A balatoni nyelves nyert az Év strandétele díjat
Úgy tűnik, nemcsak a lángosról vagy a gíroszról szól a nyár, a Balatoni Kör a strandgasztronómia különlegességeit kereste.
Vác: 34 fok. Budapest: 35 fok. Székesfehérvár: 36 fok. Vajon mire leérek Kéthelyre, meglesz a negyven? A menetszél nem segít, nem hűt, hanem aszal, kifújja az emberből a vizet, hogy a végén csak a száraz hús maradjon a hőségben megpattanó csontokon.
A végéhez ért a balatoni bringakört bemutató cikksorozatunk. Az utolsó részben is szuper, de kevésbé ismert helyszíneket és vendéglátóhelyeket ajánlunk: Balatonföldváron érdemes felfedezni egy kisüzemi sörfőzde kínálatát, Zamárdiban beach foodot és ritka párlatkülönlegességeket kóstolhatunk, majd Siófokot elhagyva a világosi Magasparton inthetünk búcsút a tónak.
Az északi part izzasztó emelkedőin túl egy lazább, kevesebb szintkülönbséget hozó szakasz vár meditatív részekkel, egy kis időutazással, hosszú szabadstrandokkal és sok gasztrós élménnyel. A déli parton végigtekerve a Balaton egy egészen más arcát lehet megismerni, és ez már rég nem csak a retró hangulatról szól.
A Badacsony-Gyenesdiás szakaszra különösen igaz, hogy érdemes letérni a tó partvonalát többé-kevésbé követő bringakörről, és feltekerni egy borteraszra, felkapaszkodni a tanúhegyek szoknyájára, vagy megállni egy-egy finom falatra egy food trucknál.
A balatoni bringatúra második szakaszában átgurulunk Balatonfüreden, opcionálisan teszünk egy kitérőt a Pécselyi-medencébe és a Tihanyi-félszigetre, csobbanunk a szabadstrandokon és feltérképezzük a Balaton középső medencéjének kihagyhatatlan gasztrokínálatát, kerékpáros szemmel. A Balatonfüred-Badacsony szakasz következik.