Ananászos pizzával az étel-fajelmélet ellen

Ananászos pizza
Forrás: Gino Sorbillo / Facebook

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Egy olasz pizzakészítő mester nem akárhol lépte meg a megbocsáthatatlant: Nápoly pizzafőutcáján vette fel az étlapra a szentségtörő fogást.

A Hawaii pizza nem egy forradalmi étel, állítólag a hatvanas években pakoltak először ananászt pizzára Amerikában, ma pedig már vannak olyan országok, ahol egyenesen ez a legnépszerűbb összeállítás. Olaszországban mindenesetre szinte szentségtörésnek számít, bár a konzervatívabb pizzaimádók szerintem bármely tetszőleges magyar pizzéria kínálatának kilencven százalékától a szívükhöz kapnának. Persze már Itáliában is sok helyen szabadabban válogatnak a feltétek között, sőt az is átmegy a szűrőn, ha külföldiek kísérletezgetnek náluk.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Például németek:

Most viszont egy nápolyi pizzaiolo, azaz pizzakészítő mester újítására kapta fel a fejét a fél ország. Gino Sorbillo ugyanis egyenesen a Via dei Tribunalin, azaz a dél-olasz város pizzafőutcáján, a legtöbb patinás étteremnek otthont adó részen vette fel az étlapra a Margherita con Ananast. Viszont nem a mifelénk megszokott Hawaiiról van szó: ez egy pizza bianca, paradicsomos alap nélkül, de háromféle sajttal, az ananászt pedig finoman karamellizálják. 7 euróba, azaz úgy 2700 forintba kerül.

Sorbillo egyébként immár harmadik generációs pizzaiolo, szóval a családjában elég mélyen kódolva lehet a pizza iránti szeretet. Az ananászossal az a célja, hogy harcoljon az alapanyagokkal szembeni előítéletek ellen. Azt látja, hogy sokan vakon mennek a tömeg után, nem a saját ízlésükre hagyatkoznak. Ezért aztán hozzávalókat vagy eljárásokat ítélnek el csupán azért, mert korábban nem használták, nem ismerték vagy nem kóstolták.

Amikor a Margherita con Ananast először posztolta a közösségi médiában, nagyon sok támadás érte, igen megosztóra sikeredett az új étel, sőt még az országos média is foglalkozott vele. Pedig már azelőtt is ott volt az étlapon, hogy a netre felrakta volna, és meglepő módon a helyiek is szívesen választották. Sorbillo úgy véli, semmivel nem másabb az ananász, mint bármely más feltét, amivel az utóbbi időben kísérleteztek a mesterek. Azt tapasztalja, hogy néhány éve megjelentek olyan hozzávalók, amelyek 5-6 éve még elképzelhetetlenek voltak. Ezzel pedig a pizza is új életre kelt. Elismeri, hogy még talán felmenői is meglepődnének az ananászos alkotásán, viszont azt vallja, nem szabad addig ítélkezni, amíg nem kóstolunk meg valamit. Ellenben paradicsomos alappal nem tudná elképzelni, hiszen mind a paradicsomnak, mind az ananásznak megvan a maga savassága, nem passzolnak egymáshoz.

A felháborodást és a megosztottságot kihasználva Sorbillo gyorsan felvett a kínálatába egy másik, szintén vitát kiváltó alapanyagot: a ketchupot. Na persze, nem sima bolti ketchupot nyom tubusból a pizzájára, hanem sárga és piros koktélparadicsomból készült házi szószt használ. Meggyőződése, hogy rövidesen mások, köztük tradicionális nápolyi helyek is követik majd újításait.

Forrás: CNN

Videók

Kép
Szórakozás

7 szuper strand a Balaton partján

Ezekben a helyszínekben tuti nem fogsz csalódni!

Kép
Életmód

Tényleg ér valamit a multivitamin, vagy csak pénzkidobás?

Még a szakértők között sem teljes az egyetértés, azonban az biztos, hogy a tabletták önmagukban nem jelentenek teljes megoldást.

Kép
Jármű

Viszlát, turbók! Szívó V16-os a Bugatti új motorja

Már nem sokat kell várni az új szupersportautóra, amit ezzel szerelnek, de egyelőre kevés részletet ismerünk.

Kép
Stílus

Kalapács alá kerülnek Stallone luxusórái

A legendás akciósztárnak igen komoly gyűjteménye van, most tizenegy darabtól válik meg.

Kép
Szórakozás

Most akkor a Fekete Lovag egy űrhajó vagy egy kődarab?

Megoszlanak a vélemények róla, mi is haladhatott el a Föld mellett óriási sebességgel.

Kép
Szórakozás

Szoboszlai-menü: jön Domi Mekis kedvence

A magyar válogatott csapatkapitánya immár a McDonald’s reklámarca is lett.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!