Egy német pár Olaszországba költözött, hogy pizzériát nyisson

Pizza, a háttérben kemence
Forrás: Nik Owens / Unsplash

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Facebook
Twitter
Pinterest

Mintha az olaszok mennének Németországba sört főzni.

Vannak olyan ételek és italok, amiket a világon sokfelé szeretnek és készítenek, de azért többnyire egy országhoz kötjük. Így a gulyás magyar, a kosheri egyiptomi, a fish and chips angol, a pizza olasz, a franciasaláta meg – na jó, az igazából szovjet, de megalkotójának, Lucien Olivier-nek állítólag valóban voltak francia felmenői, meg belgák is. Mindegy is, elkalandoztam, a lényeg, hogy az igazi pizza ugye olasz, olyannyira, hogy a szintén olaszok által készített 50 Top Pizza című kalauz eleve külön is rangsorolja a hazai ételeket Európa többi országától.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ezért lehet, hogy a kontinens legjobb pizzériája spanyol, miközben mégsem:

Olvasd el ezt is!

Nagy merészségre vall tehát, ha valaki fogja magát, és felkerekedik, hogy mondjuk Németországból átköltözzön Itáliába, de nem azért, hogy az ottani pizzát tömje magába éjjel-nappal, hanem hogy maga is nyisson egy pizzériát. Pontosan ezt tette Thomas Hartke és Irene Horbrand, egy hatvanas éveiben járó német pár. Ők Münchenből települtek át az észak-olaszországi Liguria tartományba, és az Airole nevű faluban nyitották meg pizzázójukat.

Először 1975-ben jártak itt, akkor még csak nyaralni, de beleszerettek a helybe. Többször visszatértek, de életvitelszerűen csak az ezredforduló táján telepedtek le, igaz, annak is már majdnem negyedszázada. Sokáig a falu legjelentősebb bárját üzemeltették, 2016-ban vették át a pizzériát, az A Teirát. Azt mondják, kevésbé megerőltető itt a munka, mint az előző vendéglátóegységükben.

Tudták, hogy nem lesz könnyű németként pizzát készíteni az olaszoknak, de bátran belevágtak. Sőt, kísérletezni is mertek, nemcsak tradicionális helyi ízeket kínálnak, hanem a német hagyományokat és egyéb alapanyagokat is belevisznek. Van például savanyú káposztás, kolbászos, borjúhúsos pizzájuk, vagy pizzakebabjuk is, de akár kecskesajtot és lazacot is használnak feltétként. Amit lehet, a helyi piacokon szereznek be. Érdekes módon éppen a lazacos az egyik legnépszerűbb fogásuk. Alkalmazottjuk nincs, ketten csinálnak mindent. Míg Thomas pincérkedik, a vendégekkel foglalkozik, addig Irene a pizzaszakács – még Németországban tanulta a szakmát egy nápolyi pizzaioilótól, azaz pizzakészítő mestertől. Egyébként éttermükben tíz asztal van, ötven vendéget tudnak egyszerre fogadni. Egy-egy este, hat és tíz óra között úgy hatvan pizza készül el, ilyenkor még Thomas sem léphet be a konyhába.

Amikor megnyitottak, rengeteg különböző pizzát készítettek, amelyekből kóstolóként kínálták a szeleteket. A fogadtatás meglepően jó volt, ráadásul az emberek azóta már a rendhagyóbb, németesebb ízvilágot is megkedvelték. Még az egyik közeli étterem, az U Veciu Defisiu társtulajdonosa is rendszeres vendégük, igaz, nem is beszélhetünk köztük valódi rivalizálásról, mivel az ő konyhájukban nem készül pizza. Rajtuk kívül a többi vendéglátóhely pedig csak nyáron tart nyitva, míg ők ketten egész évben.

A sör viszont, amit Thomasék csapolnak – német.

Forrás: CNN; a borítókép illusztráció.

Videók

Promóció

Az amerikai sportmárka, a Gant bemutatja új férfi illatát

Promóció

Mire kell figyelni snowboard kabát vásárlásakor?

Kép
Jármű

A Mikulás meghozta az új Suzuki Swiftet!

A magyar piac egyik kedvenc kisautója immár a hetedik generációval folytatja.

Kép
Jármű

A legmegbízhatatlanabb autók toplistája

Az autó az ingatlan után sokaknak a második legnagyobb értéke, ezért is nagyon bosszantó, ha mindig baj van vele.

Kép
Jármű

Erre a ralis filmre vágytunk, csak nem tudtunk róla

A Race for Glory: Audi vs. Lancia zseniálisnak ígérkezik, a legendás B csoport dicsőségét és megpróbáltatásait idézi fel.

Kép
Szórakozás

150 év után először kelt ki vadon élő kivi Új-Zéland fővárosában

A behurcolt ragadozók miatt a vadon élő kiviket a kihalás fenyegeti.

Kép
Stílus

Miért vadult meg a világ másodjára is egy műanyag tokos órától?

A Moonswatch sikerét ugyan nem sikerült megismételni, de a Swatch második, Blancpainnal közös kollaborációja is nagyot szólt.

Kép
Stílus

A sztárok egyik klasszikus kedvencét most szuperkedvezményesen vásárolhatod meg

A vörös szőnyeges események egyik főszereplőjéből a te gardróbodban sem árthat egy darab.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!