Egy német pár Olaszországba költözött, hogy pizzériát nyisson

Pizza, a háttérben kemence
Forrás: Nik Owens / Unsplash

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Mintha az olaszok mennének Németországba sört főzni.

Vannak olyan ételek és italok, amiket a világon sokfelé szeretnek és készítenek, de azért többnyire egy országhoz kötjük. Így a gulyás magyar, a kosheri egyiptomi, a fish and chips angol, a pizza olasz, a franciasaláta meg – na jó, az igazából szovjet, de megalkotójának, Lucien Olivier-nek állítólag valóban voltak francia felmenői, meg belgák is. Mindegy is, elkalandoztam, a lényeg, hogy az igazi pizza ugye olasz, olyannyira, hogy a szintén olaszok által készített 50 Top Pizza című kalauz eleve külön is rangsorolja a hazai ételeket Európa többi országától.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ezért lehet, hogy a kontinens legjobb pizzériája spanyol, miközben mégsem:

Olvasd el ezt is!

Nagy merészségre vall tehát, ha valaki fogja magát, és felkerekedik, hogy mondjuk Németországból átköltözzön Itáliába, de nem azért, hogy az ottani pizzát tömje magába éjjel-nappal, hanem hogy maga is nyisson egy pizzériát. Pontosan ezt tette Thomas Hartke és Irene Horbrand, egy hatvanas éveiben járó német pár. Ők Münchenből települtek át az észak-olaszországi Liguria tartományba, és az Airole nevű faluban nyitották meg pizzázójukat.

Először 1975-ben jártak itt, akkor még csak nyaralni, de beleszerettek a helybe. Többször visszatértek, de életvitelszerűen csak az ezredforduló táján telepedtek le, igaz, annak is már majdnem negyedszázada. Sokáig a falu legjelentősebb bárját üzemeltették, 2016-ban vették át a pizzériát, az A Teirát. Azt mondják, kevésbé megerőltető itt a munka, mint az előző vendéglátóegységükben.

Tudták, hogy nem lesz könnyű németként pizzát készíteni az olaszoknak, de bátran belevágtak. Sőt, kísérletezni is mertek, nemcsak tradicionális helyi ízeket kínálnak, hanem a német hagyományokat és egyéb alapanyagokat is belevisznek. Van például savanyú káposztás, kolbászos, borjúhúsos pizzájuk, vagy pizzakebabjuk is, de akár kecskesajtot és lazacot is használnak feltétként. Amit lehet, a helyi piacokon szereznek be. Érdekes módon éppen a lazacos az egyik legnépszerűbb fogásuk. Alkalmazottjuk nincs, ketten csinálnak mindent. Míg Thomas pincérkedik, a vendégekkel foglalkozik, addig Irene a pizzaszakács – még Németországban tanulta a szakmát egy nápolyi pizzaioilótól, azaz pizzakészítő mestertől. Egyébként éttermükben tíz asztal van, ötven vendéget tudnak egyszerre fogadni. Egy-egy este, hat és tíz óra között úgy hatvan pizza készül el, ilyenkor még Thomas sem léphet be a konyhába.

Amikor megnyitottak, rengeteg különböző pizzát készítettek, amelyekből kóstolóként kínálták a szeleteket. A fogadtatás meglepően jó volt, ráadásul az emberek azóta már a rendhagyóbb, németesebb ízvilágot is megkedvelték. Még az egyik közeli étterem, az U Veciu Defisiu társtulajdonosa is rendszeres vendégük, igaz, nem is beszélhetünk köztük valódi rivalizálásról, mivel az ő konyhájukban nem készül pizza. Rajtuk kívül a többi vendéglátóhely pedig csak nyáron tart nyitva, míg ők ketten egész évben.

A sör viszont, amit Thomasék csapolnak – német.

Forrás: CNN; a borítókép illusztráció.

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Életmód

Chris Hemsworth mutatja: kőkemény edzéssel készül a Thor-test

Ahhoz, hogy skandináv viharistennek nézz ki, elég komoly munkát kell elvégezni.

Kép
Szórakozás

Borzongató a története: a rejtélyes Alaszka-háromszög

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legmisztikusabb területe, azonban akad egy ennél sokkal veszélyesebb vidék, az Alaszka-háromszög.

Kép
Szórakozás

Nem volt elég olasz – ezért bukott egy fontos filmet Stallone

A szerep csak egészen apró lett volna, a film viszont nagyszerű. Sylvester Stallone elmondta, miért nem került be.

Kép
Szórakozás

Vadiúj Lego-szettek jönnek a Star Wars-napra

A rajongók számára igazán jeles nap május negyedike, ezekkel a készletekkel lehet megünnepelni.

Kép
Stílus

Anyák és apák napjára is készült egy különleges Swatch

Természetesen mindkettőt az odaillő Simpson karakterrel díszítették.

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!