8 tipp, hogy szabaduljunk a telefonfüggőségtől

Telefont nyomkodó férfi
Forrás: Gilles Lambert / Unsplash

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az okostelefon mindig a kezünk ügyében van: csak görgetünk, szörfözünk, keresgélünk, és ez nem jó.

Egy kutatás tavaly decemberben nyilvánosságra hozott eredményei szerint világátlagban egy-egy ember napi 3 óra 43 percet lóg a telefonján. A szórás amúgy országonként elég nagy lehet, az egyik véglet a Fülöp-szigetek a maga 5 óra 47 perces, rémisztően durva átlagával, míg például a japánok beérik 1 óra 39 perccel. Nem csoda, hiszen szinte bármilyen alkalmazást letölthetünk, legyen szó a közösségi médiáról vagy játékokról, sőt akár oktatóprogramokról.

A lényeg viszont, hogy ettől csorbulhatnak személyes kapcsolataink, meg persze a mentális egészségünknek sem tesz jót a dolog. De nehéz elengedni, hiszen mindig ott van a kezünk ügyében a mobil, ha éppen mást csinálunk, akkor is könnyű utánanyúlni és rápillantani. A HuffPost szakembereket kérdezett arról, hogyan lehetne rávenni magunkat, hogy kevesebbet nyomkodjuk. Azt már egyébként önmagában is jó kiindulási pontnak nevezték, ha egyáltalán felmerül erre az igény. De megfogalmaztak nyolc praktikus tanácsot is.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Tedd fel a kérdést: miért?

Ha már eldöntöttük, hogy letesszük, gondoljunk bele, miért akarjuk ezt. Például szülőként jobban jelen akarunk lenni a család életében, vagy a munkában akarunk előrelépni, és ahhoz van rá szükség? Fontos megtalálni a motivációt. Ha többet szeretnénk olvasni, akkor egy könyvet készítsünk be a szobába, a telefont ne vigyük be.

Állítsd át szürkeárnyalatúra

A szakember szerint az élénk színek és a mozgások hasonlóan stimulálják a dopamin-receptorokat, mint az alkohol vagy a drogok, viszont ha szürkeárnyalatúra változtatjuk a képernyőt, akkor kevésbé lesz addiktív hatása. Egy 2022-es kutatás alá is támasztotta, hogy ilyenkor kevésbé éreznek késztetést az emberek, hogy újra és újra kézbe vegyék a készüléket.

Halkítsd le

Ha néma üzemmódra váltasz, az üzenetek és e-mailek hangjelzései nem fognak megzavarni, és nem érzel azonnali késztetést, hogy megnézd azokat, majd válaszolj. Plusz praktika a push értesítések kikapcsolása.

Tegyél fizikai akadályt magad és a telefonod közé

Itt nem feltétlenül kell arra gondolni, hogy barikádot építünk. Elég lehet egy hajgumit vagy befőttes gumit ráhurkolni a telefonra, ettől már nehézkesebb lesz a használata, kevésbé vonzó a görgetés. Egyúttal emlékeztet is a törekvéseinkre.

Távolodj el

Mármint fizikailag: ha nem látsz rá vagy nem éred el, kevésbé lesz kézenfekvő, hogy felkapod. Filmezés közben maradhat a konyhában, vagy ha többszintes a ház, hagyd az emeleten, amikor a földszinten vagy.

Rendezd át az alkalmazásokat

Ha tudod, hogy például a Tiktokot, a Facebookot vagy a Pinterestet használod gyakran, akkor azokat tedd nehezebben elérhető helyre. Másik képernyőre, mappába vagy hasonló. Ez is olyan dolog, ami egyrészt gátat jelent, másrészt akár emlékeztetőnek is jó.

Esetleg töröld is le azokat

Amennyiben folyton az Instát vagy a Facebookot tekered, az is egyszerű megoldás, ha simán legyalulod ezeket az appokat. Ha a munkád miatt muszáj használni, tedd a számítógépen, és így elkülönül kissé a munka a magánélettől.

Vegyél elő egy butatelefont

Második telefonnak érdemes lehet beszerezni egy olyan mobilt, amelynek nincsenek okosfunkciói. Nem kell, hogy rögtön egész nap ez legyen nálunk, javasolt akár fokozatosan is bevezetni. Elérhetőek maradunk, a legfontosabb funkciók, mint a hívás és az sms megmaradnak, de nem fogjuk folyton elővenni.

(forrás: HuffPost)

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Promóció

Budapestre is megérkezett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Életmód

Szakmák, amik eltűntek a modern kor beköszöntével

Felelevenítünk néhányat a régmúlt mesterségeiből, amik nem állták ki az idő próbáját.

Kép
Jármű

Látványos koncepcióautót mutatott az AMG Monacóban

A Formula–1-es versenyhétvégéhez kapcsolták a Mythos PureSpeed sportautót, amely érdekes megoldásokat vonultat fel.

Kép
Szórakozás

Közeleg a napfogyatkozás 25 éves évfordulója - de mikor lesz a következő?

Az egész ország az eget kémlelte negyed évszázaddal ezelőtt.

Kép
Szórakozás

Mint egy gyerekszínészt, úgy kezelték balesete után Jeremy Rennert

A Marvel-moziverzum sztárja felidézte, milyen érzés volt visszatérni a munkába.

Kép
Szórakozás
Kép
Szórakozás

"Ezt a hajót egyfelé húzzuk" - interjú a Dante alapítóival, Gulyás Hermann Sándorral és Jászberényi Gáborral

Úgy állnak a kamera előtt, mint a profi modellek. Könnyű nekik, hiszen színészek! – jut eszünkbe Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor fotóit nézve. De vajon tényleg könnyű nekik?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!