A férfiasság megőrzését is segíti a D-vitamin

D-vitamin a napfényben
Forrás: Helin Loik-Tomson / Getty Images

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Emellett számos betegség kialakulását is segít megelőzni. Nagyon is javasolt tehát feltölteni a D-vitamin-raktárainkat.

A D-vitamin valójában egy hormon, amit szervezetünk maga termel napfény hatására. Így természetesen a téli időszakban, amikor kevesebb napfény ér minket, könnyebben kiapadnak a tartalékaink is. Az elnevezés alatt egyébként többnyire összefoglaló néven értjük a D2-t és a D3-at. A hiány jelei közé tartozik a fáradékonyság, kimerültség, levertség, de akkor is gyanakodhatunk, ha gyakran érnek el minket különböző légúti megbetegedések. Szintén jellemző az izomgyengeség, de a csontok is könnyebben repedhetnek, törhetnek.

De nézzük, milyen kedvező hatásai vannak, ha odafigyelünk szervezetünk D-vitamin-szintjére, és igyekszünk azt fenntartani. A fentiekből kiderül, hogy egyrészt a csontok egészségéhez is elengedhetetlen, de emellett az izmokat is támogatja, azok fejlődését elősegíti, hozzájárul az edzés utáni regenerációhoz. Sőt, túlsúly esetén még a fogyásban is hasznát vehetjük – főleg a hasi zsírtól szabadulhatunk meg a segítségével, és javulhat testtömegindexünk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy önmagában a D-vitamin fogyaszt, kell hozzá a megfelelő étrend és a mozgás is.

Kifejezetten a férfiak számára előnyös hatás, hogy több egybehangzó kutatás eredményei szerint is fokozza a tesztoszteronszintet, ezzel együtt a spermiumtermelést. De nemcsak a spermiumok számára, hanem azok mozgékonyságára is kedvezően hat, azaz összességében a termékenységet is elősegíti. Azt is megfigyelték már tudósok, hogy azoknak, akik merevedési zavarokkal küszködnek, gyakran túl alacsony a D-vitamin-szintje.

Általánosságban elmondható továbbá, hogy a megfelelő D-vitamin-szint szerepet játszik a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának megelőzésében. Egyes ráktípusok is kisebb eséllyel alakulnak ki, például a hasnyálmirigyrák elkerüléséért már napi 600 nemzetközi egységgel is sokat tehetünk, de a kellő mennyiségű D-vitamin a vastagbélrák rizikóját is akár felére csökkenti.

És hogy mennyi az ajánlott bevitel? Naponta 1500-2000 nemzetközi egység elegendő ahhoz, hogy szinten tartsuk a szervezetünket, de ha arról van szó, hogy hiányt kell enyhíteni, akkor ennél többre is szükség lehet. A napi 4000 nemzetközi egységet már nem javasolt átlépni, de ha jelentős hiányról van szó, a legjobb szakemberrel konzultálni. Ha ritkán is fordul elő, de fennáll a túladagolás veszélye, ennek tünete lehet a gyengeség (ami ugye a hiánynak is), zavartság, szomjúságérzet, gyakori vizelés, fejfájás, hányinger vagy hányás.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A D-vitamin legjobb forrása a napfény, ezért – de nemcsak ezért – erősen ajánlott sok időt tölteni a szabadban. Természetesen táplálékkiegészítők is rendelkezésre állnak, de bizonyos ételekkel is bevihetünk némi extrát:

Galéria / 4 kép

4 étel, miben sok-sok D-vitamin található

Megnézem a galériát

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Szórakozás

10 csodás európai úti cél, ha nem szereted a zsúfoltságot

Ezeken a helyeken legalább olyan jól érezheted magad, mint a slágercélpontokon, csak tömeg nélkül.

Kép
Szórakozás

Duplázd meg a túrázás élményét, keress geoládákat!

Ha szeretnéd valamivel megfűszerezni a túrázást, próbáld ki a modern kori kincsvadászatot!

Kép
Életmód

5 hatékony módszer a fogyást segítő életmód kialakítására

Szeretnél lefogyni, de nem tudod, hol kezdd? Számtalan módszer létezik, de a legfontosabb az életmódváltás.

Kép
Jármű

Limitált matchbox lett az elektromos G Merciből

A felhasznált fém csaknem teljes egészében újrahasznosított, de a műanyagok is a fenntarthatóságot hirdetik.

Kép
Stílus

Pisifoltos farmer 290 ezerért – ezt a divatot nem érthetjük

Jó esetben inkább elkerülni szeretnénk, hogy így nézzünk ki. Sok pénzért meg már menő?

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!