Balaton

Kép
Szórakozás

A balatoni nyelves nyert az Év strandétele díjat

Úgy tűnik, nemcsak a lángosról vagy a gíroszról szól a nyár, a Balatoni Kör a strandgasztronómia különlegességeit kereste.

Kép
Jármű

Békés délután Somogyban - Suzuki: Négy égtáj ízei - 2. rész

Vác: 34 fok. Budapest: 35 fok. Székesfehérvár: 36 fok. Vajon mire leérek Kéthelyre, meglesz a negyven? A menetszél nem segít, nem hűt, hanem aszal, kifújja az emberből a vizet, hogy a végén csak a száraz hús maradjon a hőségben megpattanó csontokon.

Kép
Szórakozás

Balatoni nyár: évtizedek óta az életünk része

Sokaknak elképzelhetetlen a nyár, a vakáció anélkül, hogy legalább egy hétvégét eltöltsenek a Balatonnál. A Fortepan csodás archív képeivel segítünk hangolódni.

Kép
Szórakozás

Tókerülés másképp – 5. rész: Villák, hekkek és egy utolsó sör a teraszon

A végéhez ért a balatoni bringakört bemutató cikksorozatunk. Az utolsó részben is szuper, de kevésbé ismert helyszíneket és vendéglátóhelyeket ajánlunk: Balatonföldváron érdemes felfedezni egy kisüzemi sörfőzde kínálatát, Zamárdiban beach foodot és ritka párlatkülönlegességeket kóstolhatunk, majd Siófokot elhagyva a világosi Magasparton inthetünk búcsút a tónak.

Kép
Szórakozás

Tókerülés másképp – 4. rész: A déli part nem is lapos

Az északi part izzasztó emelkedőin túl egy lazább, kevesebb szintkülönbséget hozó szakasz vár meditatív részekkel, egy kis időutazással, hosszú szabadstrandokkal és sok gasztrós élménnyel. A déli parton végigtekerve a Balaton egy egészen más arcát lehet megismerni, és ez már rég nem csak a retró hangulatról szól.

Kép
Szórakozás

Tókerülés másképp – 3.: Tanúhegyek, borteraszok, chill

A Badacsony-Gyenesdiás szakaszra különösen igaz, hogy érdemes letérni a tó partvonalát többé-kevésbé követő bringakörről, és feltekerni egy borteraszra, felkapaszkodni a tanúhegyek szoknyájára, vagy megállni egy-egy finom falatra egy food trucknál.

Kép
Szórakozás

Tókerülés másképp – 2.: Pörgés és zen néhány km-en belül

A balatoni bringatúra második szakaszában átgurulunk Balatonfüreden, opcionálisan teszünk egy kitérőt a Pécselyi-medencébe és a Tihanyi-félszigetre, csobbanunk a szabadstrandokon és feltérképezzük a Balaton középső medencéjének kihagyhatatlan gasztrokínálatát, kerékpáros szemmel. A Balatonfüred-Badacsony szakasz következik.

Kép
Szórakozás

Tókerülés másképp

Alapvetően kétféle balatoni tókerülő létezik: az egyik a teljesítményre hajt, számolja a letekert kilométereket, míg a másik lelassulni, feltöltődni érkezik a tóhoz, akár egy teljes nyaralást a bringázás köré szervez csobbanással, gasztroélményekkel, kitérőkkel, kulturális programokkal. Utóbbiaknak, a slow-életérzés és a hedonizmus követőinek szól ötrészes cikksorozatunk, amelynek első fejezetében a Balatonakarattyától Csopakig tartó szakasz kimaxolásához adunk tippeket.