Ananászos pizzával az étel-fajelmélet ellen

Ananászos pizza
Forrás: Gino Sorbillo / Facebook

Tech

Most érdemes napelemet felszerelni, mutatjuk a részleteket

Promóció

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Promóció

Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Egy olasz pizzakészítő mester nem akárhol lépte meg a megbocsáthatatlant: Nápoly pizzafőutcáján vette fel az étlapra a szentségtörő fogást.

A Hawaii pizza nem egy forradalmi étel, állítólag a hatvanas években pakoltak először ananászt pizzára Amerikában, ma pedig már vannak olyan országok, ahol egyenesen ez a legnépszerűbb összeállítás. Olaszországban mindenesetre szinte szentségtörésnek számít, bár a konzervatívabb pizzaimádók szerintem bármely tetszőleges magyar pizzéria kínálatának kilencven százalékától a szívükhöz kapnának. Persze már Itáliában is sok helyen szabadabban válogatnak a feltétek között, sőt az is átmegy a szűrőn, ha külföldiek kísérletezgetnek náluk.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Például németek:

Most viszont egy nápolyi pizzaiolo, azaz pizzakészítő mester újítására kapta fel a fejét a fél ország. Gino Sorbillo ugyanis egyenesen a Via dei Tribunalin, azaz a dél-olasz város pizzafőutcáján, a legtöbb patinás étteremnek otthont adó részen vette fel az étlapra a Margherita con Ananast. Viszont nem a mifelénk megszokott Hawaiiról van szó: ez egy pizza bianca, paradicsomos alap nélkül, de háromféle sajttal, az ananászt pedig finoman karamellizálják. 7 euróba, azaz úgy 2700 forintba kerül.

Sorbillo egyébként immár harmadik generációs pizzaiolo, szóval a családjában elég mélyen kódolva lehet a pizza iránti szeretet. Az ananászossal az a célja, hogy harcoljon az alapanyagokkal szembeni előítéletek ellen. Azt látja, hogy sokan vakon mennek a tömeg után, nem a saját ízlésükre hagyatkoznak. Ezért aztán hozzávalókat vagy eljárásokat ítélnek el csupán azért, mert korábban nem használták, nem ismerték vagy nem kóstolták.

Amikor a Margherita con Ananast először posztolta a közösségi médiában, nagyon sok támadás érte, igen megosztóra sikeredett az új étel, sőt még az országos média is foglalkozott vele. Pedig már azelőtt is ott volt az étlapon, hogy a netre felrakta volna, és meglepő módon a helyiek is szívesen választották. Sorbillo úgy véli, semmivel nem másabb az ananász, mint bármely más feltét, amivel az utóbbi időben kísérleteztek a mesterek. Azt tapasztalja, hogy néhány éve megjelentek olyan hozzávalók, amelyek 5-6 éve még elképzelhetetlenek voltak. Ezzel pedig a pizza is új életre kelt. Elismeri, hogy még talán felmenői is meglepődnének az ananászos alkotásán, viszont azt vallja, nem szabad addig ítélkezni, amíg nem kóstolunk meg valamit. Ellenben paradicsomos alappal nem tudná elképzelni, hiszen mind a paradicsomnak, mind az ananásznak megvan a maga savassága, nem passzolnak egymáshoz.

A felháborodást és a megosztottságot kihasználva Sorbillo gyorsan felvett a kínálatába egy másik, szintén vitát kiváltó alapanyagot: a ketchupot. Na persze, nem sima bolti ketchupot nyom tubusból a pizzájára, hanem sárga és piros koktélparadicsomból készült házi szószt használ. Meggyőződése, hogy rövidesen mások, köztük tradicionális nápolyi helyek is követik majd újításait.

Forrás: CNN

Videók

Tech

Most érdemes napelemet felszerelni, mutatjuk a részleteket

Promóció

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Promóció

Otthon nélkül nincs pszichés egészség – mit árul el rólunk a hely, ahol élünk?

Kép
Jármű

Ezek most a legolcsóbb új autók – 15 tipp 6,5 millió alatt

Akár 5-6 millió forint között is lehet autót venni, de ennyiből jellemzően kiskocsikat kapunk, puritán felszereltséggel.

Kép
Szórakozás

Így tanítanak be egy Oscar-jelölt kutyát

Na jó, igazából nem a kutya, hanem a film kapta a jelölést, de elképesztően kemény munkát végzett Messi és kiképzője.

Kép
Tech

Újabb komoly fotómobillal erősít a Xiaomi

A Xiaomi 14 Ultra Kínában már kapható, egycolos érzékelővel és markolattal rúgja be az ajtót.

Kép
Életmód

Gondjaid vannak a vizeléssel? Lehet, hogy az étrended a hibás

Sokan kapásból a prosztatájukat kezdenék okolni, pedig lehet, hogy egy kis szemléletváltással is lehetne változtatni.

Kép
Stílus

Nagyon sárga, nagyon vagány – a Porsche kosarascipői

A Puma és a Porsche együttműködését a Charlotte Hornets irányítója, LaMelo Ball neve fémjelzi.

Kép
Szórakozás

Emberkísérlet: doppinggal tömi magát a korábbi világbajnok

Az Enhanced Games sportolói szabadon használhatnak bármilyen szert, James Magnussen így megy rá a gyorsúszás rekordjára.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!