Békés délután Somogyban - Suzuki: Négy égtáj ízei - 2. rész

Jimny a Kristinus előtt
Forrás: InStyle Men

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Vác: 34 fok. Budapest: 35 fok. Székesfehérvár: 36 fok. Vajon mire leérek Kéthelyre, meglesz a negyven? A menetszél nem segít, nem hűt, hanem aszal, kifújja az emberből a vizet, hogy a végén csak a száraz hús maradjon a hőségben megpattanó csontokon.

A cikk támogatója a Magyar Suzuki Zrt.

Négy égtáj ízei - Sorozatunkban négy különleges helyet mutatunk az ország egy-egy égtáján, ahová érdemes elutazni, hogy együnk egy jót, és megismerjük az adott tájegység szépségeit.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Az első részt itt olvashatod el:

Az utolsó pillanatig halogatom a légkondit, nem is szeretem, meg valahogy nem is illik egy rendes terepjáróhoz. Márpedig a Suzuki Jimny az. Igaz, hogy aszfalton megyek az M7-esen, de ha nem lenne itt út, akkor is célba érnék valahogy. Az ablakemelő gombja a középkonzolra került, felbillentem, eltűnik a szélzaj, helyette felzúg a ventilátor: karomra és lábamra azonnal megindul a hideg, amivel kicsit elviselhetőbb a nyári hőhullám is.

A hazai közvélekedés szerint minden, ami a pályán túl van, az igazából már nem is Balaton. Földrajzilag ezzel természetesen vitába lehet szállni, de gasztronómiai szempontból, vagy a turizmus oldaláról nézve bizony van benne valami. Még másfél óra az étteremig, írja a navi – mivel minden szép szögletes, a telefonom gyönyörűen betámasztható a műszerfal tetején.

Suzuki Jimny a Kristinus előtt
forrás: InStyle Men
A Kristinus Borbirtok előtt

Ülj fel te is a Nosztalgiajáratra és nyerj egy Suzukit egy teljes hónapra!


Bizonyára neked is van egy olyan történeted, ami meghatározó számodra a gyermek- vagy fiatalabb korodból. Írd meg nekünk és mondd el azt is, hogy milyen helyszínhez kötődik az esemény! Csatolj képet vagy videót! További részletek és jelentkezés: https://suzukinosztalgiajarat.hu/

Kép

Békés délután

A főutca üres, egy ember nincs a járdán. Két faluval feljebb még ilyenkor, a hőségriadó idején is hordák vonulnak a víz felé, kezükben táska, hónuk alatt matrac. Az elszánt tekinteteken látszik, mit sem törődnek Müller Cecília intelmével – ha nem lesz árnyék, ők akkor is kifekszenek a vízpartra. Kéthely viszont csendes, pár autóval találkozom csak vasárnap délután, amíg a falu túlfelén bekanyarodok a Kristinus Borbirtok udvarára, ahol Csillag Richárd séf és párja, Gelencsér Janka egy izgalmas és szerethető éttermi koncepciót működtet a Lokal47-ben.

Csillag Richárd
forrás: InStyle Men
Csillag Richárd, a séf

Két asztalnál ülnek a teraszon, benn éppen egy foglalást vesznek fel telefonon. Nincs stressz, nincs rohanás, nincs nyoma annak a balatoni vendéglátásnak, ami miatt sokan inkább távol maradnak az éttermektől. A falon ott a sokat sejtető piros négyzet, a Michelin étteremkalauz zománcos táblája – ugyan még csak másfél éve működnek, de máris az ajánlott konyhák közé kerültek.

„A nevünkben is benne vannak a célunk: arra törekszünk, hogy alapanyagaink 47 kilométeres körből érkezzenek. A mi kertünk is ekkora távolságra van, ezért úgy gondoltuk, hogy itt húzzuk meg a határt” – meséli Csillag Richárd. Azonban ahhoz, hogy egy ilyen koncepció működni tudjon, nemcsak jó receptek, hanem kapcsolatok is kellenek. Janka családja Nagykanizsán üzemelteti a jó nevű Szőlőskert Éttermet. Ott hozták létre korábban a Piac a Kertbent, ami lehetőséget adott arra, hogy egy olyan őstermelői körrel építsenek ki kapcsolatot, ami a kéthelyi konyhán is használható.

„Vannak állandó beszállítóink, már tudjuk, kire számíthatunk, kinek mikor van friss áruja. A Lokal47-nek helyet adó Kristinus Borbirtok is rendelkezik a 64 hektár szőlő mellett 35 hektár szántóval, de itt, az étterem mögött is kialakítottunk egy kiskertet. Vannak magaságyások, gyümölcsfák, veteményes – úgyis ki kell mennem mángoldért, ha gondolod, megmutatom” – mondja a séf és látom a szemén, büszke.

Csillag Richárd a kiskertben
forrás: InStyle Men
Saját kiskertet is kialakítottak az étterem mögött

Arcon csap a fény, hátba vág a hőség, szinte irigylem a Jimnyt, aminek egy pici félárnyék jutott az épület előtt. A palackozó mögött valóban megtaláljuk a kertet, igaz, Richárd mentegetőzik, hogy a nagy melegben ez sem olyan zöld, mint illene. Persze, persze, bólogatok, de magamban felteszem a kérdést, hogy miféle alkímia vagy ráolvasás kell ahhoz, hogy ilyen patent legyen az a mángoldsor, s ilyen peckes a paradicsom.

