8 tipp, hogy szabaduljunk a telefonfüggőségtől

Telefont nyomkodó férfi
Forrás: Gilles Lambert / Unsplash

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az okostelefon mindig a kezünk ügyében van: csak görgetünk, szörfözünk, keresgélünk, és ez nem jó.

Egy kutatás tavaly decemberben nyilvánosságra hozott eredményei szerint világátlagban egy-egy ember napi 3 óra 43 percet lóg a telefonján. A szórás amúgy országonként elég nagy lehet, az egyik véglet a Fülöp-szigetek a maga 5 óra 47 perces, rémisztően durva átlagával, míg például a japánok beérik 1 óra 39 perccel. Nem csoda, hiszen szinte bármilyen alkalmazást letölthetünk, legyen szó a közösségi médiáról vagy játékokról, sőt akár oktatóprogramokról.

A lényeg viszont, hogy ettől csorbulhatnak személyes kapcsolataink, meg persze a mentális egészségünknek sem tesz jót a dolog. De nehéz elengedni, hiszen mindig ott van a kezünk ügyében a mobil, ha éppen mást csinálunk, akkor is könnyű utánanyúlni és rápillantani. A HuffPost szakembereket kérdezett arról, hogyan lehetne rávenni magunkat, hogy kevesebbet nyomkodjuk. Azt már egyébként önmagában is jó kiindulási pontnak nevezték, ha egyáltalán felmerül erre az igény. De megfogalmaztak nyolc praktikus tanácsot is.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Tedd fel a kérdést: miért?

Ha már eldöntöttük, hogy letesszük, gondoljunk bele, miért akarjuk ezt. Például szülőként jobban jelen akarunk lenni a család életében, vagy a munkában akarunk előrelépni, és ahhoz van rá szükség? Fontos megtalálni a motivációt. Ha többet szeretnénk olvasni, akkor egy könyvet készítsünk be a szobába, a telefont ne vigyük be.

Állítsd át szürkeárnyalatúra

A szakember szerint az élénk színek és a mozgások hasonlóan stimulálják a dopamin-receptorokat, mint az alkohol vagy a drogok, viszont ha szürkeárnyalatúra változtatjuk a képernyőt, akkor kevésbé lesz addiktív hatása. Egy 2022-es kutatás alá is támasztotta, hogy ilyenkor kevésbé éreznek késztetést az emberek, hogy újra és újra kézbe vegyék a készüléket.

Halkítsd le

Ha néma üzemmódra váltasz, az üzenetek és e-mailek hangjelzései nem fognak megzavarni, és nem érzel azonnali késztetést, hogy megnézd azokat, majd válaszolj. Plusz praktika a push értesítések kikapcsolása.

Tegyél fizikai akadályt magad és a telefonod közé

Itt nem feltétlenül kell arra gondolni, hogy barikádot építünk. Elég lehet egy hajgumit vagy befőttes gumit ráhurkolni a telefonra, ettől már nehézkesebb lesz a használata, kevésbé vonzó a görgetés. Egyúttal emlékeztet is a törekvéseinkre.

Távolodj el

Mármint fizikailag: ha nem látsz rá vagy nem éred el, kevésbé lesz kézenfekvő, hogy felkapod. Filmezés közben maradhat a konyhában, vagy ha többszintes a ház, hagyd az emeleten, amikor a földszinten vagy.

Rendezd át az alkalmazásokat

Ha tudod, hogy például a Tiktokot, a Facebookot vagy a Pinterestet használod gyakran, akkor azokat tedd nehezebben elérhető helyre. Másik képernyőre, mappába vagy hasonló. Ez is olyan dolog, ami egyrészt gátat jelent, másrészt akár emlékeztetőnek is jó.

Esetleg töröld is le azokat

Amennyiben folyton az Instát vagy a Facebookot tekered, az is egyszerű megoldás, ha simán legyalulod ezeket az appokat. Ha a munkád miatt muszáj használni, tedd a számítógépen, és így elkülönül kissé a munka a magánélettől.

Vegyél elő egy butatelefont

Második telefonnak érdemes lehet beszerezni egy olyan mobilt, amelynek nincsenek okosfunkciói. Nem kell, hogy rögtön egész nap ez legyen nálunk, javasolt akár fokozatosan is bevezetni. Elérhetőek maradunk, a legfontosabb funkciók, mint a hívás és az sms megmaradnak, de nem fogjuk folyton elővenni.

(forrás: HuffPost)

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Szórakozás

10 csodás európai úti cél, ha nem szereted a zsúfoltságot

Ezeken a helyeken legalább olyan jól érezheted magad, mint a slágercélpontokon, csak tömeg nélkül.

Kép
Szórakozás

Duplázd meg a túrázás élményét, keress geoládákat!

Ha szeretnéd valamivel megfűszerezni a túrázást, próbáld ki a modern kori kincsvadászatot!

Kép
Életmód

5 hatékony módszer a fogyást segítő életmód kialakítására

Szeretnél lefogyni, de nem tudod, hol kezdd? Számtalan módszer létezik, de a legfontosabb az életmódváltás.

Kép
Jármű

Limitált matchbox lett az elektromos G Merciből

A felhasznált fém csaknem teljes egészében újrahasznosított, de a műanyagok is a fenntarthatóságot hirdetik.

Kép
Stílus

Pisifoltos farmer 290 ezerért – ezt a divatot nem érthetjük

Jó esetben inkább elkerülni szeretnénk, hogy így nézzünk ki. Sok pénzért meg már menő?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!