Ananászos pizzával az étel-fajelmélet ellen

Egy olasz pizzakészítő mester nem akárhol lépte meg a megbocsáthatatlant: Nápoly pizzafőutcáján vette fel az étlapra a szentségtörő fogást.
A Hawaii pizza nem egy forradalmi étel, állítólag a hatvanas években pakoltak először ananászt pizzára Amerikában, ma pedig már vannak olyan országok, ahol egyenesen ez a legnépszerűbb összeállítás. Olaszországban mindenesetre szinte szentségtörésnek számít, bár a konzervatívabb pizzaimádók szerintem bármely tetszőleges magyar pizzéria kínálatának kilencven százalékától a szívükhöz kapnának. Persze már Itáliában is sok helyen szabadabban válogatnak a feltétek között, sőt az is átmegy a szűrőn, ha külföldiek kísérletezgetnek náluk.
Például németek:
Most viszont egy nápolyi pizzaiolo, azaz pizzakészítő mester újítására kapta fel a fejét a fél ország. Gino Sorbillo ugyanis egyenesen a Via dei Tribunalin, azaz a dél-olasz város pizzafőutcáján, a legtöbb patinás étteremnek otthont adó részen vette fel az étlapra a Margherita con Ananast. Viszont nem a mifelénk megszokott Hawaiiról van szó: ez egy pizza bianca, paradicsomos alap nélkül, de háromféle sajttal, az ananászt pedig finoman karamellizálják. 7 euróba, azaz úgy 2700 forintba kerül.
Sorbillo egyébként immár harmadik generációs pizzaiolo, szóval a családjában elég mélyen kódolva lehet a pizza iránti szeretet. Az ananászossal az a célja, hogy harcoljon az alapanyagokkal szembeni előítéletek ellen. Azt látja, hogy sokan vakon mennek a tömeg után, nem a saját ízlésükre hagyatkoznak. Ezért aztán hozzávalókat vagy eljárásokat ítélnek el csupán azért, mert korábban nem használták, nem ismerték vagy nem kóstolták.
Amikor a Margherita con Ananast először posztolta a közösségi médiában, nagyon sok támadás érte, igen megosztóra sikeredett az új étel, sőt még az országos média is foglalkozott vele. Pedig már azelőtt is ott volt az étlapon, hogy a netre felrakta volna, és meglepő módon a helyiek is szívesen választották. Sorbillo úgy véli, semmivel nem másabb az ananász, mint bármely más feltét, amivel az utóbbi időben kísérleteztek a mesterek. Azt tapasztalja, hogy néhány éve megjelentek olyan hozzávalók, amelyek 5-6 éve még elképzelhetetlenek voltak. Ezzel pedig a pizza is új életre kelt. Elismeri, hogy még talán felmenői is meglepődnének az ananászos alkotásán, viszont azt vallja, nem szabad addig ítélkezni, amíg nem kóstolunk meg valamit. Ellenben paradicsomos alappal nem tudná elképzelni, hiszen mind a paradicsomnak, mind az ananásznak megvan a maga savassága, nem passzolnak egymáshoz.
A felháborodást és a megosztottságot kihasználva Sorbillo gyorsan felvett a kínálatába egy másik, szintén vitát kiváltó alapanyagot: a ketchupot. Na persze, nem sima bolti ketchupot nyom tubusból a pizzájára, hanem sárga és piros koktélparadicsomból készült házi szószt használ. Meggyőződése, hogy rövidesen mások, köztük tradicionális nápolyi helyek is követik majd újításait.
Forrás: CNN
Az osztatlan siker elmaradt! Timothée Chalamet cipőválasztásán kiakadtak a rajongók
Szerinted is túltolta kicsit a divatozást?
Autógyűjtők Szent Grálja ez a gyönyörű sárga Ruf CTR
Már maga a Ruf CTR is egészen ritka és különleges sportautó, ebben a színben viszont még kevesebb készült.
Belekortyolhat a sörbe a gyerek, vagy ettől lesz alkoholista?
Egy kicsi kortyocska teljesen ártatlannak tűnhet, mégis úgy fest, ez nyitja meg a kaput az alkoholproblémák előtt.
Ellopott Buddha-szobor kerülhet végre vissza Nepálba
A 12. századi alkotást 1997 óta láthatta a közönség egy chicagói múzeumban, de alapos kutatómunka bizonyította be, hogy valaha ellopták.
Folytatást kap Tim Burton Batman-története – egy csavarral
A zseniális rendező 1989-es produkciójával megreformálta a szuperhősfilmek műfaját, ez a stílus most nem a vásznon élhetne tovább.
Hangulatos és stílusos: 3 pulóver, ami 2025 tavaszán biztosan ott lesz a felkapott darabok között
Tavasszal még jól jön azért egy pulóver, ötleteink között pedig lehet, hogy te is találsz neked tetsző darabot.