A kert túlsó felén felfedezem a régebbi borfesztiválokon stabil pontként mindig kitelepített Kristinus feliratú konténert. „Jó lenne ezeket is újra használni, már gondolkodunk egy ideje valami jó kitelepülős helyben” – támogatom, jó ételre és jó borra mindig szükség van.

Dödi, vagyis Dödölle kutya lelkesen rohangászik kerítésen innen és túl, cikázik, de látszik, követ minket, mert ahogy visszatérünk a teraszhoz, kicsit ziláltan, de ott van velünk. A melegben szerintem ő sem kívánkozott egy tiszteletkörnél hosszabb rendetlenkedésre, az időjárás megvisel kutyát és embert egyaránt. Nekem sem csúszna semmi nehéz étel, így kifejezetten örültem a marcali termelőtől érkező káposztának, amit kecskesajtkrém és szarvasgomba tett szexivé.

Könnyű, emészthető

Azt hiszem, sokkal többen szeretnék ezt a zöldséget, ha otthon is bátrabban bánnának a hővel: a pörzsanyag új ízeket hoz elő belőle, miközben nem jelenik meg a párolt vagy dinsztelt változatok elszomorító szottyossága. Hála az égnek, egyre több szakács és otthoni sütögető ismeri fel a zöldségekben rejlő tartalékokat: ha mindenki ilyen példákat kapna, mint a Lokal47 könnyű nyári fogása, biztosan több friss káposzta fogyna.

Káposztás étel
forrás: InStyle Men
Kecskesajtkrém és szarvasgomba teszi izgalmasabbá a káposztát

Csillag Richárd koncepciója a small plate – Magyarországon, ahol még mindig a rommá púpozott tányér a társadalmilag elfogadott és követendő példa, szakmai bátorság kell ahhoz, hogy több kisebb fogás adjon ki egy vacsorát. „Ízeket, ötleteket szeretnénk megmutatni. Ha valaki arra kíváncsi, hogy hol az a mennyiség, ami a jóllakottság szintje, azt mondanám, három fogás. Jártunk úgy, hogy egy vendégünknek nagyon ízlett a pacal, és szeretett volna egy sokkal nagyobb tányérral – a végén inkább rendelt belőle még kettőt. Ő nem utazni akart az ételekkel, hanem jóllakni azzal az eggyel, amit nagyon szeret.”

A nap állásán látom, hogy fenyegetően elment az idő – vasárnap délután az M7-en a Balaton túlsó csücskétől hazajutni minden, csak nem könnyű. Richárdék sok szerencsét kívántak, de nekik jó, ők Nagykanizsa felé mennek haza szerviz után. Nekem maradt a tömeg és a Waze elszomorító képernyője; biztonság kedvéért engedélyt adtam, hogy földutakra is rávigyen, de úgy tűnik, a rendszer nem talált gyorsabbat annál, amit a pálya kínált. Tumultust, hőséget, szégyenletesen rossz minőségű aszfaltot.

Klíma be, dugó, döcögés és stresszes autósok mindenütt. Ahol lehet, 110-re benyomva a tempomat – hosszú távon egyébként 7,1 literes átlagfogyasztást mértem. A Jimnyben amúgy sem akar sietni az ember, pedig a 102 lóerős motor 140 fölé is kigyorsítja az egytonnás testet. Az M7-en huzamosabb ideig még ez a tempó sem tartható: érdekes módon a kis zöld dobozban valahogy a road rage meg az ideggörcsök is elkerülik az embert. A többi közlekedő is kedvesen viszonyul hozzá, még az olyan, kelet-európai népléleknek elfogadtathatatlan szituációkban is, mint a cipzár-elvű sávösszehúzás. A volánt dühösön markoló, a sipákoló családtól szétstresszelt családapák sem akarnak rajtunk bosszút állni: a Suzuki mehet, a BMW-nek izomból betartanak. Ki gondolta volna: ez mindenkiből kihozza jót.

Lapozd végig galériánkat is!

Galéria / 10 kép

Suzuki: Négy égtáj - 2. rész

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Szórakozás

10 párharc a fociban, ami túlmutat a puszta rivalizáláson

Már hetekkel a meccs előtt izzik a levegő a csapatok háza táján

Kép
Tech

7 retró platformjáték, amit imádtunk!

Egytől egyig zseniális alkotások, ezért még ma is érdemes őket elővenni, ha nosztalgiázni támad kedvünk.

Kép
Szórakozás

Emlékszel még Crazy Frogra? Ennyi pénzt termelt az idegesítő béka

A legtöbbünknek az a bizonyos Axel F-feldolgozás jut eszébe erről az animált figuráról, ami amúgy nem is béka. De mi az igazi sztorija?

Kép
Szórakozás

Sörkülönlegességgel ünneplik a legyőzhetetlen Arsenalt

A csapat veretlenül nyerte meg a 2003-2004-es Premier League-et, sőt 2003 májusa és 2004 októbere közt 49 meccset vívott meg vereség nélkül.

Kép
Életmód

Az ülő munka veszélyei: hogyan kerülhetjük el a hát- és gerincproblémákat

Egyre többen dolgoznak hosszú órákat a számítógép előtt ülve, és sajnos ez komoly hatással lehet a hát és gerinc egészségére.

Kép
Szórakozás

Ezek a filmes helyszínek turistacélpontnak is kiválók

Ráadásul nem is csak a rajongóknak mondanak valamit, hanem a hollywoodi szereptől elvonatkoztatva is gyönyörűek.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!