Nosztalgiabomba - Így nyaraltunk régen a Balatonnál
Ma már oda utazunk, ahova szeretnénk, de volt idő, amikor a magyar tenger jelentette az egyetlen opciót a riviéra-érzésre.
Vác: 34 fok. Budapest: 35 fok. Székesfehérvár: 36 fok. Vajon mire leérek Kéthelyre, meglesz a negyven? A menetszél nem segít, nem hűt, hanem aszal, kifújja az emberből a vizet, hogy a végén csak a száraz hús maradjon a hőségben megpattanó csontokon.
A végéhez ért a balatoni bringakört bemutató cikksorozatunk. Az utolsó részben is szuper, de kevésbé ismert helyszíneket és vendéglátóhelyeket ajánlunk: Balatonföldváron érdemes felfedezni egy kisüzemi sörfőzde kínálatát, Zamárdiban beach foodot és ritka párlatkülönlegességeket kóstolhatunk, majd Siófokot elhagyva a világosi Magasparton inthetünk búcsút a tónak.
A Badacsony-Gyenesdiás szakaszra különösen igaz, hogy érdemes letérni a tó partvonalát többé-kevésbé követő bringakörről, és feltekerni egy borteraszra, felkapaszkodni a tanúhegyek szoknyájára, vagy megállni egy-egy finom falatra egy food trucknál.
A balatoni bringatúra második szakaszában átgurulunk Balatonfüreden, opcionálisan teszünk egy kitérőt a Pécselyi-medencébe és a Tihanyi-félszigetre, csobbanunk a szabadstrandokon és feltérképezzük a Balaton középső medencéjének kihagyhatatlan gasztrokínálatát, kerékpáros szemmel. A Balatonfüred-Badacsony szakasz következik.
Alapvetően kétféle balatoni tókerülő létezik: az egyik a teljesítményre hajt, számolja a letekert kilométereket, míg a másik lelassulni, feltöltődni érkezik a tóhoz, akár egy teljes nyaralást a bringázás köré szervez csobbanással, gasztroélményekkel, kitérőkkel, kulturális programokkal. Utóbbiaknak, a slow-életérzés és a hedonizmus követőinek szól ötrészes cikksorozatunk, amelynek első fejezetében a Balatonakarattyától Csopakig tartó szakasz kimaxolásához adunk tippeket.