokként tette ezt, megérkezve pedig nemcsak az érdeklődést – és a jegyárakat – nyomta az egekbe, hanem a gólgyártást is beindította. Vezérletével az Inter Miami megnyerte a Ligák Kupáját, ez a klub rövid történetének első trófeája.

Lionel Messi
forrás: Simon Bruty / Anychance / Getty Images
Lionel Messi varázsol Amerikában

+1. Sergio Ramos (Paris Saint-Germain – Sevilla)

Ramos a Sevillában kezdte, a Real Madridban lett a világ egyik legjobb védője. Világ- és kétszeres Európa-bajnok, spanyol válogatottsági rekorder, hosszú pályafutása során nagyjából mindent megnyert, amit lehetett. Mostani visszatérésének nem az a lényege, hogy vajon mit ér majd el második sevillai korszakában. Sokkal inkább a futball romantikájáról szól mindez. Őt is hívták a szaúdiak, szóba hozták a Messi-féle Inter Miamival, még talán Párizsban is maradhatott volna. De azt mondta, nem a pénz mozgatja, vannak bizonyos értékek, amikben hisz, ezért akart inkább hazatérni. Más kérdés, hogy azért nem egy klasszikus tündérmese ez, az ultrák kifejezetten tiltakoztak ellene, nem feledve, hogyan ünnepelt, milyen gesztusokat tett ellenük még a Real játékosaként.

Videók

Kép
Szórakozás

Szoboszlai-menü: jön a Domi Meal a Mekiben

A magyar válogatott csapatkapitánya immár a McDonald’s reklámarca is lett.

Kép
Szórakozás

7 borzongató szörnyeteg a filmtörténelemből

Léteznek olyan rémségek, amiktől mindenkinek feláll a szőr a hátán!

Kép
Jármű

Méregzöld méregzsák: elég brutál lett a BMW M4 CS

A Competition és a CSL közé ékelődik be a legújabb M-es BMW, amelynek sorhatosa két turbóval üvölt.

Kép
Tech

Ezt tudják a legújabb Apple iPad tabletek

Az Apple bemutatta a legfrissebb iPad Airt és a vékonyabb iPad Prót, utóbbi ráadásul az erőteljesebb M4 chipet is megkapta.

Kép
Életmód

Ezt a 6 dolgot kerüld, ha nem akarod erősíteni a szorongásodat

A túl nagy stresszre mindenki másképpen reagál: van, aki ingerlékenyebb lesz, más inkább befordul. Ezek a magatartások kerülendők.

Kép
Tech

Emlékszel még a Nokia 3210-re? Most feltámadt, és ennyibe kerül

Minden idők egyik legikonikusabb mobiltelefonja visszatért, de persze nem pont olyan, mint régen.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!